Betoninė tvora Seniavoje tapo meno kūriniu | Diena.lt

BETONINĖ TVORA SENIAVOJE TAPO MENO KŪRINIU

  • 6

Pagrindinę Seniavos gatvę papuošė meno kūrinys. Jį kartu su menininkais sukūrė vietos gyventojai.

Garliavos apylinkių "Sąnašos" bendruomenė kartu su "Kaunas 2022" bendruomenių programa "Fluxus Labas!" ėmėsi įgyvendinti projektą, kurio tikslas buvo nuspalvinti betoninę tvorą, įtraukiant vietos bendruomenės narius kaip kūrėjus. Ta tvora daugelį metų darkė pagrindinę gatvę ir atrodė neestetiškai. "Fluxus Labas!" bendruomenės Garliavos apylinkėse fasilitatorius ir "Sąnašos" bendruomenės pirmininkas Ovidijus Jurkša ėmėsi iniciatyvos šiai įdėjai įgyvendinti.

Projekto metų buvo įtraukti vietos bendruomenės gyventojai, kurie su menininke Gitana Tomaševiče, o vėliau ir su Gintautu Velykiu dalyvavo meninėse dirbtuvėse.

Juose bendruomenės nariai piešė eskizus taip, kaip matė ir suvokė vietovės, kurioje gyvena, tapatumą. Nupiešti eskizai ilgainiui turėjo nugulti ant betoninės tvoros, kurią dar reikėjo nušveisti ir paruošti dažyti.

Menininkas G.Velykis organizavo paruošimo darbus ir sukūrė betoninės tvoros piešinio pagrindą, kuriuo tapo stilizuota III forto gynybinė siena. "Betoninė tvora žymi šiaurinę III forto teritorijos ribą, todėl simboliška, kad atsirado ši stilizuota siena. Laukė iššūkis, kaip perkelti bendruomenės narių pieštus eskizus ant tvoros jau nupiešto pagrindo. Dėl G.Velykio sumanumo eskizai puikiai įsikomponavo į bendrą piešinį, kurie tapo savotiška galerija", – pasakojo O.Jurkša.

Kai visi darbai buvo atlikti, buvo suorganizuotas šios nuspalvintos tvoros atidarymas. Šventė vyko tiesiog gatvėje šalia tvoros, o joje dalyvavo ne tik bendruomenės nariai, piešinių kūrėjai, bet ir partneriai, Kauno tvirtovės parko atstovai, bendrovės "Irgita", kuriai priklauso tvora, darbuotojai, "Kaunas 2022 atstovai", Garliavos apylinkių seniūnas Eimuntas Raugevičius.

Atidarymo metu skambėjo Edmundo Janušaičio eilės ir muzika. Svečiai buvo vaišinami III forto arbata. Grįžtantys iš darbo pristabdydavo automobilius, kad galėtų pasigrožėti

prožektorių šviesų nutvieksta gražia tvora, kuri nuo šiol džiugins kiekvieną pravažiuojantį, praeinantį arba laukiantį autobuso prie stotelės.

GALERIJA

  • Betoninė tvora Seniavoje tapo meno kūriniu
G. Velykio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Romualdas

Viskas gal ir gerai, bet gal reikėjo už tuos pinigus gražiai, paprastai nudažyti visą tvorą, nes dabar ji dar labiau rėžia akį, o dar geriau reiktų ją visai nuimti, nes kaip ir paveldas aptvertas, o tvora sovietinė. Nesimato ūkinio požiūrio.

Liuks

Gražu, tikrai gera idėja, bet tai tik maža dalis tos baisios tvoros. Tikėkimės ir toliau paveikslas keliaus...

Senavietis

Visai neblogai atrodo,reikėtu visa nudažyti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS