Velykos 2009: verbų sekmadienis jau šį savaitgalį | Diena.lt

VELYKOS 2009: VERBŲ SEKMADIENIS JAU ŠĮ SAVAITGALĮ

Sekmadienį - Verbos. Tai senas tradicijas turinti šventė likus tik savaitei iki Velykų.

Ji kilo iš tos džiaugsmingos dienos, kai Kristus įžengė į Jeruzalę. Žmonės Jį pasitiko kaip Mesiją - Atpirkėją. Iš džiaugsmo klojo Jam po kojomis savo drabužius ir žalias palmių šakeles.

Šventi smilkalai

Šakelių simbolis išliko iki mūsų dienų, nes kiekvieną Verbų sekmadienį einame šventinti savo verbą. Ji sudedama iš šviežių kadagių, gali būti papuošta žilvičio, beprasiskleidžiančio beržo šakele.

Iš Vilniaus krašto atkeliavo sausų, kartais net padažytų ant plonos tiesios lazdelės surištų žolynų verbos. Kai kas ir tokias šventina.

Tačiau Žemaičių krašte šventina tik ką tik nuskintą kadagį, gal šiek tiek papuoštą minėtomis šakelėmis. Nes verba saugo namus ir visą ūkį. Ji yra skirta smilkyti. Ja smilkomi namai, tvartai, dirvos ir sodai ar šiandieniniai sodų sklypeliai.

O kaip reikėtų smilkyti su vilnietiška verba?

Tvarkos žygiai

Dar prieš Verbų sekmadienį reikia nušluoti kiemus, nugrėbti visus patvorius, miestiečiams susitvarkyti, iškuopti rūsius ir sandėliukus, atsikratyti nebereikalingų daiktų.

Didžiulis darbymetis dabar turi vykti namuose, nes Prisikėlimo džiaugsmą pasitikti reikia išvalius visus kampus ir pakampes, visas spintas ir spinteles, visus drabužius ir užsigulėjusius daiktus. Prieš Velykas priklauso atitraukti virykles, šaldytuvus ir pasižiūrėti, kas ten „gero“ slepiama nuo mūsų akių. Reikia nuvalyti paveikslus, išskalbti ar pakeisti užuolaidas, nušveisti visus plytelių ir plastikinių lentučių paviršius. Iš visų pusių nuplauti langus ir jų rėmus, nubaltinti vaismedžius ir darželių, esančių po langais, akmenukus.

Švaros žygyje turėtų dalyvauti visa šeima. Ypač vaikai, kad paskui juos visą gyvenimą lydėtų geroji namų dvasia, kurią taip stengėsi dovanoti mama ir tėvelis.

Velykoms iškelkite iš lentynų gražiausius rankdarbius, rečiausiai prisimenamas ir naudojamas šventines servetėles. Nemanykite, kad gražūs ir jūsų saugomi daiktai tinka tik brangiems svečiams pasitikti ir priimti. Velykos - ta proga, kai visa, ką turite geriausia namuose, reikia panaudoti savo šeimai, sau pačiam.

Atlikus didelius švaros žygius namuose, nuolat lankantis bažnyčioje, atlikus išpažintį ir gilią atgailą, siela patirs Prisikėlimo stebuklą.

Pasirūpinti žalumynų

Metas pasisėti dubenėlius avižų, kad jos sužaliuotų Velykų stalui. Įmerktos berželių, ievų ar žilvičių šakelės taip pat turėtų suspėti sužaliuoti Velykoms. Pirktinės gėlės iš „amžinai žydinčių“ prekybos centrų tokio džiaugsmo jums nesuteiks.

Kas moka tradiciškai dažyti Velykų kiaušinukus juodalksniais, įvairių medžių lapais, metalo rūdimis - jau metas turėti jų antpilų. Ir iš paprasčiausių svogūnų lukštų galima išgauti daug spalvų, atspalvių, o raštus paskui išskutinėti peiliuku.

Velykų proga siunčiame sveikinimus savo giminaičiams, draugams, bičiuliams.

Gairės: verbos, velykos 2009
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

miglev

na, tiesiog velykos grazi svente.... trumpai apie velykas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS