Originalūs „Komunos kario“ ir mėtinio jogurto receptai Pereiti į pagrindinį turinį

Originalūs „Komunos kario“ ir mėtinio jogurto receptai

2013-04-25 15:43
Originalūs „Komunos kario“ ir mėtinio jogurto  receptai
Originalūs „Komunos kario“ ir mėtinio jogurto receptai / Simono Švitros nuotr.

Prancūzų rūmuose ištobulinta kulinarija kadaise po revoliucijos neteko savo užsakovo ir persikėlė į miestų bei miestelių virtuves, kitaip tariant, tapo prieinamas ir nekilmingiesiems. Jolanta Bielskienė tikisi, kad ir lietuviai nebijos turtinti savo meniu ne tik įmantriais Lietuvos didikų patiekalais, bet ir kitų tautų valgiais.

Jai teko gyventi ne vienoje šalyje, o apkeliavusi jų yra dar daugiau. Iš visų ragautų įvairių pasaulio virtuvių patiekalų politinių retorikų specialistei didžiausią įspūdį paliko visai nesudėtingai gaminamas indiškas karis.

Bielskiai jo receptu nori pasidalyti su visais portalo skaitytojais kaip įrodymu, kad gurmaniškas, skanus ir sveikas maistas yra lengvai prieinamas visiems ir gali garuoti ne tik ant pretenzingų buržua stalų. Abu sutuoktiniai mėgsta skanų maistą, todėl dalijasi jo gaminimo malonumu.

Maisto jie gamina tiek, kad užtektų visai šeimai, draugams ir dar liktų netikėtai užklydusiam svečiui.

„Svarbiausia – lengva pasigaminti gausiai. Vienas draugas indas man sakė, kad Indijoje niekada nepritrūksta vakarienės netikėtam svečiui. Tiesiog į karį pripilama daugiau vandens“, – pasakojo politologė.

Indiškas karis turi dar vieną unikalią savybę. „Jį valgydami visi atsipalaiduoja, pralinksmėja, dingsta nesutarimai. Patiekalą galėčiau pavadinti „Komunos kariu“, nes jį daug kartų teko gaminti draugams ir artimiesiems, o prieskonių ir kvapų sukeltos aistros ne kartą padėjo gimti konferencijų, pilietinių akcijų ar knygų idėjoms“, – atskleidė patiekalo poveikį vilnietė.
Vis dėlto, pripažino J.Bielskienė, geriausia šio patiekalo savybė – jo kvapas, kuris pasklinda po namus ir net lauke. Apetitą žadinantis aromatas vilioja užeiti ir pasivaišinti.

Galutinis kario skonis, pasak moters, priklauso nuo turimų sudedamųjų dalių ir nuotaikos. „Noriu išsklaidyti mitą, kad indiškas maistas yra nepaprastai aštrus. Pasigaminkite tokio aštrumo, koks patinka“, – siūlo politologė.

Ji receptui parinko pačius paprasčiausius pagrindinius prieskonius, kokių nesunku  rasti mūsų maisto prekių parduotuvėse.

„Komunos karis“

600–700 g avienos arba vištienos, supjaustytos kubeliais;

2 stambių svogūnų, supjaustytų kubeliais;

kelių skiltelių česnako (jas irgi reikės supjaustyti);

šviežio imbiero (vidutinio dydžio šaknies, reikės nulupti ir kuo smulkiau sutarkuoti);

800 g pomidorų skardinėje (nuluptų, reikės supjaustyti);

150–200 g grietinėlės.

Prieskoniai (galima naudoti ir daugiau, jei norisi aštriau):

2 šaukšteliai druskos;

1 šaukštelis haldi (turmetic) – labai svarbu šio prieskonio nepadauginti, nes patiekalas gali tapti kartus;

3 šaukšteliai indiško pagrindinio prieskonių mišinio „Garam Masala“;

2 šaukšteliai maltos kalendros;

2 šaukšteliai malto kumino;

1 šaukštelis raudonosios aitriosios paprikos (arba galima naudoti supjaustytą šviežią aitriąją papriką);

šviežių kalendrų.

Prieskonius, išskyrus kalendras, geriausia visus kartu sutrinti prieskonių trintuve. Svogūnus reikia pakepinti aliejuje iki geltonumo. Sudėti česnaką ir imbierą. Suberti prieskonius ir dar pakepinti, kol pasklis nuostabūs kvapai. Sudėti mėsą, gerai išmaišyti ir pakepinti. Sudėti pomidorus, galima įpilti šiek tiek vandens. Troškinti, kol mėsa gerai išsitroškins. Supilti grietinėlę ir dar kiek patroškinti.

Patiekiant apibarstyti kalendrų lapeliais. „Indai ir pakistaniečiai sako, kad jeigu patiekalas nėra apibarstytas kalendrų lapeliais – jo negalima vadinti kariu“, – pridūrė J.Bielskienė.
Prie kario reikėtų patiekti ryžių, naan duonos (galima keisti geresnės kokybės picos papločiais).

Mėtinis jogurtas

Prie kario ypač tinka mėtinis jogurtas. Jis pagaminti trunka itin greitai. Į indelį natūralaus jogurto dėti šaukštą grietinės, šiek tiek supjaustyto agurko, pomidoro, susmulkintų šviežių mėtų ir šaukštelį prieskonių „Garam Masala“.

Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: [email protected]

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų