Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai (receptai) | Diena.lt

VASAROS VALGIARAŠTYJE – SKANŪS EKSPERIMENTAI (RECEPTAI)

  • 2

Vasara diktuoja savo mitybos režimą – nesinori mėsos, jokio sunkaus maisto. Kartais užtektų sriubos, lengvo užkandžio, bet ką čia sugalvojus? Sutikite, dažnai susiduriame su šiuo galvosūkiu. Norėdami jį palengvinti, pasidomėjome, ką rekomenduoja žinovai.

Gaivieji rabarbarai

Dietistės Vaidos Kurpienės teigimu, rabarbarai – verti sveikatai palankesnio gardėsio titulo. Dėl vitaminų, mineralų ir antioksidantų gausos jie nusipelnė išskirtinio įvertinimo. Šią daržovę galima vadinti ir maistu, ir vaistu. Rabarbarais dietistė rekomenduoja mėgautis kuo įvairesnėmis formomis ir išbandyti kuo platesnį patiekalų pasirinkimą. Smalsaujantiems, kaip pasimėgauti šia šviežia daržove, idėjų verta pasisemti iš kitų praktikos: smaližiai rabarbarų stiebus vertina kaip puikų įvairių pyragų ir kepinių įdarą, jais gardina ledus, verda kompotus ar uogienes.

Vaida Kurpienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Rabarbarai yra puiki kivių ar spanguolių pamaina, taip pat puikiai atsiskleidžia vandens ąsotyje vietoj citrinos. Nustebsite išbandę šią daržovę ir blynuose – verta įtarkuoti vietoj obuolio, skoniui pastiprinti galima naudoti apelsinų žieveles, imbierą ir cinamoną. Rabarbarai puikiai atsiskleidžia pagrindiniuose patiekaluose: jais galima papildyti salotas, troškinius ar paįvairinti sriubas. Ieškantiems skanių ir nesudėtingų receptų dietistė rekomenduoja išbandyti firminius rabarbarų keksiukus.

Rabarbarų keksiukai be glitimo

Redakcijos nuotr.

500 g rabarbarų stiebų,

350 g graikiško jogurto,

250 g avižinių miltų,

4 kiaušiniai,

120 g sviesto (atvėsinto) arba kokosų aliejaus,

4 šaukštų agavų sirupo ar kito saldiklio (alternatyva – keli sunokę bananai),

2 šaukšteliai kepimo miltelių,

žiupsnelis vanilės,

žiupsnelis druskos.

Pirmiausia ištirpinkite sviestą, tačiau jo neperkaitinkite. Rabarbarus supjaustykite maždaug 1 cm gabalėliais. Į dubenį sudėkite jogurtą, tirpintą ir atvėsintą sviestą, pasirinktą saldiklį, įmuškite kiaušinius, įberkite vanilinio cukraus, druskos ir sumaišykite viską iki vientisos masės. Tešla turi būti grietinės tirštumo, jei per kieta – praskieskite vandeniu ar augaliniu pienu. Gautą masę sudėkite į pasirinktas keksiukų formeles. Ant viso tešlos paviršiaus sudėkite rabarbarus ir švelniai juos paspauskite. Kepkite keksiukus iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje maždaug 30 min., kol šie gražiai iškils ir pagels. Iškeptus keksiukus palikite atvėsti.

Nepakeičiamas desertų ingredientas

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad sūriai – visaverčių baltymų šaltinis, tik reikia atsižvelgti į jų riebumą. Taip pat svarbu išlaikyti proporcijas: sūriu gardinant patiekalus, jis neturėtų tapti pagrindiniu patiekalo komponentu. Jeigu sūrį valgome vieną, jis dažniausiai užima tarpinio valgymo poziciją – kaip užkandis.

Edita Gavelienė / B. Barausko nuotr.

Sūris taip pat gali būti puiki pusryčių patiekalo, sumuštinio dalis. Tačiau jį vartojant svarbu atkreipti dėmesį į riebumo procentą ir pasirinkti tinkamą kiekį. Maskarponės ir rikotos sūriai dažniausiai dedami į desertus, su jais kepami daugelio mėgstami sūrio pyragai. Gydytoja dietologė pastebi, kad tradicinis rikotos sūris, savo švelniu skoniu primenantis trintą varškę, palyginti su maskarpone, santykinai nekaloringas: 100 gr yra 150 kcal. Ji siūlo išsikepti rikotos sūrio pyragą.

Rikotos pyragas

Redakcijos nuotr.

Pagrindui:

400 g trapios tešlos sausainių,

150 g sviesto,

1 šaukštas malto cinamono.

Įdarui:

700 g rikotos,

2 šaukštai kvietinių miltų,

4 kiaušiniai,

150 g cukraus,

0,5 apelsino sulčių,

1 citrina.

Viršutiniam sluoksniui:

500 g riebesnės grietinės,

1,5 šaukšto miltelinio cukraus.

Sutrinkite sausainius ir supilkite ištirpintą sviestą. Sutrintus sausainius su išlydytu sviestu sukrėskite į kepimo formą, išlyginkite ir suformuokite kraštus. Atskirame inde lengvai išmaišykite cukrų, rikotą, supilkite apelsinų ir citrinų sultis. Masę supilkite ant pagrindo ir kepkite 160 °C temperatūroje apie 50 min. Leiskite pyragui atvėsti 20 min. Kol pyragas vėsta, sumaišykite grietinę su milteliniu cukrumi. Kai pyragas atvės, supilkite grietinėlės masę ant pyrago ir palikite šaldytuve bent 12 val.

Rožinės sriubos šventė

Lietuvoje prasidėjus šaltibarščių karštinei, Italijoje gimęs šefas Gianas Luca Demarco siūlo išbandyti neįprastą gaivios sriubos receptą, kuriam reikės šviežių sezoninių daržovių. Šefas pasakoja, kad šaltibarščiai, kuriuos kelionių gidas „Taste Atlas“ išrinko skaniausia sriuba pasaulyje, yra ne kas kita, kaip tikras lietuvių turtas, tad juo reikia ne tik džiaugtis, bet ir didžiuotis. „Italijoje nieko panašaus nerasi, išskyrus čia gyvenančių lietuvių namuose. Kefyras į Italiją atkeliavo ne taip seniai, tad ką jau kalbėti apie iš jo ruošiamą sriubą su burokėliais“, – juokiasi italas.

Gian Luca Demarco / Asmeninio archyvo nuotr.

Jis pastebi, kad daugelis šio patiekalo mėgėjų turi savų gudrybių ar ypatingų ingredientų, leidžiančių paruošti skaniausius šaltibarščius. Nors lietuviai šaltibarščių klausimu yra gana konservatyvūs, Italijoje gimęs virtuvės šefas specialiai šaltibarščių savaitei sukūrė ir siūlo išbandyti kiek netradicinį receptą.

Šaltibarščiai su smidrais ir karamelizuotais svogūnais

Redakcijos nuotr.

1 nevirtas burokėlis,

1 l kefyro,

baltųjų ar geltonųjų ridikėlių,

krapų,

1 agurkas,

pakepintų smidrų viršūnėlių,

karamelizuotų svogūnų,

druskos, pipirų.

Marinatui:

60 ml obuolių acto,

20 g rudojo cukraus,

3 čiobrelių šakelės,

2 šaukštai ypač tyro alyvuogių aliejaus,

druskos,

malto imbiero.

Pirmiausia paruoškite marinatą. Į indą supilkite obuolių actą, suberkite rudąjį cukrų, sudėkite čiobrelių šakeles, supilkite alyvuogių aliejų, dėkite druskos ir malto imbiero pagal skonį. Šiame marinate trumpam palikite pasimarinuoti smulkiais kubeliais supjaustytą nevirtą burokėlį. Nukoškite marinatą ir gautą skystį sumaišykite su kefyru. Į mišinį įdėkite šiek tiek trinto burokėlio. Tada sudėkite marinuotus burokėlius, supjaustytus baltuosius ar geltonuosius ridikėlius, smulkintus krapus ir smulkiai supjaustytą agurką. Pagal skonį įdėkite pakepintų smidrų viršūnėlių ir karamelizuotų svogūnų. Viską pagardinkite druska ir pipirais. Šaltibarščius patiekite su virtomis bulvėmis arba be jų, kaip pageidaujate.

GALERIJA

  • Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai <span style=color:red;>(receptai)</span>
Redakcijos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Taip, bet

Kokia prasmė birželio viduryje rašyti apie rabarbarų panaudojimą, kaip maistui jie jau neberekomenduojami naudoti? Juos reikia rinkti labai anksti, nes vėliau rabarbaruose kaupiasi oksalo rūgštis.

Kamuolinis zaibas

O apie marinuota bebro snargli su riešutais negalite plačiau aprašyti?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS