Bepiločių „narų“ atradimai stebina pasaulį | Diena.lt

BEPILOČIŲ „NARŲ“ ATRADIMAI STEBINA PASAULĮ

Be įgulos nardantys povandeniniai aparatai atranda ir nuskendusius laivus, ir retus vandenyno dugno gyventojus.

Nufilmavo retą kalmarą

Vieną po kito retus jūros gyvūnus suranda ir nufilmuoja mokslinių tyrimų laivas „Nautilus“, kuris naudoja vienus moderniausių pasaulyje bepiločius povandeninius aparatus „Hercules“ ir „Argus“.

Naujausias laimikis – liepą prie Džarviso salos, netoli Havajų, 930 m gylio gelmėje nufilmuotas itin retas ilgauodegis kalmaras.

Nors šio kalmaro rūšis aptikta 1972 m, tačiau per tą laiką  buvo fiksuota tik 18 šios rūšies gyvūnų.

Vieną kalmarą žvejai sugavo 2007 m. Jis buvo detaliai ištirtas.

Pavyko aptikti ir nufilmuoti, kaip ilgauodegis kalmaras elgiasi jūros dugne savo gyvenamojoje aplinkoje, kur yra visiška tamsa.

Nustatyta, kad plaukdamas ilgauodegis kalmaras gali keisti uodegos ilgį daugiau nei du kartus. Gyvūnas tarsi virsta visai kita būtybe. Kol kas nežinoma, kodėl gyvūnas tai daro.

Plati tyrimų programa

Fondo „Ocean Exploration Trust“ remiamos laivo „Nautilus“ ekspedicijos vyksta kasmet nuo 2009-ųjų. Jos vykdytos Karibų jūros, Atlanto ir Ramiojo vandenyno zonose.

Buvo analizuojama ne tik jūros aplinka, gyvūnai ir augalai, bet ir archeologija, sąlygos, kodėl  vienoje ar kitoje jūros ar vandenyno vietoje yra didesnis seisminis aktyvumas, kodėl dugne atsirado staigūs pakilimai ar įdubos.

Ypač nuosekliai dėl seisminių reiškinių buvo analizuotas Karibų jūros baseinas.

„Nautilus“ ekspedicijos apima ne tik Amerikos pakrantes. Vykdyti ir Viduržemio jūros tyrinėjimai. Buvo atrasta ne tik retų gyvūnų, bet ir vietovių, kur gulėjo prieš kelis šimtmečius nuskendę laivai.

Ekspedicijose dalyvauja iš viso pasaulio atrinkti studentai ir geriausi pasaulinio vandenyno tyrimo dėstytojai. Vyksta ne tik tyrimai, bet ir praktinis studentų mokymas.

Vien šiemet jau įvyko penkios „Nautilus“ ekspedicijos. Plačiau apie ekspedicijas ir tyrimus galima sužinoti svetainėje www.oceanexplorationtrust.org.

Povandeniniai robotai

Tyrimams naudojamas 64 m ilgio specialios paskirties laivas. Jo įgulą sudaro 17 narių. Laivas taip pat gali priimti per 30 mokslininkų ir studentų.

Didžiausia laivo vertybė yra kartu veikiantys bepiločiai nardymo aparatai „Hercules“ ir „Argus“. Tai moderniausių giliavandenių robotų sistema, galinti tirti jūros ar vandenyno dugną iki 4 km gylio. Ant aparatų sumontuota jautri ir tiksli vaizdo fiksavimo aparatūra.

Nardymo aparatai tyrinėja jūros dugną ir realiu laiku į laivą perduoda užfiksuotus vaizdus. Kartais tyrimai vyksta po kelias paras. Vaizdams priimti ir tvarkyti naudojamos sukurtos naujausios programos.

Laive įrengta speciali povandeninių aparatų valdymo salė. Joje mokslininkai ir studentai tarsi kokioje kosminėje stotyje gali stebėti tai, ką povandeniniai aparatai mato jūros ar vandenyno dugne.

Laive taip pat įrengtos įvairios iš jūros ir vandenynų paimtų mėginių tyrimų laboratorijos.

GALERIJA

  • Sėkmė: vandenyno dugne užfiksuotas itin retas ilgauodegis kalmaras.
  • Vieta: vienoje iš tyrimo laboratorijų laive „Nautilus“.
  • Į gelmes: povandeninis aparatas „Argus“.
  • Praktika: tyrimuose kartu dirba studentų ir dėstytojų komandos.
  • Tyrimas: specialioje laivo „Nautilus“ patalpoje stebimi povandeninių robotų perduodami vaizdai iš jūros dugno.
  • Vandenyne: vakaro žaros laive „Nautilus“, kur naujo tyrimo laukia ir abu povandeniniai robotai.
„Oceanexplorationtrust.org“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Joo

Milijona išleido kalmara pamate

SUSIJUSIOS NAUJIENOS