Paslaptingas obeliskas JAV dykumoje teikia peno neįtikimoms teorijoms | Diena.lt

PASLAPTINGAS OBELISKAS JAV DYKUMOJE TEIKIA PENO NEĮTIKIMOMS TEORIJOMS

Paslaptingas metalinis obeliskas, pastebėtas atokioje dykumoje JAV vakaruose, pakurstė NSO stebėtojų, sąmokslo teorijų skleidėjų ir Stanley Kubricko gerbėjų vaizduotę visame pasaulyje.

Blizgantį trikampį stulpą, 3,66 m iškilusį virš raudonų Pietų Jutos uolienų, praėjusios savaitės trečiadienį pastebėjo iš oro snieginius avinus skaičiavę vietos pareigūnai.

Suglumusi ir savo sraigtasparnį nutupdžiusi Jutos visuomenės saugumo departamento komanda pamatė „į žemę įkastą metalo monolitą“, bet neaptiko „jokių aiškių požymių, kas galėjo tą monolitą pastatyti“.

„Nelegalu federaliniu lygiu valdomose valstybinėse žemėse statyti struktūras ar meno kūrinius be leidimo, iš kokios bebūtum planetos“, – pirmadienį paskelbtame humoristinį atspalvį turinčiame pareiškime įspėjo agentūra.

Naujienos apie atradimą greit pasklido internete, kur daug kas atkreipė dėmesį, kad pastebėtas objektas yra panašus į keistus ateivių monolitus, sukeliančius didžiulius žmonijos pažangos šuolius mokslinės fantastikos klasika tapusiame S. Kubricko filme „2001 metų kosminė odisėja“ (2001: A Space Odyssey), sukurtame pagal Arthuro Clarke'o romaną.

Kiti atkreipė dėmesį į jo atradimą neramiais metais, kai pasaulį apėmė COVID-19 pandemija, ir optimistiškai spėliojo, kad jo funkcija gali būti visai kita.

„Tai perkrovimo mygtukas 2020 metams. Ar kas nors galėtų jį greit paspausti?“ – juokavo vienas socialinio tinklo „Instagram“ vartotojas.

„Iš arti galima perskaityti: „Viduje vakcina nuo „COVIDo“, – rašė kitas.

Nors pareigūnai atsisakė nurodyti objekto vietą baimindamiesi smalsuolių antplūdžio, vienas socialinio tinklo „Reddit“ vartotojas sakė, kad vieta buvo atpažinta pagal aplinkinius uolienų darinius.

Nurodydamas vietą žemėlapių programoje „Google Earth“, kur galima matyti mažą struktūrą už maždaug 10 km nuo artimiausio kelio, vartotojas sakė, kad pirmą kartą „Google“ šią struktūrą nufotografavo 2016 metais.

Virš obelisko praskridęs pilotas Bretas Hutchingsas (Bretas Hačingsas) spėjo, kad jį pastatė „koks nors naujosios bangos menininkas“.

Kai kurie stebėtojai atkreipė dėmesį, kad objektas yra panašus į avangardinius JAV menininko Johno McCrackeno darbus. Jis kurį laiką gyveno netoliese esančioje Naujojoje Meksikoje, o mirė 2011 metais.

Antradienį jam atstovaujančio Davido Zwirnerio atstovė spaudai sakė, kad minimas obeliskas nėra J. McCrackeno darbas, tačiau iškėlė prielaidą, kad koks nors kitas menininkas taip galėjo išreikšti pagarbą J. McCrackenui.

Vis dėlto kiek vėliau D. Zwirneris paskelbė pareiškimą, kuriame užsimena, kad obeliskas tikrai yra J. McCrackeno. Tai reikštų, kad kūrinys kone dešimtmetį stovėjo dykumoje niekam apie tai nežinant.

„Galerija dėl to nesutaria, – sakė D. Zwirneris. – Aš manau, kad tai neabejotinai Johno [darbas].“

„Kas galėjo žinoti, kad 2020-ieji pateiks mums dar vieną netikėtumą. O kaip sykis galvojome, kad jau matėme viską. Keliaukim jo pažiūrėti“, – pridūrė galerininkas.

Bet kuriuo atveju B. Hutchingsas pripažino, kad obeliskas turbūt yra „keisčiausias dalykas“, su kuriuo jis susidūrė per visus savo skraidymo metus.

„Juokaudavome, kad jeigu vienas iš mūsų netikėtai dingtų, likusieji turėtų kuo greičiau sprukti“, – vietos televizijai KSLTV sakė jis.

Gairės: Juta, JAV, dykuma, obeliskas
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ooooo

...vargas del proto...pamate gelezies gabala ir uzsivede...proto --nerasta

SUSIJUSIOS NAUJIENOS