Receptai su medumi: ką būtina žinoti? Pereiti į pagrindinį turinį

Receptai su medumi: ką būtina žinoti?

2013-05-12 22:29
Receptai su medumi: ką būtina žinoti?
Receptai su medumi: ką būtina žinoti? / Shutterstock nuotr.

Patyrusi šeimininkė žino, jeigu patiekalą pagardins medumi, šis įgaus nepaprastą aromatą, ilgiau išliks šviežias ir bus labai skanus. Ir, žinoma, naudingas mūsų organizmui. Tačiau kaip ir kiekvienas produktas medus turi savų paslapčių, kurias pravartu žinoti juo gardinant patiekalus.

Saldesnis už cukrų

Jeigu medumi norite pakeisti cukrų (kas, beje, yra sveikintinas dalykas), atminkite, kad medus už cukrų saldesnis du kartus. Todėl jeigu į arbatą dėdavote šaukštelį cukraus, medaus užteks pusės šaukštelio.

Sumažinkite skysčio kiekį

Jeigu recepte vietoje cukraus naudojate medų, o jo kiekis nenurodytas, maždaug 1/5 sumažinkite receptui reikalingo skysčio kiekį, nes maždaug 20 proc. medaus sudaro vanduo.

Ilgina tinkamumo vartoti laiką

Jeigu į keksą pridėsime medaus, jis ilgiau nesudžius. Medus puikiai išlaiko drėgmę.

Labai sunkus

Būkite atidūs, jeigu recepte medaus kiekis nurodytas gramais. Medus daug sunkesnis už vandenį. Taigi 200 ml stiklinėje medaus bus apie 300-350 g.

Skystas ar susikristalizavęs

Kaip žinia, ilgai laikomas medus sukietėja – tai natūrali jo būsena. Tačiau receptuose dažnai nurodoma imti skystą medų arba jį išlydyti ant vandens. Svarbiausia tokiu atveju medaus neperkaitinti, nes net ir pašildytas iki 40 laipsnių medus praranda visas savo naudingąsias savybes. Todėl geriausia sukietėjusį medų praskiesti nedideliu kiekiu šilto vandens arba, pavyzdžiui, į tešlą galima dėti ir susikristalizavusį – medus greitai pasiskleidžia ją minkant. Kad medus greičiau suskystėtų, galima indą, į kurį jį dėsite, nuplikyti verdančiu vandeniu.

Auksinė plutelė ir prieskoniai

Jeigu mėsą marinuosite su medumi, kepama ji įgaus nuostabų aromatą ir pasidengia auksine plutele. Medus puikiai dera su imbieru, žaliąja citrina, kalendra, česnaku, kardamonu. Marinuojant mėsą su medumi galite naudoti juos visus.

Rūgštingumas

Medus – padidėjusio rūgštingumo produktas. Todėl jo vartojant gausiai gali graužti rėmuo. Dėdami medaus į patiekalą „gesinkite" jį šarminiais patiekalais. Kepiniuose tam tinka grietinė, kefyras arba soda.

Kepimo temperatūra

Kadangi medus „nemėgsta" aukštos temperatūros, patiekalus, kurių sudėtyje jo yra, rekomenduojama kepti ne aukštesnėje nei 180° С temperatūroje.

Ruda spalva

Kepiniai arba glazūra, kurių sudėtyje yra medaus, tampa tamsiai rudos spalvos.

Verta žinoti:

Medus vienas naudingiausių produktų ant mūsų stalo. Jame yra daug gliukozės ir fruktozės, reikalingos mūsų smegenų mitybai, ir labai mažai organizmui nenaudingos sacharozės.

Brandžiame meduje yra daug monosacharidų, todėl medus lengvai pasisavinamas.

Be paprastųjų cukrų, meduje taip pat gausu baltymų, įvairių rūgščių, kalcio, natrio, magnio, geležies, sieros, chloro, fosforo bei B grupės vitaminų ir vitamino C. Meduje yra beveik visų mikroelementų, kurie įeina į kraujo sudėtį ir dalyvauja medžiagų apykaitoje.

100 g medaus yra 335 kcal.

Medus – padidėjusio rūgštingumo produktas. Todėl jo vartojant gausiai gali graužti rėmuo. Dėdami medaus į patiekalą „gesinkite" jį šarminiais patiekalais. Kepiniuose tam tinka grietinė, kefyras arba soda.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų