Kuršių marias nuklojo šimtai tūkstančių laumžirgių | Diena.lt

KURŠIŲ MARIAS NUKLOJO ŠIMTAI TŪKSTANČIŲ LAUMŽIRGIŲ

Didžiuliai spiečiai laumžirgių užplūdo Ventės ragą. Šių vabzdžių susirinko tiek, kad ornitologams teko peiliu perpjauti paukščių gaudyklių tinklus ir išginti šimtus tūkstančių laumžirgių.

Iš paukščių gaudyklių kamerų ornitologams teko rankomis krapštyti vabzdžius. O supjaustytus tinklus teko susiūti.

„Tokį vaizdą mačiau tik 2009-aisiais. Tačiau tai nutiko pačioje birželio pabaigoje. Tuomet taip pat buvo labai daug laumžirgių“, – prisisminė Ventės rago ornitologinės stoties vedėjas Vytautas Jusys.

Ornitologai pirmuosius laumžirgius pastebėjo antradienį.

„Jie čia pabuvo porą dienų. Jau ketvirtadienį buvo matyti tik vienas kitas laumžirgis. Manome, kad jie migruoja pietvakarių kryptimi“, – pasakojo V.Jusys.

Spėjama, kad šiais metais Ventę atakavo keturdėmė skėtė.

„Šiais metais pastebime, jog vienu metu išsirito didesnis kiekis vabzdžių. Ir Klaipėdoje prie Mumlaukio ežero matyti didžiuliai laumžirgių spiečiai. Vienu metu sutapo daug sąlygų, kurios ir paskatino gausesnį vabzdžių pasirodymą“, – aiškino Klaipėdos universiteto Baltijos pajūrio aplinkos tyrimų ir planavimo instituto biologas Tomas Ruginis.

Specialistas tikino, kad šie vabzdžiai gyvena iki poros mėnesių.

„Anksčiau manyta, kad jie gyvena kelias valandas. Laumžirgiai, kurių yra įvairių rūšių, maitinasi, dauginasi ir išgyvena kelis mėnesius“, – aiškino biologas.

T.Ruginis pastebėjo, kad šiais metais kur kas daugiau ir įvairių kitų vabzdžių rūšių – uodų, grambuolių, liaudiškai vadinamų „karkvabaliais“.

„Jų pagausėjimas pastebimas kas kelerius metus. Ilgą laiką lerva gyvena žemėje, o tam tikros sąlygos paskatina jų vystymąsi“, – aiškino specialistas.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

tikrai

grazus padarelis

a

O tie laumzirgiai valgomi? Galima issikepti ir suvalgyti ir nieko neatsitiks?

kT

už studlendo, parke dideli kiekiai laumžirgių skraidžioja
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS