Jeigu trūksta idėjų, ką naujo, skanaus ir nebrangaus galima pasigaminti iš puikiai pažįstamų daržovių, populiaraus maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė siūlo receptų – nuo augalinių patiekalų iki tinginių balandėlių mėsos. Nuolat visos savaitės ar šventinio stalo idėjomis besidalijanti tinklaraštininkė šįkart penkias skanias ir maistingas vakarienes siūlo daug dėmesio skirdama gaivai ir daržovėms. Šviežias pavasario derlius, pasak jos, yra vienas paprasčiausių ir skaniausių būdų po žiemos aprūpinti organizmą vitaminais.
Augalinis pirmadienis: lęšių karis su špinatais ir skrudintais anakardžiais
(4 porcijoms)
1 stiklinė (250 ml) raudonųjų lęšių,
200 g pomidorų tyrės,
450 ml daržovių arba vištienos sultinio,
50 g špinatų,
100 g anakardžių,
200 g kokosų gėrimo,
4 skiltelės česnako,
3 cm imbiero šaknies,
1 šaukštelis malto kumino,
1/2 šaukštelio maltos ciberžolės,
1 šaukštelis maltos rūkytos paprikos,
1/2 šaukštelio maltos aitriosios paprikos,
1/2 šaukštelio cinamono,
druskos,
pipirų,
1/2 citrinos sulčių,
alyvuogių aliejaus kepti,
šviežių kalendrų ir sezamų sėklų patiekti.
Keptuvėje įkaitiname aliejų, įtarkuojame česnaką ir imbierą, kepiname minutę. Suberiame visus prieskonius, kepiname dar minutę. Suberiame lęšius, pomidorus ir sultinį, išmaišome. Paragaujame ir pagal skonį gardiname druska ir pipirais. Kai viskas užverda, sumažiname ugnį, kad skystis vos burbuliuotų, uždengiame keptuvę ir ant mažos ugnies troškiname 20 min. Po jų lęšiai jau turėtų būti išvirę, bet nepervirę ir nesutižę. Padidiname ugnį, supilame kokosų gėrimą, įspaudžiame citrinos sultis. Maišydami kaitiname kelias minutes. Į karštą troškinį įmaišome špinatus. Sausoje keptuvėje kelias minutes pakepiname anakardžius. Karį patiekiame pašlakstę kokosų gėrimu, pabarstę skrudintais anakardžiais, sezamais ir smulkintomis kalendromis. Skanu valgyti vieną arba kabinti šviežia duona ar šiltomis tortilijomis.
Salotų antradienis: traškios žaliosios salotos su vištiena ir anakardžių padažu
(2 porcijoms)
Vištienai:
2 vištos krūtinėlių filė,
1 šaukštas alyvuogių aliejaus,
1/2 šaukštelio maltos rūkytos paprikos,
1/2 šaukštelio česnako miltelių,
1/2 šaukštelio druskos.
Salotoms:
1/2 romaninės salotos,
50 g špinatų,
1 saliero lapkotis,
2 trumpavaisiai agurkai,
1 saldžiarūgštis traškus obuolys,
50 g lukštentų saulėgrąžų.
Anakardžių padažui:
100 g mirkytų anakardžių,
1 šaukštas alyvuogių aliejaus,
1 skiltelė česnako,
1 šaukštelis Dižono garstyčių,
1 šaukštelis kaparėlių,
1 šaukštas citrinos sulčių,
druskos,
pipirų.
Vištieną sumaišome su alyvuogių aliejumi ir prieskoniais. Dedame į gerai įkaitintą keptuvę ir apskrudiname po 3 minutes iš abiejų pusių, tuomet sumažiname kaitrą iki minimalios, uždengiame keptuvę dangčiu ir kepame dar 10 minučių. Iškepusiai vištienai leidžiame pabūti kambario temperatūroje 5 minutes, tuomet supjaustome juostelėmis. Ruošiame padažą: visus ingredientus dedame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės. Daržoves sumaišome su paruoštu padažu. Dedame į lėkštes, ant viršaus dedame juostelėmis pjaustytą vištieną.
Sriubos trečiadienis: trinta daržovių sriuba su traškiais avinžirniais
(3 porcijoms)
700 g pomidorų,
1/2 žiedinio kopūsto,
3 vidutinio dydžio morkos,
1 saliero lapkotis,
šviežių svogūnų (arba 1 paprasto),
5 skiltelės česnako,
2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
1 šaukštelis druskos,
1/4 šaukštelio pipirų,
400 ml vištienos sultinio,
200 g kokosų gėrimo,
šviežių kalendrų patiekti.
Traškiems avinžirniams:
1 skardinė konservuotų avinžirnių,
1 šaukštas alyvuogių aliejaus,
1/2 šaukštelio malto kumino,
1/2 šaukštelio maltos rūkytos paprikos,
1/2 šaukštelio česnako miltelių,
1/2 šaukštelio druskos.
Daržoves supjaustome ir dedame į kepimo skardą. Apšlakstome alyvuogių aliejumi, pabarstome druska ir pipirais, išmaišome ir kepame 180 °C temperatūroje orkaitėje su vėjelio funkcija apie 40 minučių, kol visos daržovės suminkštėja. Keptas daržoves dedame į maisto smulkintuvą, užpilame sultiniu, kokosų gėrimu ir sutriname iki vientisos masės. Paragaujame ir, jei reikia, įberiame druskos ir pipirų. Avinžirnius sumaišome su alyvuogių aliejumi, prieskoniais ir kepame 180 °C temperatūroje orkaitėje su vėjelio funkcija 20 minučių. Sriubą patiekiame su traškiais avinžirniais, apšlakstome kokosų gėrimu, alyvuogių aliejumi ir pabarstome šviežiomis kalendromis.
Žuvies ketvirtadienis: bulvyčių ir pavasario daržovių salotos su kepta lašiša
(2 porcijoms)
200 g bulvių,
250 g lašišų filė,
alyvuogių aliejaus,
druskos,
pipirų,
2 trumpavaisiai agurkai,
1 šviežia morka,
1 sauja šviežių ridikėlių,
1 a.šaukštelis kaparėlių,
1 saujelė šviežių krapų.
Padažui:
3 šaukštai grietinės,
1 šaukštas alyvuogių aliejaus,
1 šaukštas citrinos sulčių,
1 šaukštelis Dižono garstyčių,
1 skiltelė česnako,
druskos,
pipirų.
Bulves supjaustome, sumaišome su šlakeliu aliejaus ir druska ir dedame į kepimo formą. Lašišų filė apšlakstome alyvuogių aliejumi, pabarstome druska ir pipirais, dedame į kepimo formą šalia bulvių. Kepame 180 °C temperatūroje orkaitėje 20 minučių. Jei lašišos kepsniai nedideli, pakaks kepti 15 minučių. Agurkus, morką ir ridikėlius supjaustome plonais griežinėliais. Indelyje sumaišome visus padažo ingredientus. Į lėkštes dedame keptas bulvytes, daržoves, keptos lašišos gabalėlius. Apšlakstome padažu ir pabarstome kaparėliais ir šviežiais krapais.
Mėsos penktadienis: tinginių balandėliai – maltos jautienos ir kopūstų apkepas
(4 porcijoms)
450 g maltos jautienos,
2 vidutinio dydžio šviežios morkos,
4 skiltelės česnako,
1 šaukštelis maltos rūkytos paprikos,
druskos,
pipirų,
alyvuogių aliejaus kepti,
100 g plikytų ryžių,
200 g pomidorų tyrės,
200 ml vištienos sultinio,
1 šaukštas grietinės,
1 nedidelis šviežias kopūstas,
100 g čederio.
Keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame maltą jautieną ir apkepiname 5 minutes. Sudedame tarkuotas morkas, smulkintą česnaką ir maišydami kepiname dar 5 minutes. Suberiame prieskonius, išmaišome. Prie mėsos beriame ryžius, pilame pomidorų tyrę ir sultinį. Sumažiname ugnį, kad vos burbuliuotų, uždengiame keptuvę ir troškiname 20 minučių. Įmaišome grietinę. Jei reikia, įberiame druskos, pipirų. Kopūsto lapus supjaustome stambiais gabalėliais, dedame į keptuvę su aliejumi ir kepiname ant didelės kaitros maišydami apie 7–8 minutes. Kopūsto gabalėliai turi gerai apskrusti, bet ne per daug ištižti. Į kepimo formą dedame pusę apkepinto kopūsto, tuomet – mėsos ir ryžių sluoksnį, ant viršaus – likusius kopūstus ir tarkuotą sūrį. Kepame 180 °C temperatūroje orkaitėje 20 minučių.
Naujausi komentarai