Festivalis „Namas Nr. 1“ ieško teatrui namų | Diena.lt

FESTIVALIS „NAMAS NR. 1“ IEŠKO TEATRUI NAMŲ

  • 2

Pirmąjį kartą spalio 25–28 d. Kaune vyksiantis teatro festivalis "Namas Nr. 1" klausia: Kur gyvena teatras? Ir iš karto pabando į šį klausimą atsakyti: teatras gali gyventi visur, kad ir pas jus namuose.

Pagrindinį dėmesį festivalis skirs kolektyvinės kūrybos teatro kryptims. Pirmojo festivalio ašis – įvietinto ir įtraukiančio teatro kūrimo specifika. Atsižvelgiant į pirmųjų metų temą, kurią iš dalies inspiravo ir "Kaunas 2022" šūkis "Po galeriją kiekviename kieme", festivalio organizatorių duetas – Renata Bartusevičiūtė ir Paulina Nešukaitytė – sako: "Po teatrą kiekvienuose namuose!"

Pirmaisiais savo gyvenimo metais festivalis apsigyvens name Kaune, esančiame V.Putvinskio gatvėje ir pažymėtame 5-uoju numeriu. Pastatas turtingas savo istorija: čia gyveno garsiųjų Lietuvos dailininkų Tarabildų šeima, namas vėl turi naujus šeimininkus. Visai netrukus čia įsikurs P.Mažylio gimdymo namų direktoriaus Tomo Biržiečio šeima. O kol namas laukia remonto, šeimininkai sutiko į svečius įsileisti teatrą.

Pirmaisiais savo gyvenimo metais festivalis apsigyvens name Kaune, esančiame V.Putvinskio gatvėje ir pažymėtame 5-uoju numeriu.

Festivalio kulminacija – čekų režisieriaus Howardo Lotkerio, čekų trupės "HoME" ir Lietuvos kūrėjų premjera "NaMIE... bėga gyvenimas". Interaktyvus spektaklis pakvies savo dalyvius bent trumpam pajausti paslaptingą namų dvasią. Čia susipins turtinga V.Putvinskio gatvės, prieš beveik pusę amžiaus gyvenusių garsių iliustratorių Tarabildų ir naujųjų šeimininkų istorijos. Į pasaulį ateiti patiems mažiausiems padedančio T.Biržiečio darbas įkvėpė ir pagrindinį spektaklio motyvą – kelionę laiku per devynis pačius svarbiausius ir paslaptingiausius žmogaus gyvenimo mėnesius. Šis pasirodymas – nuolat kintanti kelionė, kuri reaguoja į konkretaus pastato erdvę ir istoriją. 2006 m. pirmą kartą apdovanotas "Metų projekto" nominacijoje "Prišti vlna" / "Nauja banga" Čekijoje, šis spektaklis susilaukė daug palankių kritikų vertinimų dėl inovatyvios turinio ir formos sąveikos bei gana neįprasto žiūrovo įsitraukimo. Pasirodymas bus rodomas tik spalio 25–26 d.

Dar vienas svečias festivalio namuose – Pojūčių teatro laboratorija "Tense In Sense". Spalio 28 d. pristatomas teatrinis eksperimentas pritaikytas specialiai V.Putvinskio gatvės namo erdvėms ir jo istorijai, atsižvelgiant ne tik į žmonių, bet ir pastato atsiminimus. Spektaklio dalyviai pateks į praėjusius amžius ir vidinius namo gyventojų pasaulius, keliaus laiku visais pojūčiais. Spektaklio dalyviai, kuriems užrištos akys, atsidurs spektaklio dėmesio centre. Esminės tyrinėjimo kryptys šiame projekte yra susijusios su fiziniu kontaktu tarp "aktorių" ir "žiūrovų". Svarbiausias klausimas – kur aš iš tikrųjų esu būdamas savo kasdienybėje: praeities atsiminimuose, ateities projekcijose ar kažkur kitur? "Tense In Sense" skiriasi nuo ligtolinių Karolinos Žernytės spektaklių tuo, kad dalyviai gali laisvai judėti, palaikyti kontaktą su kitais dalyviais ir aktoriais, tyrinėti jiems kuriamą aplinką.

Spalio 27 d. festivalio name įsikurs ir režisierės Saulės Norkutės pasirodymams vaikams "Kaltūnas". "Kaltūnas" – vis naujoje vietoje atgimstanti, prie vietos prisitaikanti daugiadalykė instaliacija – ekskursija ne tik patiems mažiausiems, bet ir visai šeimai. Tai istorija apie mažą mergaitę Gabėtą ir jos stebuklingų plaukų užkaborius, kuriuose slypi spektakliai, kūrybinės ekskursijos ir interaktyvios instaliacijos. Ekskursijų dalyviai festivalio name galės tyrinėti ir aptarinėti Gabėtos nuotykius, atgyjančius prieš jų akis garsinėmis ir vizualinėmis instaliacijomis. Senas namas, laukiantis naujų gyventojų, įkvėps Gabėtą netikėtiems iššūkiams, o mažiuosius dalyvius įtrauks į smagias istorijas.

GALERIJA

  • Festivalis „Namas Nr. 1“ ieško teatrui namų
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

mm

latakai pilni lapu

Anonimas

Labai šaunu. Sveikintina idėja.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS