Velykų stalui – prabangūs patiekalai, kuriuos pagaminti itin lengva | Diena.lt

VELYKŲ STALUI – PRABANGŪS PATIEKALAI, KURIUOS PAGAMINTI ITIN LENGVA

  • 1

Jau visai čia pat – ilgasis šv. Velykų savaitgalis, tad namai pakvips gardžiausiais patiekalais. O kad šįkart Velykų stalas būtų ir originalus, TV3 laidos „Gardu Gardu“ vedėjai Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas dalinasi paskutinės minutės pasiūlymais.

Šefas Gian Luca siūlo pasigaminti jaučio žandus su artišokų garnyru. Tai tikrai nėra kasdieniškas patiekalas. Greičiau, atvirkščiai, dažnai sutinkamas prabangiuose restoranuose. Vis dėlto anot šefo, juos pasigaminti yra neįtikėtinai paprasta. Kaip juokauja pats Gian Luca, pakanka viską sudėti į puodą, o tas keturias valandas, kol patiekalas gaminasi, galite bendrauti su šeima.

Desertų virtuozas Ali taip pat paruošė puikų paskutinės minutės desertą. Jokio biskvitų kepimo, tešlos kočiojimų ar sudėtingų kremų gaminimo. Vos keletas ingredientų ir pasigaminsite tobulą kavos ir šokolado putėsių desertą.

Jaučio žandai su artišokais

Žandams reikės:

1 kg jautienos žandų

1 l raudono sauso vyno

2 morkų

2 svogūnų

2 saliero kotelių

2-3 šviežio rozmarino šakelių

Alyvuogių aliejaus

Druskos

Pipirų

Artišokams reikės:

4-6 artišokų

150 ml raudono arba balto vyno

1 daržovių sultinio kubelio

2 skiltelių česnako

Šiek tiek petražolių

Alyvuogių aliejaus

Druskos

Pipirų.

Svogūnus, morkas ir salierus supjaustykite kubeliais ir apkepkite keptuvėje. Suberkite į troškinimo puodą.

Žandus gerai apskrudinkite keptuvėje su alyvuogių aliejumi ir dėkite į troškinimo puodą. Užpilkite vyno, užberkite druskos ir pipirų, įdėkite 2-3 šakeles rozmarino ir uždenkite puodą. Pirmiausia užvirinkite vyną, o tuomet pamažinkite kaitrą ir palikite troškintis ant mažos kaitros apie 4 val.

Žandams išsitroškinus juos išimkite iš puodo, o likusį skystį su daržovėmis sumalkite, kad pavyktų padažas.

Artišokus pirmiausia reikia nulupti – nuskabyti apatinius augalo žiedlapius, kurie yra kieti ir nevalgomi. Turi likti žiedas su minkštais, valgomais žiedlapiais. Žiedo viršūnę reikia nupjauti, maždaug ¼ dalį.  Apipjaustyti žiedo apačią, taip pat kotą, kad liktų tik jo šerdis. Ji puikiai matosi – yra baltos spalvos. Artišokas greitai oksiduojasi, todėl ant jo reikia išspausti citrinos sulčių, kad augalas nepajuoduotų. Tuomet žiedą perpjauti išilgai pusiau ir išvalyti nevalgomą jo vidų, kuriame yra nuodingų plaušelių. Nuvalius artišoką valgomos dalies lieka nedaug, tačiau jo skonis atperka visas pastangas. Artišoką supjaustyti skiltelėmis.

Prieš kepant artišokus pirmiausia reikia pasiruošti sultinį. Į verdantį vandenį įdėti kubelį daržovių sultinio ir virti, kol ištirps. Į keptuvę su alyvuogių aliejumi įdėti 2 česnako skilteles. Jiems šiek tiek apkepus sudėkite artišokus. Užpilkite 150 ml vyno ir sultinio tiek, kad apsemtų artišokus. Suberkite smulkintas petražoles. Pagardinkite druska ir pipirais. Troškinkite apie 15 min. ant vidutinės kaitros.

Į lėkštę pilkite padažą, ant jo dėkite žandus,  ant jų – artišokus.

Kavos ir šokolado putėsių desertas

Sausainiams reikės:

Sausainių damų pirštelių

Puodelio kavos

Kremui reikės:

330 g grietinėlės

50 g cukraus pudros

70 g juodojo šokolado

50 g stiprios kavos

1 želatinos lapelio.

Želatinos lapelį išbrinkinkite šaltame vandenyje. Į prikaistuvį supilkite 50 g stiprios kavos ir šokoladą. Tirpinti ant mažos kaitros nuolat maišant, kol šokoladas pilnai ištirps. Įdėkite išbrinkintą želatiną ir permaišyti. Palikti atvėsti.

Grietinėlę lengvai išplakti su cukraus pudra. Turi būti labai lengva, dar bėganti nuo šaukšto konsistencija – per daug išpurenti nereikia.

Maišant grietinėlę, šluotele po truputį supilti pravėsusią šokolado bei kavos masę. Masė iš karto pradeda tirštėti, tad maišyti jau reikėtų pabaigti silikonine mentele.

Sausainius sulaužykite į kelias dalis, po vieną merkite į kavą ir sudėkite į desertinių taurių dugną. Ant viršaus pilkite kremą.

Palaikykite šaldytuve, kol atvės ir sustings.

Prieš patiekiant galima įvairiai papuošti: plakta grietinėle, riešutais, smulkintu šokoladu, trupintais damų pirštelių sausainiais, kakava.

Šventiniai receptai ir daug naudingų patarimų – jau šį šeštadienį laidoje „Gardu Gardu“ 9 val. per TV3.

GALERIJA

  • Velykų stalui – prabangūs patiekalai, kuriuos pagaminti itin lengva
  • Velykų stalui – prabangūs patiekalai, kuriuos pagaminti itin lengva
  • Velykų stalui – prabangūs patiekalai, kuriuos pagaminti itin lengva
TV3 arch. nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

na tie purptelejimai leksteje apetito nekelia

SUSIJUSIOS NAUJIENOS