Atslūgus švenčių įkarščiui – pats laikas pasirūpinti vitaminingu sausio daržu ant palangės. Verta pasėti pipirnių, lapinių ridikėlių ir garstyčių, kitų panašių žalumynų, tankiai pažėrus jų sėklų ant susluoksniuotų ir sudrėkintų vandeniu popierinių servetėlių, paprasčiausio tualetinio popieriaus ar vatos, paklotos ant plokščios lėkštės dugno. Kad vanduo greitai neišgaruotų, lėkštę su sėklomis reikėtų įkišti į plastikinį maišelį ir tokią pakuotę padėti šiltai (prie radiatoriaus). Neužmirškime pakuotę kasdien pravėdinti – išimti lėkštutę iš maišelio. Popierinė paklotė visą laiką turi būti drėgna, tačiau sėklos negali skendėti vandenyje.
Virtuvėje esant 20–22 laipsniams šilumos, sėklos sudygs po trijų dienų. Tuomet lėkštę be maišelių sustatykime ant šviesios ir nešaltos (ne mažiau kaip 15 laipsnių šilumos) palangės. Neužmirškime laistyti, ir po dviejų savaičių jau bus galima žirklėmis kirpti šviežius vitaminingus lapelius ir skaninti jais sumuštinius, mišraines, mėsos ir varškės patiekalus, kiaušinius. Beje, pipirnės turi stiprų specifinį, bet malonų kvapą. Šiuose žalumynuose daug geležies, kalcio, vitaminų (ypač daug vitamino C).
Be minėtų žalumyninių daržovių, ant palangės galima daiginti avižas, kviečius, rugius. Daiginti grūdai pradedami vartoti vos pasirodžius šaknelėms. Iš daigintų grūdų daromos salotos, maišoma su medumi ir pan. Dygstančiuose grūduose gausu E ir B grupės vitaminų bei provitamino A.
Virtuvėje ant palangės jau galima pradėti auginti svogūnų laiškus. Tereikia pasirinkti tinkamo dydžio svogūnų ropučių ir padėti jas, pavyzdžiui, ant majonezo indelių su vandeniu, pripiltu iki viršaus. Svarbu, kad ropelės nepasinertų į vandenį – jį turi siekti tik šaknys. Kad ropelė greičiau išleistų šaknis, reikia nupjauti sukamštėjusį jos galą. Kadangi dar nepasibaigęs svogūnų ramybės periodas, reikia nuvalyti sausus viršutinius lukštus. Pamerktos į vandenį svogūnų roputės po kelių dienų išleis šaknis, o po 10–12 dienų pradės augti laiškai.
Naujausi komentarai