Vasaros receptas
Prieš ketvirtį amžiaus JAV pas seserį viešėjusi kaunietė Marija S. parsivežė seną receptų knygą, kurią užsienyje gyvenantiems lietuviams parengė H.Mačiulytė-Daugirdienė. Marija S. teigė, kad dauguma patiekalų, pagamintų pagal toje senoje knygoje pateiktus receptus, yra skanūs ir nebrangūs, pritaikyti lietuvio skoniui.
Su mėsa
10 nedidelių agurkų,
beveik 350 g jautienos (ar kitos mėsos) faršo,
pusė stiklinės virtų ryžių,
1 stiklinė grietinės,
1 šaukštas sviesto,
druskos ir maltų pipirų.
Nuplikius agurkus karštu vandeniu, uždengti juos inde ir leisti pastovėti. Tuomet nulupti, nupjauti plačiau vieną galą, išskobti vidų, jį padruskinti.
Įdaras: faršą paskaninti druska ir pipirais, pridėti pusę stiklinės išvirtų ryžių, išmaišyti. Prikimšti agurkų vidų ir juos pakepinti keptuvėje iš visų pusių svieste (galima ir aliejuje). Apkeptus agurkus sudėti į puodą, užpilti grietine, troškinti orkaitėje.
Su kiaušiniais
Norint paskanauti kiaušiniais įdarytų agurkų, reikėtų nulupti kelių nedidelių agurkų odelę (galima nulupti taip, kad liktų siauri jos ruoželiai – tada agurkas taps panašus į laivelį), nupjauti abu galus. Perpjauti agurkus išilgai, plonai nupjauti jų nugarėlę taip, kad agurkas negriuvinėtų lėkštėje. Šaukšteliu išskobti sėklas ir užpildyti agurko "laivelį" įdaru, prieš tai išpylus susirinkusias agurkų sultis. Įdaro dėti tiek, kad virš "laivelio"' susidarytų nedidelis kauburėlis. Lėkštė su įdarytais agurkais papuošiama žalumynais ir spalvingomis daržovėmis (pomidorais, paprika, ridikėliais ir pan.)
3 kiaušiniai,
1 svogūnas,
1 šaukštas sviesto,
2 šaukštai majonezo,
1 šaukštelis garstyčių,
susmulkintų petražolių ar salierų lapų, druskos.
Susmulkinti kietai virtus kiaušinius. Pakepinti svieste (aliejuje) susmulkintą svogūną, ataušinti. Sudėti į dubenį susmulkintus kiaušinius, pakepintus svogūnus, majonezą, garstyčias, petražolių ar salierų supjaustytus lapelius, pasūdyti, sumaišyti.
Naujausi komentarai