Gineso rekordų knygos istorija: moteris tą pačią dieną išgyveno dvi avarijas | Diena.lt

GINESO REKORDŲ KNYGOS ISTORIJA: MOTERIS TĄ PAČIĄ DIENĄ IŠGYVENO DVI AVARIJAS

  • 0

1945 metų liepos 28 dieną į „Empire State Building“ rėžėsi dvimotoris bombonešis „B-25 Mitchell“. Ši avarija nusinešė 14 žmonių gyvybes. Tiesa, nors visi ženklai rodė, kad tarp aukų bus ir Betty Lou Oliver, moteris išgyveno, o jos istorija pateko į Gineso rekordų knygą.

Tai buvo apnikęs šeštadienio rytas. Karininko Williamo F. Smitho pilotuojamas „B-25 Mitchell“ skrido iš Bedfordo aerodromo į Niuarko oro uostą. Tai buvo paprasta įgulos persikėlimo pocedūra, eilinis suplanuotas skrydis. Rūkas buvo labai tirštas, tačiau Smithas vis tiek prašė leidimo tūpti. Tačiau tuomet pasiklydo – praskridęs „Chrysler Building“ dangoraižį pasuko į dešinę nors turėjo sukti į kairę.

9:40 bombonešis rėžėsi į šiaurinę „Empire State Building“ dangoraižio pusę, kažkur tarp 78-o ir 80-o aukštų. Vienas orlaivio variklis pervėrė pastatą ir nusileido už 270 metrų ant kito pastato viršaus. Kitas variklis kartu su dalimi važiuoklės nukrito į vieną iš lifto šachtų. Žuvo visi 3 lėktuvo įgulos nariai ir dar 11 pastate buvusių žmonių.

Neįtikėtina, tačiau gaisras buvo užgesintas per vos 40 minučių – tokiame aukštyje tai vis dar yra rekordas. Nors pastatui buvo padaryta maždaug vieno milijonų dolerių (14 milijonų šių dienų pinigais) žala, duris jis atvėrė jau pirmadienį. Aišku, prireikė laiko, kol viskas buvo sugrąžinta iki pirminės būsenos.

Tai buvo 1945-ieji, todėl bombonešis buvo visai nedidelis, lyginant su moderniais lėktuvais – jis  „Empire State Building“ šone išplėšė tik 5,5×6,1 m dydžio skylę. Gaisras buvo greitai suvaldytas, todėl konstrukcijai buvo padaryta minimali žala. Tačiau neįtikėtina ne tai, kad „Empire State Building“ liko stovėti ir buvo suremontuotas lyg nieko nebūtų nutikę – sunku įsivaizduoti kaip išgyveno Betty Lou Oliver.

commons.wikimedia.org nuotr.

Dvidešimtmetė Oliver dirbo lifto operatore. Tais laikais žmonės patys liftuose mygtukų nespaudė – jie tiesiog pasakydavo, kur nori vykti, o lifto operatoriai juos nugabendavo į reikiamą aukštą. Tądien moteris dirbo 80-ame aukšte, kai atskridęs bombonešis sukėlė avariją. Oliver buvo parblokšta ir apdeginta, tačiau išgyveno. Kai jauną moterį pasiekė gelbėtojai, jie nusprendė nuleisti ją liftu. Jis atrodė visiškai saugus, nes buvo gana toli nuo sienos, į kurią trenkėsi bombonešis. Elektros sistemos veikė ir jokių požymių, kad liftas gali būti pažeistas, nebuvo.

Liftas lėtai pajudėjo žemyn, tačiau vėliau staiga ėmė kristi. Kas nutiko? Prisiminkite tą lėktuvo variklį, kuris perskrodė pastatą ir įkrito į lifto šachtą – jis stipriai pažeidė lynus. Net sunku įsivaizduoti, ką tuo metu galvojo Oliver, bet liftas greitai nukrito per 75 aukštus ir sudužo ant apačioje susirazgiusio nutrūkusio lyno bei bombonešio variklio nuolaužų. Gelbėtojai pjūklais atvėrė lifto kabiną ir joje rado Oliver. Moteris patyrė kojų ir nugaros lūžius, bet išgyveno ir po beveik 8 mėnesių ligoninėje buvo išleista namo.

Betty Lou Oliver nugyveno ilgą ir laimingą gyvenimą. Jos pavardė įrašyta ir Gineso rekordų knygoje, kaip ilgiausias kritimas liftu, po kurio žmonės išgyveno. Antrasis pasaulinis karas pasėjo ne vieną neįtikėtiną išgyvenimo istoriją. Štai 1942 metais Poonas Limas 133 dienas išgyveno ant plausto atvirame vandenyne.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS