Jansono pagunda Pereiti į pagrindinį turinį

Jansono pagunda

2008-12-20 09:00 diena.lt inf.

Advento receptai

Iki Kalėdų likus lygiai savaitei, ketvirtadienį, Švedijos ambasadorė Lietuvoje Ulrika Cronenberg Mossberg drauge su kolegomis iš diplomatinės misijos su džiaugsmu atidavė duoklę Jansonui – mistiniam asmeniui, kurio vardu pavadintas vienas mėgstamiausių švedų kalėdinių patiekalų – "Jansono pagunda".

Pagal vieną versiją patiekalas buvo pavadintas švedų religinio fanatiko, pasiskelbusio pranašu, Eriko Jansono vardu. XIX a. jis ir jo pasekėjai išvyko į Ameriką, ten įkūrė naujakurių koloniją ir pavadino ją Ilinojaus vyskupo kalva. Nors E.Jansonas ragino atsisakyti kūniškų malonumų, vieną dieną būdamas vienui vienas, pamiršęs savo principus, susigundė šiuo patiekalu ir buvo užkluptas nusivylusio pasekėjo. Pasakojimas yra įdomus, tačiau kita istorija sako, kad patiekalo krikštatėvis – garsus Švedijos operos dainininkas Pelle Janzon. Dar kiti mano, kad "Jansono pagunda" kilo iš garsaus švedų kino filmo "Jansono gundymas", kuris buvo pastatytas 1928 metais.

Kad ir kaip būtų, be šio patiekalo neįsivaizduojamas šventiškas švedų Kalėdų stalas. Švedai taip mėgsta "Jansono pagundą", kad nesulaukę Kalėdų taip pat mėgaujasi juo per Velykas.

Ponios Ulrikos pasiūlytas "Pagundos" receptas 6–8 žmonėms:

1,2 kg bulvių,

400 g svogūnų,

375 g ančiuvių filė,

600 ml grietinėlės,

druskos, baltų pipirų, džiūvėsėlių, sviesto.

Nuplautas bulves sutarkuoti šiaudeliais (galima ir smulkiai supjaustyti, pailgais gabaliukais). Kepimo formą (geriausia – kiek gilesnę) ištepti sviestu, į ją sluoksniais dėti bulves, svogūnus, ančiuvius – taip kartoti kelis kartus. Viršutinis sluoksnis turėtų būti iš bulvių. Kai kurie virėjai supjaustytus svogūnus apkepa su trupučiu sviesto. Viską užpilti grietinėle. Tolygiai paskirstyti gabaliukais supjaustytą sviestą ir ant viršaus užbarstyti džiūvėsėlių. Pašauti į orkaitę ir kepti 195 laipsnių temperatūroje valandą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra