Populiarėjantis augalinis pienas – vertingas pakaitalas (receptai) | Diena.lt

POPULIARĖJANTIS AUGALINIS PIENAS – VERTINGAS PAKAITALAS (RECEPTAI)

Augalinio pieno gamyba pasaulyje siekia amžius, tačiau šis produktas masinio visuomenės susidomėjimo susilaukia tik dabar. To priežastys gali būti įvairios, tačiau akivaizdu, jog augalinis pienas šiuolaikinei visuomenei tampa įprastas kasdienis maisto produktas.

Dėl augalinės kilmės ir tekstūros šis gėrimas naudojamas kaip pieno pakaitalas: iš jo gaminami augaliniai pieno produktai, jis naudojamas kaip valgių sudėtinė dalis. Lietuvoje nuo seno kasmet gaminamas aguonų pienas laikomas tradiciniu nacionaliniu Kūčių valgiu.

„Augalinio pieno paprasta pasigaminti namuose, jis yra įvairiausių rūšių: riešutų, sėklų, kruopų. Jo gamyba nereikalauja specialių įgūdžių ar įmantrios technikos, – pasakoja „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė. Šviežiai pagamintas pienas galioja apie tris dienas, jo maistinė vertė priklauso nuo produktų, iš kurių jis pagamintas. Pramoniniu būdu gaminamas augalinis pienas galioja daug ilgiau, kadangi yra kitaip apdorojamas, į jo sudėtį dedama papildomų medžiagų. Natūralu, jog toks pienas yra mažiau vertingas maistiniu aspektu“.

„Augalinis pienas taip vadinamas tik dėl to, kad yra skirtas pakeisti pieną tekstūros atžvilgiu. Iš esmės šie produktai nesulyginami – skiriasi jų maistinės medžiagos, sudėtis, - aiškina V. Kurpienė. - Gyvūninis pienas neutralizuoja skrandžio rūgštį, apsunkina virškinimą, todėl po valgio derėtų jo vengti. Lietuviai mėgsta balinti kavą pienu, todėl šiuo atveju augalinis pienas yra sveikesnis pasirinkimas.“

Perkant pramoniniu būdu gamintą augalinį pieną, V. Kurpienė pataria atkreipti dėmesį į produkto aprašymą: „Neretai gamintojai augalinį pieną papildo pridėtiniais riebalais, nenatūraliomis medžiagomis. Pavyzdžiui, sojų pienas savaime yra beskonis, todėl dažnai saldinamas cukrumi, kurio kiekis produkte gali siekti iki 10 procentų.“

Kaip pasigaminti augalinio pieno

Nuplaukite riešutus, sėklas ar kruopas. Išmirkykite vieną stiklinę nuplautų riešutų, sėklų ar kruopų. Po mirkymo nuskalaukite ir trintuvėje susmulkinkite su keturiomis stiklinėmis vandens. Gerai nukoškite (geriausia per marlę).


RECEPTAI

Ryžių ir vištienos troškinys su kokosų pienu

Reikės:

2 v. š. aliejaus,

4 vištienos krūtinėlių puselių be odos, perpjautų išilgai per pusę,

druskos, pipirų – pagal skonį,

1 svogūno,

1 česnako skiltelės,

1 a. š. malto kumino,

2 a. š. kario prieskonių,

0,5 a. š. džiovintų raudonėlių,

4 morkų, supjaustytų plonais griežinėliais,

1 skardinės kokosų pieno,

1 pakuotės šaldytų žirnelių,

250 g baltų ryžių,

apie 1 l vištienos sultinio.

Didelėje keptuvėje ar puode įkaitinkite aliejų ant didelės ugnies. Vištieną supjaustykite nedideliais kubeliais, pagardinkite druska ir pipirais, apkepinkite įkaitintame aliejuje iš visų pusių 3–4 minutes, kol gražiai apskrus. Išimkite į lėkštę ir atidėkite į šalį. Sumažinkite ugnį iki vidutinės. Suberkite į keptuvę ar puodą svogūnus, česnaką, kuminą, karį, raudonėlius ir druską, įpilkite 0,5 puodelio vandens. Kaitinkite pamaišydami apie 3–5 minutes, kol svogūnas bus minkštas. Suberkite morkas, žirnelius, supilkite kokosų pieną, 0,5 puodelio sultinio. Sudėkite vištienos gabalėlius. Suberkite ryžius. Kaitinkite, kol užvirs. Sumažinkite ugnį, uždenkite dangčiu ir kaitinkite. Sultiniui išgaravus, įpilkite dar. Kaitinkite, kol vištiena bus visiškai iškepusi, ryžiai – išvirę, o morkos – minkštos. Nuimkite nuo ugnies. Dėkite į dubenėlius ir patiekite. Skanaus!

Žuvis su citrinžolėmis ir kokosų padažu

4 porcijoms reikės:

20 g imbiero šaknies,

2 česnako skiltelių,

1 aitriosios paprikos,

2 v. š. augalinio aliejaus,

1 a. š. maltų ciberžolių,

400 ml žuvies sultinio,

400 ml kokosų pieno,

1 citrinžolės stiebo,

600 g žuvies filė,

2 svogūnų su laiškais.

Imbiero šaknį ir česnako skilteles nuvalykite. Aitriąją papriką nuplaukite, perpjaukite pusiau ir pašalinkite sėklas. Viską smulkiai supjaustykite. Imbierą, česnaką ir 2/3 susmulkintos aitriosios paprikos dalis nuolat maišydami lengvai apkepkite aliejuje. Suberkite ciberžoles, supilkite žuvies sultinį ir kokosų pieną. Užvirinkite. Citrinžolės stiebą nuvalykite ir susmulkinkite. Suberkite į padažą ir virkite 5 minutes neuždengę. Žuvies filė nuplaukite, supjaustykite gabalėliais ir sudėkite į padažą. Uždenkite ir troškinkite 5 min. ant silpnos ugnies. Citrinžolę išimkite. Svogūnų laiškus smulkiai supjaustykite, jais apiberkite žuvį. Garnyrui galima patiekti ryžių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS