Šokoladas – ne tik desertams: trys receptai, kur pasitelkti šį slaptąjį ingredientą | Diena.lt

ŠOKOLADAS – NE TIK DESERTAMS: TRYS RECEPTAI, KUR PASITELKTI ŠĮ SLAPTĄJĮ INGREDIENTĄ

  • 1

Šokoladas aitriųjų paprikų troškinyje su jautiena? Iš pirmo žvilgsnio toks derinys gali atrodyti abejotinas, tačiau šokoladas nusipelno garbingos vietos virtuvėje ne tik gaminant pyragus, sausainius ir desertus. Kakavos pupelės – šokolado pirmtakai – pasižymi daugybe skonių, todėl patiekalui gali suteikti kontrasto, ryškumo ir sodrumo.

Manoma, kad dar prieš mūsų erą, žmonės kakavą laikė dievų dovana ir gurkšnodavo su ja pagamintus apeiginius gėrimus, o patį šokoladą naudojo ir maisto gamyboje. Jau tada žmonės suprato esminę tiesą, kurią vėliau patvirtino ir mokslininkai, ir konditeriai – kakavos pupelės puikiai tinka maisto patiekalų gardinimui.

Dažnai pamirštame, kad šokoladas saldus tik todėl, kad jame yra cukraus, o jo kakavos natas prislopina pienas ir kiti jame esantys priedai. Kakavos pupelėse iš tiesų yra daugiau nei 600 aromatinių molekulių, suteikiančių įvairių skonių – nuo vaisinių iki žemiškų, ar net riešutų.

Kokybiškas šokoladas, turintis didelį kiekį kakavos, yra daug universalesnis ingredientas, nei daugelis žmonių įsivaizduoja. Naudojamas kaip prieskonis, šokoladas netampa pagrindine patiekalo nata, o veikiau suteikia kontrasto kitiems ingredientams, panašiai kaip žiupsnelis druskos išryškina aštrias, saldžias ir rūgščias natas. Dėl šios priežasties, pavyzdžiui, pomidoras ir šokoladas puikiai papildo vienas kitą virtuvėje. Derinant juos kartu, šokoladas prislopina pomidorų rūgštumą ir suteikia jiems sodrumo ir pikantiškumo.

Su juodu šokoladu puikiai dera ir visų rūšių raudona mėsa, taip pat vištiena ir kalakutiena. Į padažą ar troškinį įdėjus vieną ar du šokolado gabalėlius, mėsa atsiskleis ryškia skonių ir kvapų palete. 

Aitriųjų paprikų troškinys su šokoladu

Reikės:

1 vidutinio dydžio svogūno,

1 paprikos,

2 česnako skiltelių,

1 šaukšto alyvuogių aliejaus,

0,5 kg smulkintos jautienos,

skardinės konservuotų smulkintų pomidorų,

skardinės konservuotų raudonų pupelių,

kelių gabalėlių juodo šokolado,

2 šaukštelių aitriųjų paprikų prieskonių,

žiupsnelio grūstų raudonųjų pipirų.

Gaminame: puode įkaitinkite alyvuogių aliejų ir pakepinkite svogūną, pipirus ir česnaką, kol svogūnas taps skaidrus. Sudėkite smulkintą jautieną ir kepkite, kol mėsa praras savo rausvą spalvą. Sudėkite likusius ingredientus ir užvirkite. Sumažinkite ugnį ir troškinkite apie valandą.

Nedidelis kiekis juodo šokolado padeda kompensuoti pomidorų ir paprikų rūgštumą bei sustiprina aitriųjų paprikų skonį. Dėl šios priežasties kai kurie žmonės mano, kad šokoladas yra „slaptas ingredientas“ receptuose su aitriaisiais pipirais.

Mocarelos ir braškių salotos su šokoladu

Dviem porcijoms reikės:

1 pakelio salotų mišinio,

2 vidutinio dydžio mocarelos sūrio rutuliukų,

saujos pjaustytų braškių,

½ plytelės juodo šokolado,

2 šaukštų balzaminio acto,

2 šaukštų alyvuogių aliejaus,

1 ½ šaukštelio medaus,

druskos ir pipirų pagal skonį.

Freepik.com nuotr.

Gaminame: žalumynus padalinkite į lėkštes, išdėliokite mocarelos sūrį ir braškes. Mikrobangų krosnelėje ištirpinkite šokoladą, išmaišykite iki vientisos masės. Tada supilkite actą, aliejų, medų, druską ir pipirus. Šokoladinį padažą užpilkite ant salotų ir ragaukite!

Pomidorų ir šokolado sriuba

Reikės:

2 šaukštų alyvuogių aliejaus,

2 šaukštų sviesto,

1 smulkiai pjaustyto svogūno,

3 česnako skiltelių,

2 tarkuotų morkų,

2 pjaustytų saliero stiebų,

1 puodelio smulkintų saulėje džiovintų pomidorų,

druskos ir prieskonių pagal skonį,

2 šaukštelių paprikos miltelių,

1 šaukštelio kumino,

skardinės konservuotų smulkintų pomidorų,

4 puodelių vištienos sultinio,

saujos kalendros,

saujos petražolių,

80 gramų juodo šokolado,

2 šaukštų medaus.

Gaminame: Puode ant vidutinės ugnies kaitinkite aliejų ir sviestą, kol sviestas išsilydys. Suberkite svogūną ir kepinkite kol jis pasidarys skaidrus. Sudėkite smulkintą česnaką, morkas, salierą ir saulėje džiovintus pomidorus. Pagardinkite druska, pipirais, paprika, kuminu ir kalendromis. Kelias minutes troškinkite, kad apskrustų prieskoniai ir suminkštėtų daržovės.

Supilkite konservuotos pomidorus, vištienos sultinį ir viską užvirkite. Uždenkite dangčiu, sumažinkite ugnį ir troškinkite 45 minutes arba tol, kol daržovės suminkštės. Viską sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos, kreminės masės, sudėkite petražoles ir kalendrą, įmaišykite šokoladą bei medų. Gerai išmaišę puodo turinį, pagardinkite prieskoniais ir žolelėmis pagal skonį.

GALERIJA

  • Šokoladas – ne tik desertams: trys receptai, kur pasitelkti šį slaptąjį ingredientą
Freepik.com nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Med.

Jeigu niekas neperka kokio maisto produkto arba saldumynų, tuojau atsiranda receptai ir tampa visagaliais saldumynais arba patiekalas ,kuris net turi "gydomųjų galių". Netikėkite !!!??

SUSIJUSIOS NAUJIENOS