Pavasariški grilio patiekalai ir naudingi patarimai (receptai) | Diena.lt

PAVASARIŠKI GRILIO PATIEKALAI IR NAUDINGI PATARIMAI (RECEPTAI)

  • 0

Šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius keliasi į lauką ir kviečia pasigaminti kvapnius pavasariškus grilio patiekalus.

Laidos „La Maistas“, rodomos sekmadienį 9 val. per TV3, žiūrovų dėmesiui – ne tik grilio gardumynai, kuriuos nesudėtinga patiems pasigaminti, bet ir daugybė naudingų patarimų apie tai, kokias malkas rinktis griliui, kaip ilgiau išlaikyti šviežius smidrus, kaip rūkyti daržoves, ar, kaip išsivytinti mėsą namų sąlygomis. 

Įprasta matyti istorinės virtuvės žinovą, profesionalų šefą T. Rimydį profesionalioje virtuvėje, restorane, tačiau paaiškėjo, kad jis labai mėgsta šeimininkauti ir lauke. „Mėgstu lauke gaminti ir ruošti maistą, nes tai yra tai, ko turime mažiausiai. Puikus oras, grilius, draugų kompanija – kas gali būt geriau. Galima ir be grilio apsieiti, gaminti užtepėles, salotas, bet grilio dūmas ir aromatas tikrai skaniai nuteikia“, – galimybe gaminti lauke džiaugėsi T. Rimydis.

Tomas laidoje gamins smidrų pyragą su rūkytomis daržovėmis ir trintų braškių, varškės ir rabarbarų desertą.

„Dabar yra nuodėmė negaminti iš smidrų. Dabar yra pats jų sezonas, pats grožis ir skonis. Perkant juos, svarbu atkreipti dėmesį, kad būtų švieži. O namie ilgiau juos išlaikysite, jei nupjausite kotus ir pamerksite į šaltą vandenį – kaip gėles į vazą ir laikysite šaldytuve. Taip jie išliks net 5 ar 7 dienas“, – patarimais dalinosi profesionalus šefas.

Kitam laidos šefui grilio entuziastui ir ekspertui V. Blauzdavičiui sezoniškumas nelabai egzistuoja, jis ištisus metus gamina lauke. „Grilinu visą laiką, bet vasarą labiausiai tuo mėgaujuosiu – galima niekur neskubėt, ramiai atsipalaiduot, pasistatau kėdutę ir mėgaujuosi procesu“, – sako Vylius.

V. Blauzdavičius gamins jaučio papilvės stormenos suktinukus su daržovėmis ir pomidorinį daržovių bei pupelių troškinį, kurį puikiai tinka naudoti kaip garnyrą prie mėsos patiekalų.

„Savo patiekalui naudosiu flank stake – lietuviškai – jaučio papilvės stormena. Tai pigesnė mėsa, ji kietesnė, bet labai puikaus skonio. Aš visada rekomenduoju paragauti kuo įvairesnės mėsos. Labai skanu papilvės mėsą vytinti. Tai puikiai galima atlikti džiovyklėje arba orkaitėje – apie 60-70 laipsnių temperatūroje 8 valandas reikėtų palaikyt. Svarbu, kaip įmanoma ploniau supjaustyt mėsą, sudėt ją ant grotelių ir viskas“, – kalbėjo Vylius.

Gaminamo patiekalo skonis priklauso ne tik nuo mėsos, bet ir malkų, ant kurių kepama.

„Šašlykui geriausia naudoti juodalksnio malkas. Svarbu, kad jos būtų gerai išdžiūvusios ir būtinai reikia nuimti žievę, nes žievėje yra sakų, kurie suteikia neskanų prieskonį“, – pataria grilio ekspertas V. Blauzdavičius.

„Šašlykai – vienas elementariausių patiekalų, kurį daugelis sugadina. Kitoje laidoje papasakosiu kaip to nedaryt“, – intrigavo T. Rmydis.

Tomo braškių, varškės ir rabarbarų desertas

Jums reikės:

200 g braškių

200 g sidro, šampano arba nealkoholinio toniko – pasirinktinai

30 g obuolių sirupo

20 g aliejaus

100 g varškės

50 g cukraus

100 g rabarbarų

Gaminimo eiga:

Paruošiame glazūrą braškėms – aliejus sumaišomas su sirupu.

Braškės aptepamos sirupo ir aliejaus glazūra ir dedamos rūkyti į grilių. Rūkoma 100-80 laipsnių temperatūroje maždaug 30 minučių.

Parūkytos braškės sutrinamos su toniku ar kitu jūsų pasirinktu gėrimu.

Varškė sutrinama su cukrumi iki vientisos tekstūros.

Į taures dedama sutrinta varškė, pilamos sutrintos braškės. Kiekviena taurė papuošiama cukruje apvoliotu rabarbaru.

Skanaus!

GALERIJA

  • Pavasariški grilio patiekalai ir naudingi patarimai <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • Pavasariški grilio patiekalai ir naudingi patarimai <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • Pavasariški grilio patiekalai ir naudingi patarimai <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • Pavasariški grilio patiekalai ir naudingi patarimai <span style=color:red;>(receptai)</span>
TV3 arch.nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS