Akis į akį su savo paslaptimis | Diena.lt

AKIS Į AKĮ SU SAVO PASLAPTIMIS

Rugpjūčio 19-21 dienomis Nacionaliniame Kauno dramos teatre vyksta išskirtinis renginys – tarptautinė psichodramos konferencija ,,Baltijos Moreno dienos”. Tai jau 16-tus metus skaičiuojantis tarptautinis renginys, kuris vyksta nuo 2000 metų – kas dveji metai vis kitoje Baltijos šalyje.

Pasak Lietuvos psichodramos draugijos prezidentės, psichodramos terapeutės ir aktorės Daivos Rudokaitės, šios konferencijos tikslas – ne tik pasidalinti žiniomis ir patirtimi su kitais dalyviais, bet ir skleisti žinią apie šią terapiją ir jos taikymą.

Psichodrama – tai psichoterapijos sistema, besiremianti J. L. Moreno vaidmenų teorija ir naudojanti veiksmo metodus vidinio pasaulio ir asmeninių bėdų tyrinėjimu.

,,Psichodramoje žmogus tampa savo problemų ,,herojumi". Vaidmenų žaidimo pagalba jis laisvai reiškia jausmus, atkurdamas problemines situacijas, o kiti dalyviai, atlikdami vaidmenis, jam padeda geriau įsijausti ir gauti papildomos emocinės ir kognityvinės informacijos”, – teigia D. Rudokaitė. Pasak jos, grupės nariai taip pat turi galimybę atpažinti savo pačių problemas bei sunkumus ir mokytis juos įveikti.

Paklausta, ar ši vaidybos terapija yra daugiau menas, ar medicina, draugijos prezidentė sako mananti, jog šis metodas remiasi žmogaus psichologija, todėl jo negalima priskirti vienai konkrečiai sričiai.

Nors visuomenėje įprasta apie kamuojamus sunkumus papasakoti kitam žmogui žodine kalba, aktorė tvirtina, jog fizinių veiksmų pagalba giluminės emocijos atskleidžiamos žymiai ryškiau ir veiksmingiau, o konkrečios gyvenimo situacijos atkuriamos taip, tarsi jos vyktų esamuoju laiku: ,,Psichodramos metu analizuojami efektyvūs elgesio stiliai, išbandomi konstruktyvesni vaidmenys. Žmogus pristato konkrečią situaciją ją suvaidindamas, būdamas saugioje aplinkoje (t.y. kabinete) ir pamatydamas tą problemą iš šalies, gali padaryti įžvalgą ir gali pakeisti savo elgesį duotoje situacijoje.”

D. Rudokaitė pabrėžia, jog šiai terapijai visiškai nereikia jokių aktorinių gabumų ir talentų, netgi atvirkščiai, psichodrama labiausiai padeda tiems, kurie sunkiai verbalizuoja savo jausmus ir emocijas. Anot jos, šis metodas puikiai tinka ir vaikams, nes jie užsiėmimų metu tiesiog ,,žaidžia”.

,,Šių metų konferencijos tema – „Laikas paslaptims”, todėl neatsitiktinai užsiėmimų vadovai dalyvius kviečia stabtelti ir susitikti su savo paslaptimis, atverti sielos kerteles bei prie jų prisiliesti”, – tikina aktorė, kuri ir pati asmeniškai džiaugiasi galimybe susitikti su žmonėmis, kurie jau ne vienerius metus gyvena psichodrama bei tais, kurie nori pasmalsauti bei pažinti ją iš arčiau. Pati D. Rudokaitė sako, jog labai tiki šiuo psichologiniu metodu, kuris jai padeda ne tik kaip žmogui pamilti bei gilintis į save, bet ir kaip aktorei bei psichoterapeutei.

Tai jau trečioji tokia konferencija Lietuvoje, tačiau pirmą kartą ji vyksta Kaune. Šiais metais renginyje dalyvauja net 15 garsių psichodramos profesionalų iš 10 Europos šalių ir netgi iš Australijos.

GALERIJA

  • Akis į akį su savo paslaptimis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS