Pusryčių mados sparčiai keičiasi: kas turėtų būti lėkštėje? | Diena.lt

PUSRYČIŲ MADOS SPARČIAI KEIČIASI: KAS TURĖTŲ BŪTI LĖKŠTĖJE?

  • 4

Nors rytais visi skubame, skirti laiko skaniems ir maistingiems pusryčiams tikrai verta. Tai patvirtina ir tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė Gabrielė Žutautaitė, kuri stengiasi, kad pusryčių lėkštėje netrūktų ne tik maistingų, bet ir skanių ingredientų.

„Stengiuosi, kad pusryčių patiekale būtų visų pagrindinių maisto grupių – angliavandenių, baltymų, riebalų, skaidulų. Jeigu renkuosi saldžius ar pusryčius, kuriuose gausu angliavandenių, šalia nepamirštu ir gerųjų riebalų ar baltymų: riešutų ar jų sviesto, natūralaus jogurto. Jeigu lėkštė atrodo nuobodžiai, ją papildau skonio suteikiančiais priedais – įvairiausiais sūriais, žolelėmis, prieskoniais, sėklomis, traškučiais ar net ančiuviais“, – pasakoja G.Žutautaitė.

Tinklaraštininkė pastebi, kad lietuvių pusryčių mados keičiasi į gerąją pusę – klasikiniai sumuštiniai su sūriu ar kumpiu nebėra tai, ką įprastai valgome rytais.

„Žmonių pusryčių meniu vis įvairesnis. Anksčiau daugelis rinkosi klasikines saldžias košes, o šiandien jau nebijo išbandyti sūrių variacijų su keptais kiaušiniais, žuvimi, daržovėmis. Tas pats ir su sumuštiniais. Šie nebūtinai turi būti su juoda duona ar servelatu – sumuštinį galima tepti ir ant prancūziško batono ar kruasano“, – sako G.Žutautaitė ir dalijasi pusryčių idėjomis.


Pernakt brinkinta šokoladinė košė

1⁄2 stiklinės visų grūdo dalių avižinių dribsnių,

1⁄2 stiklinės ekologiško sojų gėrimo,

1 šaukštelis ispaninių šalavijų sėklų,

1⁄2 šaukštai tamsios kakavos,

1 šaukštelis agavų sirupo (nebūtinai),

mėgstamų uogų, juodojo šokolado gabalėlių, riešutų sviesto pagardinti.

Visus ingredientus, išskyrus skirtus pagardinti, sudėkite į stiklainį, užsukite ir sukratykite. Viską palikite brinkti šaldytuve pernakt arba bent 6 valandas. Košę valgykite šaltą arba pašildytą. Jei norite, pagardinkite priedais.


Pusryčių skrebutis su pesto padaže keptu kiaušiniu

1 riekė mėgstamos duonos,

2–3 šaukštai grūdėtos varškės,

2 šaukštai pesto padažo,

1 česnako skiltelė,

1 kiaušinis,

žiupsnelis druskos pagal skonį,

žiupsnelis aitriųjų paprikų dribsnių,

kanapių ar sezamų sėklų, bazilikų lapelių pagardinti.

Duoną paskrudinkite keptuvėje ar skrudintuve. Dubenėlyje sumaišykite kelis šaukštus grūdėtos varškės, smulkiai pjaustytą arba tarkuotą česnako skiltelę, šiek tiek druskos. Įkaitinkite keptuvę nesvylančiu paviršiumi ir joje paskirstykite pesto padažą. Ant pesto padažo įmuškite kiaušinį ir kepkite jį tol, kol baltymas iškeps, o trynys liks skystas. Duoną padenkite sūdyta grūdėta varške, ant viršaus guldykite pesto padaže keptą kiaušinį. Skrebutį barstykite aitriosios paprikos dribsniais, mėgstamomis sėklomis, bazilikų lapeliais.


Vyšninių pomidorų ir kiaušinių apkepas

400 g vyšninių pomidorų,

1⁄2 šaukštelio stambios druskos,

3 šaukštai alyvuogių aliejaus,

3 šviežių čiobrelių šakelių,

3–4 kiaušiniai.

Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C. Pomidorus sudėkite į kepimo indą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska ir čiobreliais. Viską gerai išmaišykite ir kepkite 20–30 min., kol pomidorai išleis sultis. Ištraukite kepimo indą iš orkaitės, pomidorus paskirstykite taip, kad juose liktų kelios duobutės kiaušiniams. Atsargiai įmuškite kiaušinius ir kepimo indą grąžinkite į orkaitę. Kepkite apie 10–12 min., kol iškeps kiaušinių baltymai. Iškeptą patiekalą apibarstykite stambia druska, jei trūksta sūrumo, ir aitriųjų paprikų dribsniais. Skanaukite su mėgstama duona.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Tik durnas gali pasakyti, kad pusryčiams ar kitam dienos valgymui yra kažkokios mados.Nu pagalvokite iki kokio laipsnio tokių manytoju smegenys yra nesveikos.Zmogaus organizmas toks pats,tik maisto gaminimas keitėsi nuo viduramziu.Nes atsirado viriklos ,maistas keptas ant laužo yra nesveikas ,todel daug viduramžių žmonių ilgai negyvendavo.Virtas ,,, troškintas maistas yra sveikiausias.Baikite apie tą maistą ir jo madas ,juokas ima ir tai ,kaip rodoma kiekvieną dieną maisto gaminimas.Gaminkite ,nesiūlykite ,nekiškite kitam to mėšlo.Kiekvienas keverzą mokina kaip ką gaminti.Įsidemekite ,kad žmogaus skrandis ne kiaules ir ne karvės,žmogus negali žolę valgyti ir nesuvirškina is karto ,daug įvairių ingridentu .

Išvada

Bobiški pliurpalai. Daugiau nieko.

Antanas

Steikas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS