Dovana kultūrai – J. Naujalio muzikos vinilinė plokštelė | Diena.lt

DOVANA KULTŪRAI – J. NAUJALIO MUZIKOS VINILINĖ PLOKŠTELĖ

  • 3

Penktadienį Kauno filharmonijoje buvo pristatyta Lietuvos muzikai didelę kultūrinę reikšmę turinti vinilinė plokštelė, skirta Juozo Naujalio 150-osioms gimimo metinėms.

Ši plokštelė – Kauno rajono savivaldybės ir Raudondvario dvaro dovana visiems kultūros mylėtojams.

2019-ieji buvo paskelbti Lietuvos muzikos patriarcho Juozo Naujalio metais, todėl, siekiant pagerbti šią iškilią asmenybę, pernai Kauno rajonas buvo parengęs visą renginių ciklą.

„Norėjome sukurti kažką, kas turės išliekamąją vertę ateities kartoms – taip gimė mintis išleisti vinilinę plokštelę. J. Naujalis yra raudondvarietis, dvare yra jam skirtas kambarys. Simboliška, kad mūsų muziejus dabar turės šią plokštelę “, – sakė VšĮ Raudondvario dvaras direktorė Snieguolė Navickienė.

Direktorė džiaugėsi, kad šią iniciatyvą labai palaikė Kauno filharmonijos vadovas Justinas Krėpšta ir  Kauno valstybinio choro vadovas Petras Bingelis. Būtent jo vadovaujamam chorui teko didžiausias darbas.

Choro vadovas P. Bingelis atrinko tuos J. Naujalio kūrinius, kurie simbolizuoja jo kūrybą. Vyko daug repeticijų, padaryta daug įrašų, kol gimė tai, kas yra vinile. Plokštelės įrašas padarytas Lietuvoje, bet ji buvo išleista Vokietijoje.

„Įrašymo procesas užtruko gana ilgai, bet buvo verta laukti“, – tvirtino S. Navickienė.

Ne tik vinilo turinys yra ypatingas, išskirtinis ir plokštelės viršelis – jis rankų darbo. Raidės ant viršelio yra paauksuotos, įspaustos. Nugarinėje pusėje lietuviškas simbolis – tautiška juosta. Abi vinilinės plokštelės pusės, kur yra surašytos visos dainos, yra klijuotos – tai ne fabrikinis darbas.

„Ši plokštelė leis supažindinti klausytojus su nepakartojamo grožio J. Naujalio kūryba. Kodėl vinilas? Atsakymas paprastas. Muzikinė kultūra vėl atsigręžia į kokybę. Klausantis plokštelės muzika skamba pilniau, skambiau“, – įsitikinęs choro vadovas P. Bingelis. Jo teigimu, tai puiki dovana visai muzikinei kultūrai.

„Esame labai dėkingi Kauno rajono savivaldybės administracijai ir merui už kultūrai skirtą dėmesį. Tik tokių žmonių dėka, J. Naujalio muzika ir kūrybą yra gyva ir šiandien“, – pabrėžė P. Bingelis.

Šios plokštelės tiražas – 500. Parduotuvėje jos įsigyti nebus galima. Dalis plokštelių šiandien buvo padovanotos Kauno filharmonijai ir  Kauno valstybinio choro choristams, kurių balsai skamba vinile. Kitos plokštelės bus Kauno rajono savivaldybės ir Raudondvario dvaro dovana žmonėms, kurie myli meną.

GALERIJA

  • Dovana kultūrai – J. Naujalio muzikos vinilinė plokštelė
  • Dovana kultūrai – J. Naujalio muzikos vinilinė plokštelė
  • Dovana kultūrai – J. Naujalio muzikos vinilinė plokštelė
  • Dovana kultūrai – J. Naujalio muzikos vinilinė plokštelė
  • Dovana kultūrai – J. Naujalio muzikos vinilinė plokštelė
Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

vinilo megejas

dovana turi buti zmonems, o ne kulturai ir ne partijai.

pazinojau

geras diedas buvo naujalis dar katedroj su vargonais grajindavo

Nu jo

Ne, nu nei pykti nei juoktis. Tai už valdiškus pinigus ir dar didelius išsileido vinilą patiems choristams atminčiai. Tai net į prekybą nepaleis. Kokia čia sklaida pasakykit?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS