Įdomūs faktai apie šunis: gali užuosti net vėžį | Diena.lt

ĮDOMŪS FAKTAI APIE ŠUNIS: GALI UŽUOSTI NET VĖŽĮ

Šunų uoslė yra tokia puiki, kad jie gali aptikti vėžį anksčiau, nei jį gali nustatyti gydytojas. Šunys užuodžia plaučių vėžį, pauostę asmens iškvepiamo oro, rašoma leidinyje „Tiesa apie šunis“.

Pirmojo pasaulinio karo metais šunys su pritvirtintais pagalbos rinkiniais buvo išmokyti mūšio lauke užuosti ir taip surasti sužeistus žmones. Taip pat keturkojai nešiojo žinutes palei fronto liniją. Kai kurie buvo išmokyti užuosti priešų karius.

Šunų vaidmuo buvo tos svarbus, kad 1917 m. Didžiojoje Britanijoje buvo įkurta speciali karo šunų mokykla. Jie taip pat buvo naudojami, traukiant kulkosvaidžius ir įrangą.

Kaip teigiama Gwen Bailey knygoje „Ką galvoja mano šuo“, šuns protas prilygsta 2–3 metų vaiko protui. Tai reiškia, kad jie gali suprasti apie 150–200 žodžių, įskaitant rankų judesius atitinkančius signalus ir komandas žodžiu.

Ne tik kačių, bet ir šunų nosies atspaudų piešiniai yra unikalūs – kaip žmogaus pirštų atspaudai. Jie gali būti naudojami šuns tapatybei nustatyti.

Kroatijos mokslininkai ištyrė, kad gatvės žibintai pradėjo virsti, nes ant jų dažnai žymėjosi šunys, kurių šlapimo cheminė sudėtis paveikė metalą.

Bene geriausia veislė, kurios atstovą turėtumėte imti pasivaikščioti, jeigu norite susirasti antrąją pusę, yra auksaspalvis retriveris. O prasčiausias pasirinkimas šiuo atveju būtų pitbulis, rašoma leidinyje „Planetos šuo“.

Viena apklausa parodė, kad apie 30 proc. šunų savininkų pripažįsta, jog mėgsta kalbėtis su savo šunimi telefonu arba palikti pranešimus autoatsakiklyje, kai būna išvykę.

Nors veislinių šunų vardai kilmės dokumentuose – labai įmantrūs, namuose visus šunis kviečia daug paprastesniais vardais. Kaip seniau buvo vadinami šunys? Yra išlikę žinomi 77 senovės Egipto šunų vardai. Jie nurodo spalvą ir charakterį. Pavyzdžiui, Juodis, Anglis, Geras Piemuo, Patikimas, Drąsuolis.

Drąsių šunų netrūksta ir šiandien. Mūsų laikais keturkojai pagalbininkai tarnauja kaip gelbėtojai ir policijos bei muitinės pareigūnų padėjėjai. Jie dalyvauja terapinėje veikloje, padeda akliesiems ir atlieka daugybę kitų funkcijų.

Manoma, kad pasaulyje yra apie 400 mln. šunų. Daugiausia jų suskaičiuota Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) bei Prancūzijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS