Dovana miestui – kaunietiškas žodynas | Diena.lt

DOVANA MIESTUI – KAUNIETIŠKAS ŽODYNAS

  • 2

Gruodį viešojoje miesto reklamoje startavo kolektyvinis projektas Kauno žodynas (kaunozodynas.lt), prie kurio prisidėti kviečiami visi kauniečiai. Kauno menininkų namų (KMN) sumanytas ir kuruojamas projektas buvo sukurtas įstaigos 50-mečio proga, tačiau bus kuriamas visų: Kaune gyvenančių, jame besilankančių ir apie jį galvojančių žmonių.

Nykstantys miesto žodžiai

Kauno žodynas – tai miesto žodžių, asociacijų, dviprasmybių rinkinys, Kauno simbolių, vietų ir įvaizdžių permąstymas. Pasaulyje, kuriame yra virš kelių tūkstančių kalbų, pristatomas Kauno žodynas – tai būdas atrakinti miesto žargoną, kaunietiškose patirtyse ir miesto sluoksniuose užkoduotus žodžius, vietovardžius, naujadarus.

„Idėja šiam projektui kilo dar prieš kelis metus, kai kartu su tuometine KMN komanda galvojome, kaip galėtume prisidėti prie platesnio pasakojimo apie miestą ir jo permąstymą kūrimo. KMN 50-mečio jubiliejus tapo puikia proga šiam projektui startuoti. Tai tarsi ilgai pakuota KMN dovana miestui, miestiečiams ir svečiams. Tuo pačiu tai ir būdas užfiksuoti išskirtinai Kaunui būdingų žodžių, susijusių su įvairiomis vietomis, asmenybėmis ar nuorodomis, kurios besikeičiant laikui ir kartoms, nyksta, pėdsakus“, – sako projekto kuratorius, KMN kultūros vadybininkas Edvinas Grinkevičius.

L. Mykolaičio nuotr.

Jis pasakoja, kad bendraudamas su KMN savanoriais, kurių daug dar mokosi mokyklose, pastebi, kad kalbant apie tam tikras vietas jau gali ir nebesusikalbėti: „Pavyzdžiui, mano atmintyje dar visai ryškus Skalsos, kaip prieš tai toje centro dalyje veikusios parduotuvės vietovardis, o jie jau sako „prie teismo“. Tuo pačiu aš jau pamirštu legendinių Kauno kavinių pavadinimus ir vietas. Tad Kauno Žodynu norime paskatinti žmones kartu kurti ir išsaugoti panašias reikšmes miestui, tarsi permąstyti ar užčiuopti miesto identitetą per kalbinius kodus.“

Kviečia įsitraukti miestiečius

Ruošiant pilotinę projekto versiją buvo bendradarbiaujama su Kauno apskrities viešosios bibliotekos Kaunistikos grupe – šio skyriaus darbuotojai pažėrė išties nemažai pasiūlymų kuriamam žodynui. Projektas buvo generuojamas kartu su urbanistikos tyrėju, KTU Architektūros ir statybos instituto mokslo darbuotoju Pauliumi Tautvydu Laurinaičiu, žodžių aprašymus padėjo parengti tekstų kūrėja, miesto tyrinėtoja Agnė Sadauskaitė.

L. Mykolaičio nuotr.

Anot istoriko P. T. Laurinaičio, vardai, kuriuos prilipdome įvairioms miesto vietoms ir susitikimo taškams neatsiranda iš niekur, o jų kilmės įvairovė – didžiulė: „Labai dažnai čia slypi daugiaprasmiškumai – natūraliai ar ne tiek natūraliai atsirandantys. Kartais konkrečios vietos pavadinimas užgimsta biurokratų kabinetuose ar verslininkų biuruose, tarkim, kaip įstaigos, pastato ar parduotuvės pavadinimas ir ilgainiui to pavadinimo vartosena kasdienėje kalboje tampa pritaikoma ir visai šio aplinkai („susitinkame prie...“). Kartais tai būna tiesiog pravardė, natūraliai gimstanti iš tam tikrų vietos savybių, kai atrandame net ir nedideles sąsajas su visai kitų vietovių ar reiškinių savybėmis („Brazilija“). Kaunas tokiais vietovardžiais iš tiesų turtingas – tiesa, kaip ir visur, ši terminija kinta, gimsta ir nyksta besikeičiant ir skirtingoms miestiečių kartoms.“

Projekto kūrėjai tikisi, kad kampanijai prasidėjus, žodynas gyvuos ir toliau, o miestiečiai patys įsitrauks į jo kūrimą siūlydami žodžius ir jų paaiškinimus internetinėje svetainėje adresu kaunozodynas.lt. Taip pat bus siekiama bendradarbiauti su miestui svarbiomis institucijomis, dirbančiomis su atminties temomis ir archyvais kaip Kauno miesto muziejus ar M. K. Čiurlionio dailės muziejus.

GALERIJA

  • Dovana miestui – kaunietiškas žodynas
  • Dovana miestui – kaunietiškas žodynas
  • Dovana miestui – kaunietiškas žodynas
  • Dovana miestui – kaunietiškas žodynas
L. Mykolaičio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

niekalai visiški tokie "projektai"

Teisininkų įsigalėjimas veda link valstybės išsigimimo

Trestas-ten vyko diskotekos, dabar ten irgi teismas. Kažkaip daug teismų priviso, bet teisybės sumažėjo... Draugelis tapo prokuroru ir labai patenkintas-alga gera ir nieko pardavinėti nereikia,- klientai patys ateina ir prašo...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS