Biblijos augalų parodoje – paslaptingos istorijos ir teminė degustacija | Diena.lt

BIBLIJOS AUGALŲ PARODOJE – PASLAPTINGOS ISTORIJOS IR TEMINĖ DEGUSTACIJA

  • 1

Ketvirtadienį, 12 val. VDU Botanikos sodo oranžerijos kaktusyne (Ž. E. Žilibero g. 6, Kaunas) duris atvers Biblijos augalų paroda.

Jos lankytojai susipažins su Šv. Rašte minimais augalais, skambant advento giesmėms dalyvaus Biblijoje minimų augalų pasaulio gėrybių degustacijoje.

Idėja surengti šią parodą skaičiuoja dešimtmetį. „Pamenu pokalbį su Edukologijos universiteto dėstytoja doc. dr. Onute Motiejūnaite, kuri pasiteiravo, ar nebūtų įdomu išskirti augalus, kurie yra minimi Biblijoje. Pagalvojau, kad tai – puiki mintis. Pradėjau rinkti informaciją, citatas, studijavau Šventąjį Raštą. Tuometinei Botanikos sodo direktorei prof. Vidai Mildažienei paskatinus iniciatyvą, kiekvienų metų advento laikotarpiu ėmėme kviesti lankytojus į teminę parodą – grožėtis Biblijoje minimais augalais. Ir štai šiemet rengiame jau aštuntą Biblijos augalų parodą“, – pasakojo VDU Botanikos sodo vyresnioji botaninių kolekcijų kuratorė dr. Judita Varkulevičienė.

Šių metų parodoje bus galima išvysti beveik tris dešimtis Biblijoje minimų augalų. Šalia jų dr. J. Varkulevičienė yra parengusi specialius aprašus su Šv. Rašto citatomis. „Lankytojams norime parodyti senovinius augalus, kurių istorija yra be galo įdomi. Jie yra žinomi nuo neatmenamų laikų, auga ir šiandien. Vienas įdomiausių ir seniausių augalų – figmedis. Sakoma, kad šį augalą pirmąjį pamatė išlipusieji iš Nojaus laivo. Figmedį vadinčiau ir vienu paslaptingiausių augalų: jis pats savaime viduje apsidulkina, nes vaisiaus viduje yra ir kuokelis, ir piestelė. Niekas nemato figmedžio žydėjimo“, – apie vieną parodos eksponatų pasakojo dr. J. Varkulevičienė. Be šio augalo parodos lankytojai išvys uždraustuosius Edeno vaisius auginantį granatmedį, taikos simbolį alyvmedį, saldžiavaisį pupmedį, kurio sėklas Senovės Romos laikais naudojo kaip valiutą ir kitus įdomias istorijas menančius augalus.

Renginyje Veiverių bažnyčios klebonas kun. Kęstutis Vosylius, vargonininkas Viktoras Jermolovas ir kiti atlikėjai oranžeriją pripildys adventinėmis giesmėmis, Garliavos bažnyčios klebonas kun. Gintaras Urbštas papasakos apie Biblijoje minimus augalus, pageidaujantiesiems susipažinti su VDU Botanikos sodo oranžerijos augalais bus vedama speciali ekskursija.

Renginio trukmė – 2 val. Įėjimas – nemokamas.

GALERIJA

  • Biblijos augalų parodoje – paslaptingos istorijos ir teminė degustacija
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ir kas gali

vidur darbo savaitės ir dar vidurdieni nuvykt į botanikos sodą? Mes su šeima kad ir labai norėdami negalime, kaip ir dauguma miestiečių

SUSIJUSIOS NAUJIENOS