Čekas pasiekė rekordą įkopęs į sudėtingiausią Josemičio uolą | Diena.lt

ČEKAS PASIEKĖ REKORDĄ ĮKOPĘS Į SUDĖTINGIAUSIĄ JOSEMIČIO UOLĄ

  • 1

Besikabindamas už mažyčių stačios uolos plyšių ir naudodamas tik savo raumenų jėgą, Adamas Ondra pakilo į 914 metrų aukštį, ramiai užkopė į vieną sunkiausiai pasaulyje laipiotojams įveikiamą uolą ir pasiekė rekordą, antradienį pranešė alpinisto atstovas.

23 metų čekas A.Ondra per aštuonias dienas laisvo laipiojimo stiliumi įkopė į vientiso granito Kapitono (El Kapitano) uolos Aušros Sieną (Dawn Wall) Josemičio parke nacionaliniame Kalifornijoje.

Jis įveikė sieną, į kurią be pagalbinių priemonių iki šiol buvo įkopta tik vieną kartą, pirmadienį, nurodė A. Ondros rėmėjos kompanijos „Black Diamond Equipment“ atstovas Johnas Dicuollo (Džonas Dikolas).

Beveik prieš dvejus metus pirmieji šį maršrutą įveikė du JAV laipiotojai uolomis Tommy Caldwellas (Tomis Koldvelas) ir Kevinas Jorgesonas (Kevinas Jorgesonas). Tada jie užtruko 19 dienų.

„Jam tai buvo svajonės išsipildymas“, – J. Dicuollo sakė apie A. Ondrą.

Kitaip nei alpinistai, kuriems reikia daugiau sudėtingos įrangos, laipiotojai naudojasi tik savo pačių jėga ir kojomis bei rankomis kabinasi į mažytes duobutes ir išsikišimus uoloje. Laipiotojai uolomis kopia nenaudodami virvių, išskyrus apsaugines.

Kopdamas į uolą A. Ondra socialiniuose tinkluose skelbdavo apie šaltį, merkiantį lietų ir skausmą, kurį sukelia po pirštų odelėmis patekęs granitas. „Sunku rasti žodžių, kurie apibūdintų, kaip jaučiuosi, – rašė jis „Instagram“ priartėjęs prie viršūnės. – Įveikėme Vino Bokštą (Wino Tower) ir nebeliko sunkių ruožų, galinčių sukliudyti man pasiekti viršūnę. Negalėjau ir prašyti geresnės dienos“.

A. Ondra po įveikto sudėtingo kopimo ruožo padarytoje nuotraukoje matomas mūvintis džinsus ir vilkintis marškinėlius, iškėlęs rankas besidžiaugiantis savo pasiekimu. Vis dėlto tiek jo, tiek J. Dicuollo telefonai buvo išjungti; jie negalėjo pakomentuoti šio pasiekimo, nes laipiotojas ilsėjosi.

A. Ondra užbaigė kopimą pirmą kartą lankydamasis Josemičio slėnyje. Ten jis atvyko spalio viduryje, kelias dienas praleido besitreniruodamas pačiose sudėtingiausiose sienos vietose, o oficialų kopimą pradėjo lapkričio 14 dieną.

Per kopimą A. Ondra ir jo komanda miegojo mažose palapinėse, pritvirtintose prie skardžio, pakibusiose kelių šimtų metrų aukštyje virš Josemičio slėnio. Šis nacionalinis parkas pritraukia įvairius nuotykių ieškotojus iš viso pasaulio.

A. Ondra, anot jo rėmėjų, jau pasižymėjo kaip pirmasis asmuo, turintis du pasaulio kopimo čempiono titulus. Anksčiau šiemet jis taip pat baigė universitetą ir gavo verslo vadybos diplomą.

Jis atidžiai stebėjo T. Caldwello ir K. Jorgesono pasiekimą 2015 metų pradžioje, kuris ir įkvėpė A. Ondrą mėginti pačiam įkopti į Kapitono uolą, nurodė jo rėmėjas.

Josemičio laipiotojas ir istorikas Kenas Yageris (Kenas Jageris) sakė, kad be abejonių A. Ondra šiandien yra stipriausias gyvas laipiotojas. Tačiau jis pagyrė T. Caldwellą už ilgus metus ruošiant kelią Aušros Siena, pačiu sudėtingiausiu uolos maršrutu, koki tik gali pasirinkti laipiotojai.

„Tikiuosi, Adamas su savo įgūdžiais grįš ir pirmasis nueis savo maršrutą, – sakė K. Yageris. Jis gali pakelti jį iki savo lygio. Jis turi tam įgūdžių. Svarbiausia, kad jis to norėtų“.

GALERIJA

  • Čekas pasiekė rekordą įkopęs į sudėtingiausią Josemičio uolą
  • Čekas pasiekė rekordą įkopęs į sudėtingiausią Josemičio uolą
  • Čekas pasiekė rekordą įkopęs į sudėtingiausią Josemičio uolą
  • Čekas pasiekė rekordą įkopęs į sudėtingiausią Josemičio uolą
  • Čekas pasiekė rekordą įkopęs į sudėtingiausią Josemičio uolą
  • Čekas pasiekė rekordą įkopęs į sudėtingiausią Josemičio uolą
P. Blažek / Instagram nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

creditdestiny

Sveiki Turiu gera naujiena pasidalinti su visais žmonėmis! Gaukite paskolos pinigų internete! paskola reikia pinigų už projektą? finansuoti pirkimą? pradėti savo verslą? Tiesiog reikia bet kokią finansinę paramą? Mes teikiame internetu pinigines paskolas saugiai ir visiškai confidentialité.Nous yra bendradarbiaujant su partnerių bankų greitas ir patikimas paslaugas. Susisiekite su mumis dėl bet kokios informacijos. Jo adresas Gmail: creditdestiny@gmail.com NB! Juokdarys susilaikyti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS