Tuščios drobės rėmuose, pavadintos „Imk pinigus ir bėk“, sukėlė ažiotažą | Diena.lt

TUŠČIOS DROBĖS RĖMUOSE, PAVADINTOS „IMK PINIGUS IR BĖK“, SUKĖLĖ AŽIOTAŽĄ

Danų menininkas Jensas Haaningas prieš kelerius metus iš muziejaus gavęs honorarą ir grynųjų, kuriuos turėjo panaudoti kūriniuose, įsipareigojo sukurti du paveikslus. Kūrėjas užsakovui po kurio laiko pateikė dvi tuščias drobes rėmuose, pavadintas „Imk pinigus ir bėk“. Dabar teismas liepia menininkui pinigus grąžinti, tačiau šis su tokiu sprendimu nesutinka.

Prieš dvejus metus Kunsten muziejus Olborge (Danija) rengė parodą apie darbo sąlygas ir užsakė sukurti du paveikslus žinomą danų menininką J. Haaningą, tiksliau atkurti ankstesnius jo kūrinius su banknotais, pritvirtintais prie drobių, atspindinčių vidutinį metinį atlyginimą Danijoje ir Austrijoje.

Kūrėjui buvo duotos 492 549 kronos (apie 70 tūkst. JAV dolerių), dalis banknotų turėjo atsirasti paveiksluose, dalis buvo menininko honoraras.

Kūrėjas užsakovui po kurio laiko pateikė dvi tuščias baltas drobes rėmuose.

„Paveikslus“ jis pavadino „Imk pinigus ir bėk“, banknotų ant jų nebuvo.

„Kūrinius“ muziejus pakabino ekspozicijoje. Paroda sukėlė ažiotažą.

O praeitą savaitę Kopenhagos apygardos teismas nusprendė, kad J. Haaningas turi grąžinti pinigus už sutarties su muziejumi pažeidimą.

Teismas nurodė, kad muziejaus ir J. Haaningo sutartyje buvo nurodyta, jog grynieji pinigai – menininkui duoti banknotai – bus prieinami laikino kūrinių demonstravimo metu, o po to jie turi būti grąžinti.

Kai pasibaigus parodai J. Haaningas atsisakė grąžinti grynuosius pinigus, muziejus ėmėsi teisinių veiksmų.

Menininkas neigė padaręs nusikaltimą ir tvirtino, kad sukūrė meno kūrinį.

Beje, teismas leido J. Haaningui pasilikti 40 tūkst. kronų ( 5 676 JAV dolerių) iš pradinės sumos, kurią jam suteikė muziejus kaip honorarą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

serijos "O karalius, tai, nuogas!"

nu

Lietuvys už tokį "mianą" jau būt apdovanotas nacionaline premija!

meninykas

anokia naujiena... :( o Malevičiaus ,,juodas kvadratas'' 1915m. ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS