Per Velykas namai turi kvepėti pyragais | Diena.lt

PER VELYKAS NAMAI TURI KVEPĖTI PYRAGAIS

Velykos tiesiog neįsivaizduojamos be margučių, stipriausio kiaušinio paieškų ir ridenimo varžybų. Vis dėlto nuo senų laikų šiai šventei būdavo ruošiamasi ir kepant  Velykų pyragus. Siūlome atsigręžti į lietuviškas tradicijas ir šioms Velykoms išsikepti saldžią pynutę bei Velykų boba vadinamą pyragą.

Šimtametės tradicijos

Pasak istorikų, Velykų bobos receptų galima aptikti dar XIX a., ir senesniuose šaltiniuose. Tačiau tikrieji receptai yra perduodami iš lūpų į lūpas: tikėtina, kad, paklausę senolių apie šį pyragą, išgirstumėte ne tik receptą, bet ir sulauktumėte naudingų patarimų bei sužinotumėte kulinarinių paslapčių. Jei recepto nežinote, galite išbandyti būtent šį Velykų bobos receptą – tikrai nenusivilsite.

Į dubenį įdėkite 150 g sviesto, 90 g cukraus bei žiupsnelį druskos ir viską gerai išplakite. Tuomet įpilkite 230 ml šilto pieno ir dar kartą gerai išmaišykite. Kai nuo karšto pieno sviestas ištirps ir susidarys vientisa masė, įmuškite tris kambario temperatūros kiaušinius. Mediniu šaukštu maišykite masę ir po truputį suberkite 540 g miltų bei 20 g sausų mielių. Jeigu norite, kad pyragas būtų dar skanesnis, į tešlą įmaišykite 40 g razinų.

Kekso formą ištepkite sviestu, pabarstykite sezamų sėklomis ir supilkite tešlą. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros ir pyragą kepkite 40 min. Ar pyragas jau iškepęs, sužinosite įbedę medinį pagaliuką – jei pagaliukas sausas, pyragas tikrai iškepęs.

Pynutė su traškia plutele

Visuomet malonu ant stalo padėti savo paties iškeptą pyragą, tačiau dauguma prisibijo gaminti su mielėmis, nes tešla gali neiškilti. Vis dėlto reikia pamiršti nerimą ir pasigaminti tikrai nesudėtingą Velykų pynutę.

Į dubenį įpilkite 30 ml šilto vandens, įberkite 7 g sausų mielių ir gerai išmaišykite. Tuomet į dubenį supilkite 230 ml pieno, įberkite 60 g cukraus, žiupsnelį druskos ir įmuškite tris kiaušinius. Tešlą išmaišykite iki vientisos masės ir po truputį suberkite 400 g miltų. Tešlą siūlau pagardinti razinomis arba džiovintomis spanguolėmis. Stalviršį, ant kurio minkysite tešlą, gausiai apibarstykite miltais. Tešlą minkykite apie 6–8 min. arba kol ji taps elastinga ir minkšta. Tuomet dubenį ištepkite aliejumi, sudėkite išminkytą tešlą ir sandariai uždenkite maistine plėvele. Šiltoje vietoje tešlą kildinkite 1 val.

Kai tešla jau pakils, padalykite ją į tris dalis ir iškočiokite pailgus ritinius. Tada lengvai pabarstykite stalviršį miltais, sudėkite ritinius vieną šalia kito ir supinkite juos į kasytę. Pynutės viršų aptepkite kiaušinio plakiniu ir pabarstykite skaldytais migdolais. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25–30 min.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Rina

Pyragais...kaip MAXIMOS pyragu "boba su razinom",...nei valgyt nei išmest....kepėjai,net nejuokinga....į miltus įbėrė razinų ir , še tau,pyragas ..kaina du su puse euro..įdomu už ką??? :)))Kas pirko Klaipėdoje,tas žino to" " pyrago " skonį :)))

Taip

Malonu turet pyraga, bet rasyt a i recepta pries tai issikepkite pagal savo pasiulymus. IDOMU KAIP MAISYSIT "TESLA" IS PRADZIU BE MILTU, OPASKUI 400 GRAMU MILTU BUS SKYSTA PLIURE O NE "ELASTINGA" TESLA. TUREKIT GEDOS!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS