Vasaros „topas“ – šalta sriuba | Diena.lt

VASAROS „TOPAS“ – ŠALTA SRIUBA

Be šaltibarščių su šviežiomis bulvėmis įsivaizduojama reto lietuvio vasara. Iš tiesų, šaltos sriubos – tikra atgaiva. Ypač kai norisi ko nors lengvo. Tiesa, įprastų šaltų sriubų, matyt, dėl vėsesnio klimato, neturime daug. Tačiau pasirinkti vis dėl to yra iš ko.

Daugelis turi savo

Literatūroje daug rašyta apie šiltas sriubas ir jų naudą. Nors iš tiesų šaltos sriubos yra ne ką mažiau populiarios. Turime burokėlių sriubą, tačiau vasaromis šaltibarščiai gi kur kas populiaresni? Daugelis šalių turi bent vieną tradiciškai paplitusią šaltąją sriubą.

Danai mėgsta šaltas pasukų sriubas, o likę skandinavai kaip užkandį arba desertą su pasimėgavimu siurbčioja šaltas vaisių sriubas. Viduržemio jūros regione graikai gali pavaišinti atšaldyta kiaušinių, citrinų sulčių ir vištienos sultinio sriuba, kurią kai kurie juokais vadina „atšaldyta saulės šviesa“. Ispanai, be abejonės, pasiūlys gaspačio. O Artimuosiuose Rytuose šaltos sriubos gardinamos mėtomis, kardamonu, pankoliu ar cinamonu. Atogrąžų šalyse šis patiekalas gaminamos iš avokadų, kokosų pieno, melionų, neįprasčiausių daržovių ir įvairių jūros gėrybių. Amerikoje populiari „Creme Vichyssoise Glacee“ arba kitaip – šalta bulvienė su porais. Ją sukūrė vienas Niujorko viešbutyje „Ritz“ dirbęs prancūzų virėjas.

Gerai atšaldyta

Šalta sriuba tuo ir žavi, kad yra šalta. Todėl jos ruošimo virtuozai pataria ją gerai atšaldyti. Tik tuomet pajusite reikiamą skonį. Vienas patarimų – pirmiausia atvėsinti indus, kuriuose patieksite sriubą.

Kitas būdas tinkamai atvėsinti - supilti sriubą į šalčiui atsparų indą ir įdėti į šaldymo kamerą 15-20 minučių, atsižvelgiant į kiekį. Sriuba neturi suledėti. Po to indą išimkite ir laikykite šaldytuve, kol tieksite ant stalo.

Tiesa, esama ir nuomonių, kad bet kokia sriuba, jei gerai atšaldyta, įgauna kitokį skonį ir gali būti tikras atradimas gurmanams. Išimtis tik mišrių daržovių sriubos su ryžiais ar miežiais. Virėjai siūlo paragauti atšaldytos juodųjų pupelių sriubos su griežinėliu citrinos ir lašeliu chereso.

Komentaras

Apie sriubos naudą ir trūkumus pasakoja gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė

- Sveika ar nesveika valgyti sriubą – vienareikšmės nuomonės nėra. Stengiantis riboti kalorijų kiekį ir norint nepersivalgyti, ko gero, ir sriubos, ir antro patiekalo valgyti nereikėtų. Tuomet maisto tūris pasidaro per didelis. Jei rinktis, kurį valgyti: sriubą ar antrą patiekalą, žinoma, vertėtų rinktis pastarąjį. Mat jo maistinė vertė didesnė. Tad tiems, kurie dėl tam tikrų priežasčių negali suvalgyti didesnio kiekio maisto, pavyzdžiui, ligoniams, vaikams, dėl nedidelio skrandžio tūrio, menko apetito, sriubos galima ir atsisakyti.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Čiubaka

Dienos sriuba: šaltas alus :)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS