Atgimė beveik keturis dešimtmečius tylėjęs Kauno radijo gamyklos fontanas | Diena.lt

ATGIMĖ BEVEIK KETURIS DEŠIMTMEČIUS TYLĖJĘS KAUNO RADIJO GAMYKLOS FONTANAS

Nacionalinio Mikalojaus Konstantinio Čiurlionio dailės muziejaus Paveikslų galerijos lauko paviljone galima išgirsti vėl šniokščiant fontaną. Tai – garso menininko Antano Dombrovskij kūrinys „Fontanas“.

Šis kūrinys yra Paveikslų galerijoje veikiančios parodos „Banga: žmonių balsų kanalas“ dalis. Pasak pranešimo, juo menininkas atliko erdvėje ir laike neįmanomą translokaciją: šią vasarą su žeme sulygintas Kauno radijo gamyklos fontanas buvo perkeltas iš Žemaičių gatvės į Paveikslų galerijos lauko paviljoną – buvusio galerijos baseino vietą. „Fontanas“ tapo vartais į praeitį ir neegzistuojantį pasaulį – kadaise įslaptintos gamyklos teritoriją. Lyg atsitiktinai ten pakliuvęs prašalaitis dabar gali nugirsti prie fontano besišnekučiuojančių darbuotojų balsus.

„Fontanas“ sukomponuotas iš daugybės mažų garso šaltinių – daugiausia Vilniaus miesto fontanų. Toks garsų kompozicijos principas – surinkti galingą „krioklį“ iš mažų elementų – nuoroda į sampratą istorijos, kuri taip pat sudaryta iš daugybės atskirų istorijų. Garso instaliaciją įkvėpė radijo bangų paieškos sistema, kurią radistai vadina „kriokliu“. Visas garso dažnių spektras girdimas kaip krioklio šniokštimas, panašiai kaip baltą šviesą sudaro visas spektras spalvų.

Instaliacija kviečia judėti erdvėje, klausyti, patirti savitą vandens erdvę. A. Dombrovskij kūryba atidžius klausytojus stebina netikėtais garsovaizdžiais, iš muzikinio chaoso apgalvotai sudėliotomis įspūdingomis garso lavinomis. „Fontano“ „baltame triukšme“ įsiterpiantys žmonių balsai – buvusių Radijo gamyklos darbuotojų pasakojimų ir atsiminimų fragmentai. Garso kūrinys „Fontanas“ nurodo ir į plačius radijo eterio vandenis: išsamius Radijo gamyklos darbuotojų pasakojimus nuo lapkričio transliuos radijo stotis „Tau“. Šiuo metu Vytauto Didžiojo universiteto garso įrašų studijoje tebevyksta interviu su buvusiais „bangiečiais“, ir unikalią medžiagą menininkas A. Dombrovskij montuos į radijo laidų ciklą „Banga“: žmonių balsų kanalas“.

Garso kūrinio trukmė – 60 min. „Fontanas“ Galerijos lauko paviljone bus girdimas iki 2022-ųjų sausio pabaigos, pažymima Kauno paveikslų galerijos pranešime.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

ruta

kaip grazu

R

Žmonės, iš kur pas jus tiek daug neapykantos aplinkai?

Kaži kaip bus

Dar būtų faina, kad prie aguonos, krėvės pr., fontaną atgaivintų!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS