Kalėdiniai desertai – tarsi meno kūriniai | Diena.lt

KALĖDINIAI DESERTAI – TARSI MENO KŪRINIAI

"Rankų darbo kepiniai man atrodo pati geriausia dovana. Taip ne tik parodai artimajam dėmesį, bet ir skiri jam savo laiko. O jis šiuolaikiniame gyvenime yra pats vertingiausias“, – sako maisto tinklaraštininkė Giedrė Jankūnė. Prieš kelerius metus pamėgusi gaminti desertus, šiandien ji stebina ne tik gardžiais, bet ir itin gražiais kepiniais.

Kūrybinė saviraiška

Tinklaraštį "Ponas Meduolijonas“ socialiniame tinkle "Instagram“ rašanti Giedrė pasakoja desertų gamyba susižavėjusi gimus sūnui Adui. Rinkodaros vadybininke dirbanti moteris iki tol skanėstus kepdavo retomis progomis.

"Mano kasdienybė buvo labai aktyvi, namuose leidau nedaug laiko. Gimus sūnui, viskas apsivertė aukštyn kojomis. Teko sustoti ir prisijaukinti ramesnį gyvenimo būdą. Auginant mažą vaiką labai trūko saviraiškos, tad susidomėjau kepiniais. Ši veikla man taip patiko, kad kepiau kone kasdien, – pasakoja Giedrė. – Šiandien desertus gaminu kiek rečiau – kartą per savaitę. Tačiau kitomis dienomis taip pat galvoju apie kepinius, skaitinėju receptus, ieškau idėjų ir dėlioju planus, ką kepsiu. Net ir negaminant mano mintys dažnai sukasi apie desertus.“

Skanumynų gamyba ją patraukė ne tik dėl polinkio smaližiauti – Giedrei labai patinka kūrybinė šios veiklos pusė. Juk svarbu ne tik desertų skonis, bet ir išvaizda.

"Gaminti reikia pagal konkretų receptą. Jei kepinys sudėtingas, instrukcijų būtina laikytis itin nuosekliai. Tačiau dekoruojant pyragą ar ką tik iš orkaitės ištrauktus sausainius galima pasitelkti fantaziją ir pajusti visišką laisvę. Iš prigimties esu kūrybiška, baigiau kultūros studijas, šiuo metu mokausi piešti. Kepinių puošyba yra mano meninė išraiška, kai leidžiu sau atsipalaiduoti ir mėgautis procesu“, – atskleidžia jauna mama.

Suktis virtuvėje jai padeda ir keturmetis Adas, kuriam desertų gaminti atrodo labai įdomu. Pašnekovė juokiasi jau spėjusi tapti visos giminės kepėja. Prireikus kepinio tam tikra proga, desertais visada rūpinasi ji. Vis dėlto tam, kad artimuosius palepintų gardžiais desertais, tinklaraštininkei nereikia išskirtinės progos. Ja gali tapti ir paprasti sekmadienio pietūs su šeima, kai visi drauge sėda prie stalo ir mėgaujasi buvimu kartu.

Gardžios dovanos

Pašnekovė pripažįsta, kad didžiosios metų šventės jai neatsiejamos nuo sausainių ir meduolių.

"Kasmet kepu kalėdiniais prieskoniais gardintus meduolius. Nuo jų iškart pakvimpa visi namai. Praėjusiais metais pirmą kartą pati kepiau kūčiukus – naminių skonis visai kitoks nei pirktinių. Kalėdoms kepu ne tik tradicinius imbierinius meduolius, bet ir sausainius su riešutų sviestu, kakava. Šios šventės neįsivaizduoju ir be mandarinų pyrago, kuriame susipina šių vaisių ir migdolų miltų skoniai. Šiemet jau iškepiau šešis tokius pyragus ir juos išdovanojau. Juk kokios Kalėdos be mandarinų kvapo?“ – juokiasi Giedrė.

Ieškantiems naujų skonių šventiniam stalui ji siūlo išbandyti pyragą "Juodas miškas“. „Tai šokoladinis gardėsis, perteptas grietinėlės kremu ir pagardintas vyšniomis. Šie skoniai puikiai dera su kalėdine nuotaika ir šventės atmosfera. Neseniai išbandžiau gurmanišką sūrio pyragą su bazilikais ir žaliosiomis citrinomis. Tai puikus pasirinkimas mėgstantiems įmantresnius, prabangesnio skonio desertus. Beje, bazilikai puikiai tinka kepiniams“, – pastebi pašnekovė.

Kalėdiniu laikotarpiu Giedrė mėgsta artimiesiems ir draugams dovanoti savo kepinius. Šiemet ji taip pat skanumynais stebins brangius žmones.

"Prigaminau rankų darbo ledinukų ant pagaliukų. Šiuos vaikams labai patinkančius saldumynus pagaminti nesudėtinga. Nedidelis iššūkis gali kilti tik dėl vieno ingrediento – gliukozės sirupo, kurio įprastose parduotuvėse ne visada būna. Artimiesiems paruošiau daug skanėstų – naminės karamelės, cukruotų apelsinų skiltelių, sausainių su riešutų sviestu, šokoladu, kardamonu. Manau, kad gražiai supakuoti rankų darbo skanumynai yra geriausia dovana. Nueiti į parduotuvę ir ką nors nupirkti gali kiekvienas. O dovanodamas savo kepinį parodai artimam žmogui, kad skyrei jam laiko. Tai dovaną padaro itin vertingą, nes laiko šiandien mums visiems trūksta“, – pastebi ji.

Artimiesiems paruošiau daug skanėstų – naminės karamelės, cukruotų apelsinų skiltelių, sausainių su riešutų sviestu, šokoladu, kardamonu. Manau, kad gražiai supakuoti rankų darbo skanumynai yra geriausia dovana.

Per šventes lanko gimines

Nors G.Jankūnė visa galva panirusi į desertų gaminimą, ji ruošia ir nesaldžius patiekalus. Pašnekovė mėgsta kasmet išbandyti naujus kalėdinius receptus.

Visa šeima pamėgo prieš porą metų išbandytą avinžirnių troškinį su daržovėmis, padažu ir ryžiais. Mažeikiuose gyvenanti šeima savo šventinio stalo neįsivaizduoja ir be kastinio su bulvėmis.

"Norintiems paįvairinti šventinį meniu siūlyčiau pasigaminti įdarytų avokadų. Išskobkite vidų, pripildykite jį daržovių, o ant viršaus uždėkite šaukštą veganiško majonezo... Labai skanus ir neapsunkinantis skrandžio patiekalas yra lašišų sriuba“, – vardija tinklaraštininkė.

Kalėdos Giedrei – laikas su artimaisiais. "Kūčios man asocijuojasi su jaukiu buvimu namie. Tą vakarą niekur nevažiuojame, pabūname drauge, – pasakoja jauna mama. – Kūčios sūnui, kaip ir vaikystėje, virto magišku stebuklingos nakties laukimu. Per Kalėdas jau išsiruošiame aplankyti giminių. Dalis jų gyvena Mažeikiuose, dalis įsikūrę Kaune, o kiti – tarp šių dviejų miestų. Tad švenčių metu stengiamės aplankyti bent vieną giminaičių šeimą.“

Meduoliai – visoms progoms

Vienas mėgstamiausių G.Jankūnės kepinių – meduoliai. Tinklaraštininkė geros draugės sūnui netgi buvo padovanojusi savos gamybos meduolinį advento kalendorių. Jį sudarė 24 skirtingai dekoruoti meduoliai, padedantys mažajam greičiau sulaukti Kalėdų. Tąkart Giedrė pagamino penkis tokius advento kalendorius, kuriems prireikė net 2,5 kg dekoruotų sausainių.

"Meduoliniai sausainiai yra universalūs kepiniai. Aš juos kepu ne vien Kalėdoms, bet ir gimtadieniams, jais puošiu tortus. Juk glajumi ant meduolių galima užrašyti įvairiausius tekstus ir sukurti bet kokį dizainą. Šiais metais bendradarbiavau su viena organizacija, remiančia ligoninėje gulinčias ankstukų mamas. Joms buvo padovanoti mano kepti meduoliai“, – pasidalija naujiena pašnekovė.

Mažiausiai patirties Giedrė tikina turinti kepant biskvitinius tortus. Tad praėjusiais metais ji buvo išsikėlusi iššūkį iškepti tokį tortą. Taip gimė G.Jankūnės tortas "Kepurė“. Jį pamatę aplinkiniai stebėdavosi, kad čia skanumynas, o ne tikra kepurė. 2022-aisiais moteris taip pat išsikels ne vieną saldų iššūkį.

Vis dėlto Giedrė ragina nepamiršti, kad gardus maistas nėra Kalėdų esmė. Ji pataria švenčių metu daugiau dėmesio skirti vieni kitiems, o ne tik prisikimšti pilvus.

"Kasdienybėje neretai pritrūksta laiko iš širdies pasišnekėti su artimaisiais. Įsisukę į dienos darbus nė nepastebime, kaip rytą keičia vakaras. Tad kalėdiniu laikotarpiu labai svarbu būti tiesiog čia ir dabar, daug bendrauti, dalytis šiltomis emocijomis. Per Kalėdas savo šeimoje stengiamės niekur neskubėti ir nesijausti įsipareigojus tam tikru metu kur nors būti. Tiesiog mėgaujamės šventine atmosfera ir vieni kitais“, – atskleidžia ji.

Netikėti atradimai

Svarstantiesiems apie įdomesnius šventinius patiekalus G.Jankūnė siūlo nebijoti atsiverti naujiems skoniams. Kodėl į valgiaraštį neįtraukus daugiau augalinių patiekalų ar neįprastų ingredientų?

"Ironiška, bet būtent tada, kai teko smarkiai apriboti savo mitybą, atradau iki tol nepažintą virtuvę, – šypsosi pašnekovė. – Gimęs Adas buvo labai alergiškas, tad turėjau atsisakyti daugybės tradicinių maisto produktų – kiaušinių, pieno, kruopų. Per tuos dvejus metus susipažinau su daugybe naujų skonių. Iki tol buvau įpratusi valgyti visada tą patį maistą, bet pradėjusi ieškoti alternatyvų supratau, kad apie nemažą dalį skanių ir sveikų produktų nė nežinojau. Pavyzdžiui, dabar sparčiai populiarėja ispaninių šalavijų sėklų pudingas. Tai puikus pasirinkimas, kai norisi ko nors saldaus, sotaus ir sveiko. Užtenka sėklas užpilti augaliniu pienu ir įpjaustyti mėgstamų vaisių.“

Net ir laikydamasi griežto mitybos režimo Giedrė kepė tradicinius kepinius su kiaušiniais ir pieno produktais. Pati jų nevalgydavo, tik džiaugdavosi artimųjų šypsenomis. Sau ir sūnui ji ieškojo mėgstamų skanėstų alternatyvų.

"Labai norėjau sūnų palepinti blynais, tad pradėjau ieškoti būdų, kaip juos iškepti be kiaušinių ir kvietinių miltų. Sakoma, kad kiaušinius pakeisti galima trintu bananu ar keptu obuoliu, kurie puikiai sulipina tešlą. Tačiau man tai nesuveikė. Išbandžiau avinžirnių miltus, bet skonis nepatiko. Tada pabandžiau kokosų miltus, tačiau sužinojau, kad jie ne tik nesulipina tešlos, bet ir sugeria visą drėgmę iš jos. Laimei, kiti eksperimentai pavyko, – pasakoja G.Jankūnė. – Atradau žaliųjų bananų ir abisininių posmilgių miltus, nuo kurių tešla įgauna švelnų kakavos skonį. Patiko tapijokos miltai, kuriuos sumaišius su bet kokiais kitais miltais, tešla puikiai limpa, o blynai tampa skanūs.“

Adui paaugus, Giedrė grįžo prie ankstesnės mitybos, tačiau tam tikri netradiciniai produktai jos valgiaraštyje išliko. "Iki šiol šeimoje valgome ožkos sviestą ir sūrį, kavą saldiname augaliniu pienu, skanaujame ispaninių šalavijų sėklų pudingą. Panašų desertą galima pasigaminti ir iš tapijokos perlų, tereikia juos užpilti augaliniu pienu, įpilti šiek tiek agavų sirupo ir pakaitinti. Galima pudingą valgyti vieną arba skaninti mėgstamais vaisiais. Kodėl gi tokiu skanėstu nepaįvairinus ir šventinio stalo?“ – siūlo ji.

Gamindama Giedrė idėjų ieško įvairių šalių virtuvėse, skaito kitus maisto tinklaraščius, pati kuria receptus. Kitais metais ji tikisi išbandyti ir atrasti dar daugiau naujų skonių.

"Drąsos eksperimentuoti palinkėčiau ir skaitytojams. Gyvenimas per trumpas, kad valgytume tik tuos pačius patiekalus“, – pokalbį linkėjimu baigia G.Jankūnė.

Sūrio tortas su bazilikais

Reikės:

200 g sausainių,

80 g tirpinto sviesto,

30 g bazilikų lapelių,

200 g graikiško jogurto,

250 g maskarponės,

200 g sūrio "Philadelphia",

120 g cukraus,

1 žaliosios citrinos nutarkuotos žievelės ir pusės jo sulčių,

15 g želatinos.

Dekorui:

smulkintų pistacijų,

žaliųjų citrinų griežinėlių.

Sausainius sutrinti iki trupinių, užpilti tirpintu sviestu. Sumaišyti, kad būtų šlapi trupiniai. Sudėti juos į kepimo formą, išklotą popieriumi, suspausti ir kepti iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 10 min. Bazilikų lapelius nuplikyti, atvėsinti šaltame vandenyje ir sutrinti juos su puse graikiško jogurto iki vientisos masės. Maskarponę, likusį graikišką jogurtą, sūrį "Philadelphia", cukrų plakti tol, kol nesijaus cukraus kristalų. Į masę įmaišyti bazilikų masę, nutarkuotą žaliosios citrinos žievelę ir pusę jos sulčių. Sumaišyti. Želatiną užpilti vandeniu, išbrinkinti. Pakaitinti, kol ištirps. Šiek tiek atvėsusią želatiną supilti į masę, išmaišyti. Masę supilti ant atvėsusio sausainių pagrindo. Tortas šaldytuve turėtų pabūti kelias valandas. Papuošti pistacijomis, žaliųjų citrinų griežinėliais.

Pyragas su mandarinais

Reikės:

375 g mandarinų,

6 kiaušinių,

225 g cukraus,

250 g migdolų miltų,

1 šaukštelio kepimo miltelių.

Mandarinus virti 2 val. Išvirtus atvėsinti, išimti sėklytes ir sutrinti iki vientisos masės (su žievelėmis). Kitame dubenyje išplakti kiaušinius su cukrumi. Suberti kepimo miltelius ir migdolų miltus, išmaišyti. Sudėti mandarinų tyrę, išmaišyti. Tešlą supilti į kepimo formą ir kepti apie 50 min. 190 °C temperatūroje.

Sausainiai su "Nutella"

Reikės:

110 g kambario temperatūros sviesto,

0,5 puodelio rudojo cukraus,

0,5 puodelio baltojo cukraus,

1 puodelio kremo "Nutella",

2 kiaušinių,

1 šaukštelio vanilės ekstrakto,

1 šaukštelio sodos,

žiupsnelio druskos,

2 puodelių miltų,

1 šaukšto kakavos.

Dubenyje sumaišyti miltus, druską, sodą ir kakavą. Kitame dubenyje išsukti minkštą sviestą su ruduoju ir baltuoju cukrumi. Įmušti kiaušinius, supilti vanilę, "Nutellą" ir išmaišyti. Supilti miltų mišinį ir išmaišyti. Formuoti sausainius. Tai galima daryti mažu ledų šaukštu. Sausainius dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Palikti tarpus tarp sausainių. Kepti 190 °C orkaitėje apie 10 min. Ištraukti iš orkaitės, leisti šiek tiek atvėsti ir perkelti ant grotelių visiškai atvėsti.

Meduoliniai sausainiai su viso grūdo miltais

Reikės:

200 g medaus,

200 g rudojo cukraus (gali būti ir baltas),

100 g sviesto,

2 kambario temperatūros kiaušinių,

1 šaukštelio kepimo miltelių,

1 šaukštelio meduolių prieskonių,

500 g viso grūdo miltų.

Cukraus glajui:

1 kiaušinio baltymo,

2 stiklinių miltelinio cukraus.

Medų, cukrų ir sviestą dėti į puodą, kaitinti ant mažos ugnies, kol cukrus ir sviestas ištirps ir išeis vientisas sirupas. Palikti atvėsti. Įmušti kiaušinius, išplakti. Svarbu, kad sirupas atvėstų, bet ne iki galo – jis neturi sustingti, bet neturi būti ir karštas, kad kiaušiniai jame neišvirtų. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir meduolių prieskoniais, sudėti viską į sirupą, išmaišyti tešlą. Miltų gali reikėti ir daugiau, jei tešla per skysta. Tešla turi būti gana kieta, kad būtų galima formuoti meduolius. Minkant rankas reikėtų vis barstytis miltais, nes tešla lipni. Pabarstyti paviršių miltais, padėti tešlos gabaliuką, pabarstyti ant viršaus miltų, iškočioti tešlą, išspausti formeles. Kepti ant kepimo popieriumi išklotos skardos 180 °C orkaitėje su funkcija "viršus–apačia" apie 10 min. Laikas priklauso nuo sausainių dydžio ir storio. Sausainiai turi gražiai paruduoti. Ruošiant glajų į dubenį įdėti kiaušinio baltymą ir suberti miltelinį cukrų. Viską išplakti plakikliu iki standžios, bet lanksčios masės. Glajumi dekoruoti sausainius.

GALERIJA

  •  Puošnu: tokių advento kalendorių Giedrė pagamino net penkis, jiems prireikė 2,5 kg dekoruotų sausainių.
  • Kalėdiniai desertai – tarsi meno kūriniai
  • Kalėdiniai desertai – tarsi meno kūriniai
  • Kalėdiniai desertai – tarsi meno kūriniai
  • Kalėdiniai desertai – tarsi meno kūriniai
  • Kalėdiniai desertai – tarsi meno kūriniai
G. Jankūnės asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS