Karštą dieną nustebinkite savo šeimą ir draugus netradiciniais šaltų sriubų receptais | Diena.lt

KARŠTĄ DIENĄ NUSTEBINKITE SAVO ŠEIMĄ IR DRAUGUS NETRADICINIAIS ŠALTŲ SRIUBŲ RECEPTAIS

  • 1

Vasaros metu, esant šiltam orui, norisi ne tik dažnai atsigaivinti, bet ir skaniai, tačiau lengvai pavalgyti. „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas dalinasi netradiciniais šaltų sriubų receptais, kurie karštą vasaros dieną ne tik padės atsigaivinti, bet ir leis pasijusti sočiam.

Morkų sriuba su imbieru ir ciberžole

„Mūsų pirkėjai vis dažniau atranda pieno alternatyvą – kokosų pieną. Jame nėra laktozės, o patiekalams jis suteikia kokoso aromatą ir egzotinį skonį. Nors praėjusius keletą metų asortimentas buvo platesnis, kokosų pieno paklausa stipriai išaugo. Per kiek daugiau nei penkis šių metų mėnesius kokosų pieno paklausa išaugo net 43 proc., lyginant su tokiu pačiu laikotarpiu pernai. Tarp pirkėjų pats populiariausias 14-15 proc. riebumo 400 ml pakuotėje esantis kokosų pienas“, – sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Reikės: 2 valgomųjų šaukštų kokosų aliejaus, 2-3 mažų susmulkintų svogūnų, 1-2 skiltelių česnako, apie 2,50 cm ilgio nulupto bei sutarkuoto imbiero, žiupsnelio raudonųjų pipirų, druskos ir cinamono, 700 gramų morkų, šaukštelio maltos ciberžolės, 4 stiklinių vandens, 1/4 stiklinės kokosų pieno bei petražolių.

„Maximos“ nuotr.

Paruošimas: pakaitinkite kokosų aliejų vidutinio dydžio keptuvėje. Sudėkite svogūnus, česnakus, imbierą bei pipirus ir 1-2 minutes kepkite. Sudėkite smulkiai supjaustytas morkas, pipirus, cinamoną, ciberžolę ir kepkite dar 1-2 papildomas minutes. Supilkite vandenį ir užvirkite. Sumažinę ugnį virkite apie 25-30 minučių tol, kol morkos suminkštės. Supilkite sriubą į trintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės. Padėkite sriubą į šaldytuvą ir šaldykite apie 3-4 valandas. Patiekiant sriubą, papuoškite ją apšlakstydami kokosų pienu, petražolėmis bei žiupsneliu druskos ir pipirų.

Šalta avokadų sriuba su kokosų pienu

„Avokadų populiarumo augimą stebime keletą metų iš eilės. 2018 metais avokadų paklausa išaugo net ketvirtadaliu, lyginant su 2017 metais. Nuo šių metų pradžios iki dabar avokadų paklausa taip pat augo, tik kiek mažiau – apie 11 proc., lyginant su tokiu pačiu laikotarpiu 2018 m. Šiuo metu pirkėjams siūlome plačiausią avokadų asortimentą, lyginant kelių pastarųjų metų duomenis – pirkėjai patikusį gali išsirinkti net iš 7 skirtingų rūšių ir tiekėjų. Per kiek daugiau nei pirmuosius penkis šių metų mėnesius pirkėjai labiausiai pamėgo prinokusius „Ready to eat“ avokadus 2 vnt. pakuotėje – jų paklausa, lyginant su tokiu pačiu laikotarpiu pernai, išaugo daugiau nei dešimt kartų ir siekia 200 tūkst. vienetų avokadų“, – pirkėjų įpročius atskleidžia V. Drulienė.

Reikės: 2 arbatinių šaukštelių alyvuogių aliejaus, pusės smulkiai supjaustyto svogūno, keleto gabalėlių marinuotos chalapos paprikos, 2 česnako skiltelių, valgomojo šaukšto šviežių mėtų lapų, 3 nuluptų bei į aštuonias dalis supjaustytų avokadų, žiupsnelio druskos bei pipirų, 2 su puse stiklinės daržovių sultinio, 1/3 stiklinės kokosų pieno.

Paruošimas: įkaitinkite alyvuogių aliejų, jame pakepinkite svogūną bei chalapos papriką apie 7-10 minučių, sudėkite česnaką ir kepkite dar 2 minutes, įmaišykite mėtos lapelius. Avokadus su 1,5 stiklinės daržovių sultinio sudėkite į trintuvą ir gerai susmulkinkite. Supilkite likusį daržovių sultinį bei česnakų mišinį, trinkite tol, kol taps vientisa mase. Supilkite sriubą į dubenį ir maišant įpilkite kokosų pieną. Uždenkite sriubą ir laikykite šaldytuve apie 1 valandą.

Melionų gaspačas su traškiu vytintu kumpiu

„Tarp mūsų pirkėjų patys populiariausi melionai „Honey dew“, kurių pirkėjai šiemet įsigijo jau daugiau nei 460 tūkst. kilogramų, bei „Piel de sapo“ rūšių, atkeliavę iš saulėtosios Brazilijos. Pastaroji melionų rūšis pirkėjų tarpe sparčiai populiarėja, mat paklausa šiais metais, lyginant su tokiu pačiu laikotarpiu pernai, išaugo net apie 40 proc.“, – pirkėjų pasirinkimus atskleidžia komercijos vadovė.

Reikės: 2 mažų melionų, 4 vytinto kumpio griežinėlių, 4 arbatinių šaukštelių grietinės, citrinos sulčių, žiupsnelio druskos ir pipirų bei alyvuogių aliejaus.

Paruošimas: melionus supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais. „Nesvarbu, kokios rūšies melioną išsirinksite – dauguma melionų pasižymi panašiu skoniu ir tekstūra“, – sako ekspertas A. Poleninas.

Meliono gabalėlius sudėkite į trintuvą ir smulkinkite iki vientisos masės. Trintą melionų masę pagardinkite žiupsneliu druskos, pipirų bei citrinos sultimis. Vytintą kumpį pakepinkite keptuvėje tol, kol jis taps traškus. Melionų tyrę supilkite į dubenėlius, pagardinkite šaukšteliu grietinės, sutrupinkite kepintą vytintą kumpį, pabarstykite pipirais bei apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

na

manau, kad ne lietuvio skrandžiui visi tie avokadai, kokosai, imbierai, ciberžolės.... Žmonės, daugumoje, paragauja kokį kartą kitą ir numeta.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS