Italija – saulės nubučiuota ir jūros glamonėjama šalis, turinti gilias vyndarystės šaknis. Pažinti šios šalies vynų tradicijų iš arčiau kviečia restoranas "Dvaras" (Tilto g. 3).
Aplankyti privaloma
Nedidelio jaukaus namelio Tilto gatvėje, priešais Vilniaus arkikatedrą, skubėdamas pro šalį gali ir nepastebėti – į bendrą senamiesčio atmosferą jis įsilieja taip, lyg būtų čia stovėjęs nuo neatmenamų laikų. Tačiau įėjęs į vidų pasijunti, lyg būtum patekęs į kitą pasaulį, kuriame nėra jokios skubos ir nesibaigiančių rūpesčių. Šiame name įsikūręs viešbutis-restoranas "Dvaras" – viena sostinės oazių, kurias tiesiog privaloma aplankyti.
Restoraną puikiai įvertins tie, kurie supranta, ką reiškia kokybė. Aplinkos, maisto, gėrimų. Ypač vynų. Jiems čia skiriamas ypatingas dėmesys, vyno kolekcijos nuolat atnaujinamos remiantis geriausių ekspertų rekomendacijomis. Jei susigaudyti vynų labirintuose jums patiems sunku, prie kiekvieno patiekalo valgiaraštyje rasite užuominą – specialistų patarimą, koks vynas prie jo būtų tinkamiausias.
Žavisi italų tradicijomis
Restorane "Dvaras" galite išragauti gausybę Italijos vynų. Juk ši šalis – viena labiausiai garsėjančių savo vyndarystės tradicijomis, kurios siekia net 3 tūkst. metų. Nenuostabu, kad vynas – vienas iš produktų, visame pasaulyje geriausiai atstovaujančių itališkiems gaminiams.
Itališkas vynas išsiskiria unikalumu, ką jau kalbėti apie puikų kokybės ir kainos santykį. To paslaptis – griežta priežiūra ir reputacijos saugojimas. Be valstybinės kontrolės, itališko vyno gamintojus ir jų produktus vertina bei prižiūri Italijos someljė asociacija.
Sužavėti italų supratimo apie vyną ir pakvietę juos bendradarbiauti išrenkant įdomiausius vynus, restorano "Dvaras" šeimininkai kviečia lankytojus kartu leistis į kelionę po nuostabų vyno kraštą. Čia galite išmėginti daug geriausių itališko vyno rūšių, pagamintų įvairiuose Italijos regionuose.
Gurmanų rojus žemėje
Gastronominiu atžvilgiu Italija – gurmanų rojus. Sūriai, kumpiai, daržovių produktai, įvairūs delikatesai ir puikūs vynai. Nepraleiskite progos sužinoti apie juos daugiau.
Pavyzdžiui, Šiaurės Italijos regione, Lombardijoje, gaminamas vienas geriausių putojančių vynų pasaulyje, prilyginamas geriausių rūšių šampanui. Tai – "Franciacorta D.O.C.G", gaminamas Lombardijoje (Šiaurės Italijos regionas), išilgai Izeo ežero.
Vyno daryklos "Bellavista" pavadinimas asocijuojasi su prestižu ir aukšta klase. Ši darykla – viena iš oficialių garsiojo Milano teatro "La Scala" rėmėjų. "Bellavistos" putojantis vynas "Cuvee Brut" geriamas kaip aperityvas – jis puikiai dera prie žuvies užkandžių. Verta paragauti ir sausojo vyno "Curtefranca bianco". Jis tikrai nepaliks abejingų.
Tęsdami kelionę po Šiaurės Italiją persikelkime į Dolomitų kalnuose, Austrijos pasienyje, įsikūrusį "St. Michael Eppan" vyno ūkį. Čia Pinot Nero ir Pinot Bianco atsiskleidžia kitaip – iš kalnuose auginamų burgundiškų vynmedžių derliaus gaminamas vynas įgauna naują skonį ir aromatą. Verta paminėti Friulio regiono, kuris ribojasi su Slovėnija, "Collio D.O.C." vynus. Ypatingas daryklos "Livon" vynas "Valbuins", gaminamas iš Saugvinon vynuogių, nustebins nuostabia aromatų gama.
Kitas kelionės žingsnis – Vidurio Italija. Toskanos regione, Montalčino zonoje, Sienos provincijoje, gaminamas "Camigliano" daryklos vynas "Rosso di Montalcino", jis spaudžiamas iš Sangiovese rūšies vynuogių ir nuo "vyresniojo brolio" ("Brunello") skiriasi tik trumpesniu brandinimo laikotarpiu. Jis puikiai tinka prie jautienos, veršienos, avienos, kiaulienos ir žvėrienos patiekalų.
Atraskite nepažintą skonį
Nepamirškite paragauti kitų, mažiau žinomų Lietuvoje Vidurio Italijos regionų vynų. Iš Abruco regiono Italijos someljė asocialijos atstovų Lietuvoje atrinktas "Zaccagnini" vynas "Yamada". Jis spaudžiamas iš vietinių Pecorino rūšies vynuogių ir dera prie žuvies, vištienos, kalakutienos, triušienos, šviežių sūrių.
Garsus Cabernet vynas "Capsico Rosso" puikiai tinka prie jautienos, veršienos, kiaulienos ar avienos. Nuodėmė būtų neišmėginti nuostabaus desertinio "Plaisir bianco" vyno, spaudžiamo iš Moscato di Castiglione rūšies vynuogių.
Vidurio Italijos Markės regionas lietuviams mažai girdėtas. Tačiau jis – garsių kompozitorių Gioacchino Rossini ir Raffaello Sanzio gimtinė. Restorane "Dvaras" galima paragauti vieno garsiausių šio regiono Italijos baltųjų vynų – "Verdicchio Casal di Serra – selezione Vecchie Vigne". Šis Umani Ronchi daryklos vynas yra stiprus, tinkamas brandinti ir puikiai dera tiek prie sunkesnių, keptų žuvies patiekalų, tiek prie vištienos, kalakutienos, triušienos, kiaulienos.
Baigsime mūsų kelionę Pietų Italijoje. Čia Kampanijos regione, Vezuvijaus papėdėje, iš vietinės vynuogių rūšies Piedirosso spaudžiamas išskirtinis raudonasis vynas "Lacryma Christi" ("Terredoros" vyno darykla). Šis vynas primena Viduržemio jūros kraštų augmeniją ir prieskonius, idealiai tinka prie tradicinių itališkų patiekalų. Taip pat jis puikiai dera prie mėsos, keptos ant grotelių.
Kalabrijos regiono Lamecijos Termės mieste įsikūrusi didelė vyno darykla "Statti" siūlo vyną "Cauro". Jis gaminamas iš vietinių (Gaglioppo, Magliocco) ir užsienietiškų (Cabernet Sauvignon) rūšių vynuogių, o vyno žinovus nustebins rubino spalva bei granato atspalviu. Šis vynas puikiai tinka prie retesnių rūšių mėsos ir prie avienos patiekalų.
Visus šiuos vynus rasite restorane "Dvaras". Surenkite sau mažą ir nepakartojamą kelionę į itališkų vynų pasaulį.
VD inf.
Naujausi komentarai