Velykos 2009: kiaušinių marginimo paslaptys | Diena.lt

VELYKOS 2009: KIAUŠINIŲ MARGINIMO PASLAPTYS

Gražiausia pavasario šventė Velykos neįsivaizduojamos be margučių.

Margučių būta visur

„Kiaušinius žmonės pradėjo marginti, kad pažymėtų pavasario, o kartu ir lengvesnio gyvenimo atėjimą. Kiaušinis - gyvybės simbolis, iš kurio išsirita paukščiai, o egzotiškuose kraštuose - ir gyvatės“, - pasakoja dailininkė E.Matulionienė.

Paprotys dažyti kiaušinius žinomas dar nuo pagonybės laikų. Lietuviai kiaušinius margino ne tik Velykoms, bet ir kitoms pavasario šventėms - Jurginėms, Sekminėms. Margučių pėdsakų aptinkama jau XIII a. - Gedimino pilyje rastas kaulinis margutis ir pora molinio margučio šukių.

Kiaušiniai marginami ne tik Lietuvoje. Jie žinomi Ukrainoje, Gudijoje, Lenkijoje, Vokietijoje bei kitose šalyse. Istoriniuose šaltiniuose rašoma, kad margučių būta Arabijos pusiasalyje III a. pr. Kr., taip pat senovės Romoje, Persijoje, Indijoje.

Raštai - gyvybės simboliai

Tradiciškai kiaušiniai Lietuvoje buvo dažomi natūraliais dažais - ąžuolo ar juodalksnio žievės nuoviru, svogūnų lukštais, raugintais burokėliais, samanomis, ramunėlėmis, beržų lapais ir kitais dažomųjų medžiagų turinčiais augalais. Cheminiais dažais dažyti pradėta tik XIX a. pabaigoje.

Lietuvoje populiariausi trys marginimo būdai - kiaušiniai dažomi viena spalva, marginami vašku arba skutinėjami. Viena spalva - juoda, raudona, mėlyna ar žalia - nudažyti margučiai populiariausi buvo Klaipėdos regione. Tiek marginimas vašku, tiek skutinėjimas yra paplitęs visoje Lietuvoje.

Marginant kiaušinius naudojami archetipiniai simboliai - brūkšniai, apskritimai, taškai, linijos. Iš jų kuriamos formos, simbolizuojančios atgimimą, pavasarį, gyvybę: lapelių ir šakelių motyvai, saulutės, vandens simboliai.

Kiaušinių raštai skiriasi priklausomai nuo technikos - marginant vašku, daugiausia naudojama taško bei lašo formos motyvų, o skutinėtuose kiaušiniuose ryškesnės linijos bei brūkšniai.

Reikia natūralaus vaško

Norint Velykų stalą papuošti vašku margintais kiaušiniais, reikia karšto vaško, dažų, skirtų kiaušiniams dažyti, bei įrankio, kuriuo bus piešiama ant kiaušinio.

Marginimui patariama naudoti natūralų bičių vašką, nes parafinas, pamerktas į dažus, suskystėja. Vaško įsigyti galima specializuotose bitininkų parduotuvėse. Įrankį marginimui galima pasigaminti į pieštuką įsmeigus mažą vinį ar smeigtuką. Kuo mažesnė galvutė, tuo smulkesnį raštą bus galima išpiešti.

Marginant kiaušinius naudojamas karštas vaškas. Jis turi nuolat būti šildomas. Pamokos metu ant stalų stovėjo iš vielos tinklo pagaminti padėkliukai. Ant jų padėtą indelį su vašku nuolat kaitino po jais esanti žvakė.

Nesant noro ar laiko susikonstruoti ką nors panašaus, vašką galima imti tiesiai iš degančios žvakės.

Dar vienas svarbus dalykas - kiaušinis turi būti kūno temperatūros. Jei jis bus šaltas, vaškas stings greičiau nei bus padarytas ornamentas. Jei kiaušinis bus ką tik ištrauktas iš puodo, tai jį ne tik bus sunku laikyti, bet ir vaškas nuvarvės.

Marginama simetriškai

Kiaušiniai dažomi simetriškai: du ar keturi veidrodiniai ornamentai arba vienodi galai ir raštas per vidurį. Taip pat galima ornamentu kiaušinį dalinti išilgai. Pradedantiesiems siūloma vienodai nusimarginti abu galus.

„Ranką su kiaušiniu laikome netoli vaško. Karštą smeigtuką kartą pamirkome vaške, tada braukiame per kiaušinį. Keletą kartų baksnoti neverta - vaškas jau bus sustingęs“, - stebima smalsių žvilgsnių demonstravo dailininkė.

„Jei užlašinate vaško ant kiaušinio ten, kur nenorėjote, - valyti neverta. Geriau nelauktai atsiradusį tašką įpinti į ornamentą, nes vis vien toje vietoje dažai jau nebekibs“, - perspėjo E.Matulionienė. Vašku išpiešus norimus raštus, kiaušinis merkiamas į dažus. Jei norima kelių spalvų ornamentų, dar kartą piešiama vašku ir vėl merkiama į dažus. Taip gaunamas kelių spalvų velykinis margutis. Dažant keliomis spalvomis, kiekvienas kitas sluoksnis turėtų būti tamsesnis už prieš tai buvusį.

Kiti dažymo būdai

„Klaipėdiečiai - išradingi žmonės. Jie velykinius margučius mokėjo puošti tekstu, kai dar flomasterių nebuvo: kiaušinis nudažomas viena spalva, tada ant jo rašoma vašku. Paskui margutis merkiamas į raugintų kopūstų sunką ar kitą rūgštį. Ji išėda dažus ir lieka spalvotas tekstas ant balto kiaušinio“, - mirkydama kiaušinius dažuose pasakojo pamokėlės vedėja.

„Dar vienas aprašytas būdas - kiaušinį su rūtos šakele apvynioti storu drėgnų skudurų sluoksniu ir dėti į atvirą ugnį. Kiaušinis kepa ir jame atsispaudžia žali rūtos lapai“, - toliau pasakojo dailininkė.

Įdomiai margučius dažo ir vokiečiai - jie pasigamina kažką panašaus į rašalo plunksną ir ja rašo vašku ant kiaušinių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

aistė

labai grazus marguciai!!! sveikinu visus su šv. velykom!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS