Rytoj prasidedantis adventas — laikotarpis iki Kalėdų. Tai – susikaupimo metas, kai dvasia pasineria į apmąstymus, o kūnas pasninkauja.
Beje, belaukdami kūdikėlio Jėzaus gimimo krikščioniai elgiasi kiek skirtingai: Advento metu katalikai susilaiko nuo triukšmingų linksmybių, tačiau protestantai su džiaugsminga viltimi laukia artėjančių Kalėdų.
Lietuvių ūkininkai šiuo metu turėdavo daugiau laiko stebėti gamtos reiškinius, iš kurių spėdavo būsimą derlių. Buvo sakoma: jei gilu sniego, tikėdavosi gero vasarojaus; jei adventas saulėtas – lauk gero daržovių derliaus; saulėta gruodžio 8-oji žada labai gerų kopūstų; jei per adventą šalta – lauk karštos vasaros su trankiomis perkūnijomis.
Nebedirbdavę sunkių darbų lietuviai galėdavo patausoti ir savo podėlius: būdavo atsisakoma tam tikrų valgių, tokiu būdu natūraliai išvalomas organizmas.
Tiesa, susilaikyti nuo darbų ir kai kurių patiekalų nepakanka, norit tinkamai praleisti adventą. "Vien todėl, kad atsisakysime kai kurių maisto produktų, netapsime nei dvasingesni, nei geresni. Todėl advento pasninkas turėtų mus sutelkti maldai, skatinti tobulėti dvasiškai", – pabrėžė sveikos gyvensenos ir mitybos propaguotoja Žolinčių akademijos vadovė Danutė Kunčienė.
Advento stalui
Rudens receptas
Pirmajam advento sekmadieniui D.Kunčienė siūlo ypatingą daržovių vyniotinį, kuris, pasak recepto autorės, puikiai derės ir prie Kalėdų mėsos patiekalų.
500 g bemielės sluoksniuotos tešlos,
1–2 vidutinio dydžio morkos (tiks panašus kiekis moliūgo),
poras,
stiklinė raugintų kopūstų,
stiklinė šviežių smulkintų kopūstų,
stiklinė smulkintų brokolinių kopūstų,
stiklinė atšildytų šviežių (ar džiovintų) voveraičių ar kitų grybų,
sauja džiovintų slyvų (abrikosų ar pan.) be kauliukų,
sauja susmulkintų žalių salierų su kotais (gali būti ir džiovinti lapeliai),
sauja spanguolių (bruknių),
įvairių prieskoninių žolelių, druskos ir pipirų pagal skonį.
Sutarkuotą morką (arba moliūgą) patroškinti mažame aliejaus su vandeniu (1:1) mišinyje, paskaninti jį kalendra. Porą supjaustyti ir patroškinti su salieru, brokolinius kopūstus patroškinti, paskaninus jį mėgstamu prieskoniu, šviežius kopūstus troškinti su grybais, paskaninus prieskoninėmis žolelėmis. Raugintus kopūstus troškinti su spanguolėmis (arba bruknėmis), paskaninti prieskoniais.
Troškinant daržoves nepamiršti druskos, pipirų. Suvyniojus daržoves (jas gražiau dėlioti sluoksniais) į bemielės tešlos lapą, jo kraštą reikia sušlapinti vandeniu, kad priliptų prie viso vyniotinio. Kepti apie 30–40 min. 180 laipsnių temperatūroje.
Padažą galima pasigaminti iš 2–3 šaukštų jogurto be priedų, 2 šaukštų paruoštų krienų, šaukštelio adžikos – viską sumaišyti. Tinka ir atšildytos bruknės, kuriomis patiekalą galima papuošti lėkštėje.
Naujausi komentarai