Pasninkas – puiki proga pradėti keisti mitybos įpročius | Diena.lt

PASNINKAS – PUIKI PROGA PRADĖTI KEISTI MITYBOS ĮPROČIUS

Kartu su adventu prasidėjo pasninkas. Vieni jo tradicijų laikosi iš religinių įsitikinimų, kitiems tai savotiška iškrova, organizmo valymas prieš didžiąsias žiemos šventes. Mitybos specialistė Vaida Kurpienė pastebi, kad pasninko esmė – ne tik apribojimai valgiaraštyje.

"Pasninkas – puikus pretekstas peržiūrėti savo mitybą ir keisti netinkamus įpročius nelaukiant Naujųjų Metų. Šiuo metu reikia susilaikyti nuo alkoholio, nevalgyti mėsos, mažiau vartoti arba visai atsisakyti pieno produktų. Patarčiau rinktis vertingą ir sveiką maistą, ne tik vengti to, kas nerekomenduojama. Tam tikrų produktų atsisakymas ar ribojimas pats savaime nėra pasninkas. Jei iš valgiaraščio išbraukę mėsą įniksite į bandeles – nieko gero nebus. Bus įvykdytos tik "techninės sąlygos", o pasninko esmė – susilaikymas, saikas. Venkite persivalgyti, įsiklausykite į savo organizmą", – sako knygos "Liekna visam gyvenimui", tinklaraščio sulieknek.lt autorė.

Ji pataria ne eksperimentuoti su įmantriais receptais ir brangiais produktais, o rinktis kuo paprastesnį maistą, atkreipti dėmesį į tradicinius senoviškus lietuviškus pasninko valgius. Juose dominuoja ne lašiša, o silkė ar balta žuvis, ne pomidorai ir agurkai, o kopūstinės, ropinės daržovės. Ne nuodėmė valgyti bulves ir iš jų pagamintus patiekalus, o kur dar didžiulis kruopų, ankštinių kultūrų asortimentas.

"Pupelės, avinžirniai, lęšiai – sotus maistas ir puikūs mėsos pakaitalai, – pastebi pašnekovė. – Į maisto racioną verta įtraukti griežčius, ropes, kaliaropes – juos galima valgyti žalius, įmaišyti į įvairias mišraines, kepti. Itin vertingi švieži arba rauginti kopūstai."

Vaida Kurpienė. K. Krisikaitytės nuotr.

Mitybos specialistė nepataria virti burokėlių, nes jie netenka savo maistinės vertės – geriau kepti orkaitėje, o sveikiausia valgyti šviežius – sutarkuoti ir apšlakstyti citrinų ar greipfrutų sultimis. Tikra vitaminų bomba ji vadina mišrainę iš raugintų kopūstų ir šviežių burokėlių – sumaišykite norima proporcija daržoves ir palaikykite bent 10 min., kad persigertų skoniai.

"Pasninkas – ne tik savo fizinių poreikių apribojimas ir savęs pažinimo laikotarpis. Pritariu kunigo Algirdo Toliato raginimui ilgus vakarus leisti namuose nuoširdžiai bendraujant su artimaisiais, prisiminti senus, vienišus giminaičius, pažįstamus, kaimynus. Maistas svarbus ne visiems – dovanokite jiems buvimą šalia", – pataria V.Kurpienė.

Lęšių ir moliūgų sriuba

90 g lęšių,

150 g moliūgų,

3 morkos,

3 svogūnai,

3 skiltelės česnako,

1 didelė raudona paprika,

6 šaukštai naminės pomidorų pastos,

1 šaukštas aliejaus,

druskos,

pipirų,

raudonėlio.

Lęšius mirkykite per naktį, perplaukite, virkite 1–2 min. ir palikite uždengtus brinkti. Įkaitintame aliejuje trumpai pakepinkite susmulkintus svogūnus, česnaką, sutarkuotas morkas, moliūgą. Įpilkite nedaug vandens, įdėkite pomidorų padažo ir kelias minutes patroškinkite. Daržoves sudėkite į lęšius, virkite 2 min. Nepervirkite – svarbu, kad susimaišytų skoniai.

Pupelių kotletai

1,5 stiklinės pupelių,

150 g pievagrybių,

1 svogūnas,

morka,

2 šaukštai aliejaus,

1 kiaušinis (jį galite pakeisti 80 g ryžių),

druskos,

pipirų,

prieskoninių žolelių,

3 šaukštai maltų džiūvėsėlių.

Išvirkite per naktį mirkytas pupeles. Jei kiaušinio nedėsite, išvirkite ir ryžius. Įkaitintame aliejuje pakepinkite susmulkintus svogūnus. Kai šie suminkštės, suberkite sutarkuotas morkas, po 5 min. susmulkintus pievagrybius, kepkite 2–3 min. Į dubenį sudėkite išvirtas pupeles (ir ryžius), daržoves ir susmulkinkite elektriniu smulkintuvu arba sumalkite mėsmale. Į masę įmaišykite kiaušinį, prieskonius. Formuokite nedidelius kotletus, apvoliokite džiūvėsėliuose ir iškepkite aliejuje keptuvėje arba orkaitėje.

Straganina – pamirštas skumbrės patiekalas

Straganina galėtų būti palyginama su karpačio, tik ji valgoma šaldyta. Puikiai tinka užkandžiams, pietums ar vakarienei.

100 g skumbrės (idealu būtų, jei rastumėte šviežios, nors tiks ir šaldyta),

2 g krapų (tinka ir džiovinti),

0,5 g druskos,

0,2 g juodųjų pipirų (kas mėgsta, gali įdėti ir aitriųjų paprikų),

5 g česnako.

Nupjaukite žuvies galvą ir išvalykite vidurius. Šaldytos skumbrės visai atitirpinti nereikia – užteks tik tiek atšildyti, kad galėtumėme pjaustyti. Žuvį perpjaukite išilgai kaulo į dvi dalis. Odą palikite. Stuburo kaulą išimkite. Skumbrės mėsą peiliu pakapokite iki odos viena kryptimi, paskui kita – lengviau įsigers druska ir prieskoniai. Nepagailėkite druskos, pipirų ir kitų žuviai tinkančių prieskonių. Gausiai užbarstykite smulkiai kapotais česnakais. 10 min. skumbrę marinuokite, tada kiekvieną puselę susukite kaip suktinuką, stangriai vyniokite į maistinę plėvelę. Kitas būdas – žuvies puseles suspauskite vieną su kita, dėkite tarp dviejų nedidelių lentelių ir stipriai apriškite keliose vietose. Žuvį įdėkite į šaldiklį. Ragaukite po paros, kai ji visiškai sušąla: supjaustykite plonyčiais gabaliukais, valgykite apledėjusią. Likučius iš karto dėkite atgal į šaldiklį.

GALERIJA

  • Pasninkas – puiki proga pradėti keisti mitybos įpročius
  • Pasninkas – puiki proga pradėti keisti mitybos įpročius
  • Pasninkas – puiki proga pradėti keisti mitybos įpročius
  • Pasninkas – puiki proga pradėti keisti mitybos įpročius
  • Pasninkas – puiki proga pradėti keisti mitybos įpročius
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

pasninkas slaptoje

Kas čia per pasninkas, kai apkrauti stalai? Mano pasninkas, kaip Biblijoje, kaip Kristaus. Šiandien - dešimta para, kai nieko nevalgau, nieko negeriu ir neturiu jokio kontakto su vandeniu.

Statybnioks

Kai išeisi į pensiją- pasnikas bus kasdien..nereikės stengtis specialiai...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS