Už brokuotą monetą – 1500 eurų | Diena.lt

UŽ BROKUOTĄ MONETĄ – 1500 EURŲ

  • 9

Lietuvos monetų kalykla į apyvartą išleido 500 brokuotų proginių monetų. Kalyklos direktorius dėl to apgailestauja, o numizmatikai ploja rankomis. Brokuotos monetos jiems tarsi prizas loterijoje, praneša LNK žinių tarnyba.

 

Kad Žuvintų rezervatui skirtoje 2 eurų monetoje įsivėlė klaida, pastebėjo Lietuvos bankas.

„Klaida įvyko briaunoje. Monetos briaunoje panaudota ne lietuviška formuluotė „Laisvė, vienybė, gerovė“, o latviška“, – sakė Lietuvos banko Grynųjų pinigų departamento direktorius Deivis Stankevičius.

Turėjusi būti išimtinai lietuviška, moneta tapo pusiau latviška. Ant monetos atsirado latviškas užrašas sako „Dievas laimina Latviją“. Tokia klaida nutiko Lietuvos monetų kalykloje.

Proginių 2 eurų monetų Žuvinto rezervatui išleista pusę milijono vienetų. Iš jų 5000 – geresnės kokybės, specialioje laminuotoje pakuotėje. Būtent tarp šių brangesnių monetų klaida ir įsivėlė. Iš viso yra 500 brokuotų monetų.

Kalykla sako gamybos procese supainiojusi užrašus ir paėmusi skirtus ne Lietuvos, o Latvijos nacionaliniam bankui.

Kalyklai –  klaida, o monetų kolekcionieriams – tikras aukso puodas. Numizmatas Žilvinas Leškevičius iš 250 įsigytų proginių monetų su broku rado 25.

Viena proginė moneta Lietuvos banke kainavo 9 eurus.

 Dabar moneta rinkoje pabrango iki pusantro tūkstančio. Jos ieško viso pasaulio kolekcininkai.Ją parduodantys apipilti užklausomis.

„Užklausų sulaukiame nuo Latvijos iki Portugalijos. Monetos ieško vis nauji kolekcionieriai“, - sako Ž.Leškevičius.

Tačiau rasti monetų su latvišku užrašu darosi vis sunkiau.

Numizmatai klaidą vadina šiurkščia ir teigia, kad pastarąjį kartą tokia buvo tik prieš Nepriklausomybės paskelbimą.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Sąmokslo teorija

už 500 monetų padalinus SAVIEMS gali uždirbti beveik 1 milijoną. kažkur girdėta- tik su Lietuvos pašto ženklais. 1935 m. vasario mėn. vykusiame teisme dalyvavo atsakomybėn patraukti: Pašto valdybos direktorius A. Sruoga, Klaipėdos pašto viršininkas I. Augūnas, kasininkas A. Vasiliauskas, Jurkšaitis ir Šimanskas. Bylos svarstymas vyko 10 dienų, kurio metu buvo apklausta daugiau kaip 100 liudytojų. A. Sruoga kaltu neprisipažino, tvirtino, jog ženklų nefalsifikavo, o tai tik techninis spaudos brokas. Tai, ką jis pirko ar pardavė, buvo asmeninės kolekcijos dalis. Liudytojai tvirtino priešingai. Remdamasis liudytojų parodymais teismas pripažino A. Sruogą ir kitus bendrininkus kaltais. Pašto valdybos direktorius buvo nuteistas 15 metų sunkiųjų darbų kalėjimo, konfiskuotas visas jo turtas.

Nuotraukoje

Galėjo nevaizduoti UNC monetos, kai kalbama apie BU

romai

Florinus yra oficialus monetų platintojas. Nesvaikite. Viskas teisėta. Malonu, kad žmonės įsigiję monetas jas įdėmiai apžiūri. Žilvinas tiesiog šaunulis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS