Žiemos receptas
Šis receptas – dar vienas įrodymas, jog kulinarų pasaulis – itin mažas. Graikai šį padažą vadina tzatziki, bulgarai – sausuoju tarator; jis žinomas ir Turkijoje, Irane, Afganistane; jį mėgsta Kaukazo tautos, indai, žydai ir... lietuviai. Žinoma, kiekviena tauta turi savą paslaptį – vieni česnaką keičia mėtomis, kiti jogurtą – kefyru, įmaišo graikinių riešutų, pipirų ar krapų, treti agurką pakeičia svogūnais.
1 agurkas,
250 g liesos varškės,
500 g riebios varškės,
500 g natūralaus jogurto (kefyro),
alyvuogių aliejaus,
1 šaukštas acto,
druskos,
5 česnako skiltelės.
Agurką nuplauti, nuskusti ir sutarkuoti, pabarstyti druska ir palikti bent valandai, kad ji įsigertų. Po to sumaišyti su varške, jogurtu ir išspaustomis česnako skiltelėmis. Geras šlakelis aliejaus ir actas suteiks ypatingo kvapo bei skonio. Geriausia padažą palikti 2–3 valandoms, vėliau valgyti su virtomis bulvėmis – panašiai kaip šaltibarščius.
(be temos)