Erdvė, kur susipina minčių klodai ir kodai | Diena.lt

ERDVĖ, KUR SUSIPINA MINČIŲ KLODAI IR KODAI

Po keliolikos grupinių parodų Lietuvoje ir užsienyje menininkė Jolanta Galdikaitė ryžosi pirmajai personalinei parodai. "Parko galerijoje" veikiančioje parodoje "Persipynimai" ji nagrinėja žmogaus emocijų, išgyvenimų ir prisiminimų jungtis bei sąsajas.

Vietoj taško – daugtaškis

Viskas yra susiję ir neišdalijama, o tos jungtys kuria pasakojimus, gyvenimus ir išgyvenimus.

Menininkė savo kūriniuose, kurių dauguma – grafiką imituojanti tapyba, simbolinėmis jungtimis kuria įvairiausius pavidalus. Nuo daugiaakių žmogystų iki gyvūnų ir architektūrinių detalių mutacijų. Visa tai yra atliekama pasitelkiant minimalias tapybos priemones – kelios linijos, sukuriančios gylio įspūdį, ir pašiauštas, suveltas vaizduojamojo objekto paviršius. Ir to visiškai užtenka – kūriniuose nėra papildomo fono, kuris kurtų tolimesnį pasakojimą, ar įvairių detalių, kurios sustiprintų perteikiamą idėją. J.Galdikaitė leidžia pasakojimą pratęsti pačiam žiūrovui, tiksliau, jo protui.

Duodama menkas užuominas, menininkė atsitraukia ir nebesikiša į žiūrovo ir kūrinio santykį. Taip tarp suvokėjo ir kūrinio kuriamas tam tikras betarpiškas ryšys. Betarpiškumas tarp to, kas autorės sukurta, ir to, ką, žvelgiant į kūrinį, sukurs žiūrovo protas. Net ir nutapius kūrinius, kūrybinis procesas nesustoja, tik jau vyksta ne teptukais, bet mintimis.

Suvokėjas, žiūrovas, pasigavęs vieną ar kitą J.Galdikaitės kūrinio detalę, ją tuojau pat pratęsia savo mintyse – arba iš menkos detalės toliau savarankiškai lipdydamas savo pasakojimą, arba nukirsdamas tolesnius siužeto interpretavimo variantus ir prieidamas prie kito kūrinio.

Jausmų žvėrys ir paukščiai

Šalia keistų gyvių ir padarų J.Galdikaitė tapo ir žmones. Tačiau jie dažniausiai – tiesiogine to žodžio prasme – apsėsti savo vidinių išgyvenimų ir minčių. Mintys čia tampa ilgų plaukų kasomis, o kai kur – nežemiškais paukščiais. Šie – šalia žmogaus arba jungtyje su pačiu žmogumi tykiai ir net jaukiai priglunda, tarsi norėdami sušildyti savo minkštomis plunksnomis.

Greta šių paukščių žmogus atrodo kaip valdovas, kurio valdžiai įrodyti nereikia jokių simbolinių atributų – jo visa povyza, stovėsena ir judesiai, sustingdyti J.Galdikaitės drobėse, nusako jo vidinę būseną.

Parodos pavadinimas "Persipynimai" – ne tik tiesioginė nuoroda į tai, kad parodoje eksponuojamuose kūriniuose susipynimų persipynimų ir įvairių jungčių yra tiesiog daug, tačiau ir nuoroda į žmogaus vidinį pasaulį.

"Materija, iš kurios sudarytos mūsų emocijos, išgyvenimai ir prisiminimai – tai nesuskaičiuojama daugybė besijungiančių ir susipinančių gijų, kurias į konkrečius objektus sujungia mūsų individualios patirtys, mus supanti aplinka ir žmonės", – sako autorė.

 

Taigi vaizduodama įvairius gyvius, kurie kai kur sužmoginti, J.Galdikaitė iš tiesų bando įvaizdinti, suteikti materialų kūną mūsų mintims, kurios sąmonėje pačios ir sukuria šiuos padarus – dažnai gąsdinančius, keistus ir iki galo neperprantamus.

Šifrai ir simbolių galia

Šalia tapybos darbų menininkė eksponuoja ir keramiką, kuri, drąsiai galima sakyti, pakeri savo technikos ir temų subtilybėmis. Keramikos kūriniuose J.Galdikaitė vaizduoja įvairius gyvūnus – kates, drakonus ir – kai kur, kaip ir tapybos darbuose – keistas žmogystas. Įdomiausias J.Galdikaitės kaip keramikės bruožas – nenugludinti, neglazūruoti darbai. Kūriniuose parodomas keramikos medžiagiškumas – šiurkštumas, netolygus paviršius, kuris ir sukuria savitą menininkės braižą.

Poetas ir dramaturgas Victoras Hugo yra pasakęs: "Žmogaus protas turi tris visrakčius: žinias, mintis ir vaizduotę." Būtent šiuos visrakčius ir tyrinėja J.Galdikaitė.

Žvelgiant į jos kūrinius reikia atkreipti dėmesį į tris pagrindinius aspektus (visrakčius). Pirmas – menininkės darbuose nėra fono. Už vaizduojamų būtybių ir gyvių tėra paliktas tik tuščias baltas lapas. Tikra tabula rasa, arba švarus popieriaus lapas, naujai pradžiai ir naujoms mintims, emocijoms. Antra – padarai, keisti gyviai, dominuojantys tapytojos kūriniuose, – tai mūsų pačių minčių sukurti padarai, kurie kartais gali būti tokie neatpažįstamai keisti ir net gąsdinantys: mintyse mes gebame sukurti tai, ko net patys bijomės. Trečia – kaip teigė pati menininkė, viskas yra susiję: emocijos susijusios su mintimis, kurios susijusios su veiksmais. Linijos ir gijos būtent šias sąsajas ir atskleidžia.

J.Galdikaitės tapybos kūriniuose šie trys išvardytieji visrakčiai atsiveria aiškiausiai, tačiau, pradėjus sekti menininkės nutapytomis gijomis, jungtimis, galima puikiausiai įsivaizduoti žmogaus proto ir minčių rezginį. Painų, tačiau pagriebus jį už galo atsiveria daugybė pabaigų ir daugybė naujų pradžių.


Kas? J.Galdikaitės tapybos ir keramikos darbų paroda "Persipynimai".

Kur? "Parko galerijoje".

Kada? Veikia iki kovo 22 d.

GALERIJA

  • Erdvė, kur susipina minčių klodai ir kodai
  • Erdvė, kur susipina minčių klodai ir kodai
  • Erdvė, kur susipina minčių klodai ir kodai
  • Erdvė, kur susipina minčių klodai ir kodai
  • Erdvė, kur susipina minčių klodai ir kodai
Tomo Raginos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

urlyfdsvm

NqlT5E jntaamztgvga, [url=http://givtwzrpvfth.com/]givtwzrpvfth[/url], [link=http://jsbekxxdlrio.com/]jsbekxxdlrio[/link], http://tlyrdhldvpbu.com/

SUSIJUSIOS NAUJIENOS