Savaitgalio pietums – rizotas su moliūgu ir prancūziškas tortas „Opera“ | Diena.lt

SAVAITGALIO PIETUMS – RIZOTAS SU MOLIŪGU IR PRANCŪZIŠKAS TORTAS „OPERA“

  • 1

Sopranas, tenoras, baritonas – biskvitas, kremas ganašas... Štai taip šmaikštieji šefai Ali Gadžijevas ir Gian Luca Demarco pristato nuostabų klasikinį prancūzišką tortą „Opera“.

Šokolado, kavos, riešutų derinys yra vienas mėgstamiausių, dėl to šis desertas yra toks populiarus visame pasaulyje jau daugiau nei šimtą metų.

Dar viena klasika, tik itališka – tai rizotas, kuris vertinamas visame pasaulyje ir jo variacijų gali būti įvairiausių. Kadangi šiuo metu yra moliūgų metas, Gian Luca siūlo pasigaminti rizotą su moliūgais.

Virtuvės šefai kviečia susitikti šeštadienį, 9 val., laidoje „Gardu Gardu“ per TV3 televiziją.

Rizotas su moliūgais

Reikės:

    • 300 g „Carnaroli“ ryžių

    • 600 g moliūgų

    • 1 vidutinio dydžio svogūno

    • 1,5 l vandens

    • 2 kubelių daržovių sultinio

    • 80 g parmezano sūrio

    • 60 g baltojo vyno

    • 50 g sviesto

    • Saporoso balzaminio acto

    • Kelių šviežio baziliko lapelių

    • Juodųjų pipirų

    • Druskos

    • Ypač tyro alyvuogių aliejus

Rizoto gamybą reikia pradėti nuo sultinio – į verdantį vandenį įdėti sultinio kubelius, išmaišyti ir palikti. Moliūgą nulupti ir supjaustyti smulkiais kubeliais. Taip pat smulkiai supjaustyti svogūną. Įkaitintoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi apkepinti svogūną. Tuomet sudėti moliūgą ir dar šiek tiek pakepinti.

Supilti ryžius ir kepti, kol jie taps beveik skaidrūs (viduryje dar matoma balta širdelė). Tuomet supilti vyną. Po dviejų minučių pradėti pilti verdantį sultinį. Pradžiai įpilti du samčius. Rizoto virti ant vidutinės kaitros pastoviai maišant. Nugaravus skysčiui po truputį pilti sultinį. Tai užtruks apie 15-20 min. Kai ryžiai suminkštėja ir tampa apvalūs, įdėti sviestą ir permaišyti. Įpilti šlakelį Saporoso balzaminio acto ir įdėti kelis baziliko lapelius.

Serviruoti lėkštėje. Rizotą paskleisti joje plonu sluoksniu. Pagardinti Saporoso balzaminiu actu, druska ir pipirais.

Tortas „Opera“

Biskvitui reikės:

  • 4 kiaušinių baltymų

    • 4 kiaušinių

    • 80 g cukraus

    • 130 g migdolų miltų

    • 40 g miltų

    • 75 g cukraus pudros

    • 15 g sviesto

Šokoladiniam ganašui reikės:

    • 250 g grietinėlės

    • 450 g juodo šokolado

    • 50 g pieniško šokolado

    • 20 g sviesto (kambario temperatūros)

Sviestiniam kiaušininiam kremui reikės:

    • 125 g cukraus

    • 60 g vandens

    • 6 kiaušinių trynių

    • 200 g sviesto (kambario temperatūros)

    • Vandens

    • Cukraus

Biskvitų sirupavimui:

    • Puodelio kavos

Kiaušinius su 40 g cukraus išplakti iki standžių putų. Atskirai išplakti kiaušinių baltymus su likusiu 40 g cukraus taip pat iki standžių putų. Birius ingredientus sumaišyti atskirame inde. Kiaušinių mases sujungti ir suberti birius ingredientus. Permaišyti iki vientisos masės. Supilti išlydytą sviestą ir dar kartą permaišyti.

Masę supilti į kepimo popieriumi išklotą skardą.

Kepti 190°C apie 10 min. Iškepusį biskvitą atvėsinti.

Prikaistuvyje pakaitinti grietinėlę maždaug iki 80°C. Į atskirą indą supilti abu šokoladus ir užpilti karšta grietinėle. Maišant ištirpinti šokoladą. Sudėti sviestą ir trintuvu sujungti į vientisą blizgią masę. Palikti atvėsti.

Kremo gamybą pradėti nuo sirupo. Cukrų ir vandenį supilti į prikaistuvį ir kaitinti iki 118°C temperatūros. Trynius plakti šluotele ir lėta srovele nuplikyti sirupu (sirupą pilti plona srovele katiliuko sienele). Plakti iki standžių putų.

Į masę sudėti kambario temperatūros sviestą ir šiek tiek paplakti iki vientiso blizgaus kremo.

Torto surinkimas pradedamas nuo viršutinio sluoksnio. Ant pjaustymo lentelės padėti skaidrią plėvelę ir ant jos torto formą. Visų pirma įpilti ganašą ir plonu sluoksniu išlyginti. Tuomet dėti išpjautą biskvitą, suvilgyti kavos sirupu, dėti sviestinį kremą, kurį reikia kiek įmano lygiau paskleisti. Ant jo užpilti ir išlyginti ganašą ir vėl kartoti sluoksnius iki formos viršaus. Paskutinis sluoksnis turi būti biskvito, kurį dar reikia suvilgyti kava. Tortą palikti šaldytuve parai laiko.

Tortą ištraukti iš formos. Jo viršus turi būti ganašas.

GALERIJA

  • Savaitgalio pietums – rizotas su moliūgu ir prancūziškas tortas „Opera“
  • Savaitgalio pietums – rizotas su moliūgu ir prancūziškas tortas „Opera“
  • Savaitgalio pietums – rizotas su moliūgu ir prancūziškas tortas „Opera“
  • Savaitgalio pietums – rizotas su moliūgu ir prancūziškas tortas „Opera“
TV3 arch. nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nuomone

Kazkokia kose rizotu pavadino, fui, o tortas kuo daugiau priedu, tuo brangiau ir skrandziui sunkiau virskinti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS