Filharmonijoje – laisvų širdžių muzikinės istorijos | Diena.lt

FILHARMONIJOJE – LAISVŲ ŠIRDŽIŲ MUZIKINĖS ISTORIJOS

  • 0

Liepos 2-ąją Kauno valstybinėje filharmonijoje žavios damos pakvies Pažaislio muzikos festivalio klausytojus į kelionę po muzikos, poezijos ir mados pasaulį.

Koncertinėje-vizualinėje programoje "Laisvų širdžių istorijos" klausysime įstabaus Irenos Milkevičiūtės dainavimo, jai fortepijonu pritars Rūta Mikelaitytė-Kašubienė, poezijos posmus deklamuos aktorė Birutė Mar, o klausytojų akis džiugins mobili kostiumo fotografijų paroda iš Vilniaus dailės akademijos profesorės, drabužių dizainerės Jolantos Talaikytės kolekcijų "Barborytės" ir "Širdys".

I.Milkevičiūtė – tikra Lietuvos operos padangės legenda. Šios solistės sukurti vaidmenys ir tobulai valdomas, subtiliausių niuansų kupinas vokalas aukso raidėmis įrašyti į lietuvių atlikimo meno istoriją, tad koncertas "Laisvų širdžių istorijos" – dar viena proga klausytojams susitikti su pamėgta dainininke.

Muzikės kelio pradžioje pasirinkusi kankles, vėliau Lietuvos muzikos akademijoje ji baigė dainavimo studijas, po kurių buvo pakviesta į Lietuvos nacionalinį operos ir baleto teatrą. Ten kone keturis dešimtmečius dainavo pagrindines lyrinio ir dramatinio soprano partijas. Stažavosi garsiojoje Milano "La Scala", dainavo to teatro rengiamuose koncertuose. Jau daugelį metų I.Milkevičiūtė yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorė.

Akis džiugins mobili kostiumo fotografijų paroda iš Vilniaus dailės akademijos profesorės, drabužių dizainerės Jolantos Talaikytės kolekcijų "Barborytės" ir "Širdys".

B.Marcinkevičiūtė-Mar – Kaune gimusi aktorė, režisierė ir rašytoja, Lietuvos nacionalinio dramos teatro artistė, sukūrusi daugelį vaidmenų spektakliuose ir kino filmuose. Savarankišką teatrinę kūrybą ji pradėjo bendradarbiaudama su Lietuvos šokio informacijos centru, vėliau ėmė kurti savarankiškus teatro-literatūros-muzikos projektus, kamerinius spektaklius, tarptautinį pripažinimą pelniusius monospektaklius, įvertintus daugeliu tarptautinių teatro festivalių apdovanojimų. Menininkė režisuoja ir rašo scenarijus muzikos, teatro, literatūros projektams, kaip skaitovė pristato savo ir kitų autorių kūrybą, yra išleidusi septynias knygas.

R.Mikelaitytė-Kašubienė – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventė, meno licenciatė, pelniusi pripažinimą daugelyje tarptautinių konkursų. Viena pagrindinių pianistės veiklos krypčių – bendradarbiavimas su dainininkais, propaguojant kamerinę-vokalinę muziką. Ji ypač domisi vokiečių dainos (Lied) meistrų, tokių kaip Franzo Schuberto, Roberto Schumanno, Johanneso Brahmso, Hugo Wolfo ar Richardo Strausso kūryba, verčia dainų tekstus į lietuvių kalbą, rašo straipsnius muzikinės kultūros temomis. Pianistė, kartu su smuikininku Dariumi Dikšaičiu ir klarnetininku Antanu Taločka, yra ansamblio "Naujasis Vilniaus trio" narė.

Jausmų ir istorijos atspindžiai

Vizualinę koncertinio projekto "Laisvų širdžių istorijos" dalį kurianti J.Talaikytė apie mados tendencijas kalba taip: "Net tuomet, kai dar nebuvo žodžio "mada", drabužis žmogui apie žmogų daug pasakydavo. Nuo amžių amžinųjų pagal drabužį sutikdavo, drabužis buvo ne tik statusas, bet ir saviraiška, kūryba. Tad ir aš drabužį kuriu nuo pradžios iki smulkiausių aksesuarų ar akcentų, o lino drabužių kolekciją "Barborytė" kūriau įkvėpta senų fotografijų ir prisiminimų apie savo močiutę, mamą, kitas giminės moteris.

Kolekcija "Moters širdis" – tai 30 unikalių kostiumų kolekcija, jungianti šiuolaikinės mados sampratą su istorinio kostiumo atspindžiais, – joje užkoduota moters jausmų ir Pažaislio vienuolyno istorijos paslaptis. Širdis vienuolė, atsiskyrėlė, karingoji, išdavikė, bailioji, apsėstoji, meilioji, gailestingoji, aistringoji – tai tik keli pavyzdžiai, atskleidžiantys kolekcijos dvasią. Kiekvienas modelis – tarsi raktas į moters širdį, kupiną nuoširdžiausių jausmų, paslapčių, dvejonių, nuojautų, nusivylimų, tikėjimo, kūrybos... Kūryba – turbūt gražiausia dovana ir grąža tiems, kurie yra, buvo ir bus šalia: augino, mokė, draugavo, mylėjo, pasitikėjo, įkvėpė nuoširdžiai tikėti, kad esu reikalinga. Kaip vanduo atspindi veidą, taip vieno žmogaus širdis atspindi kitą."


Kas? "Laisvų širdžių istorijos". Kelionė po meno pasaulį: muzika, poezija, mada.

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? Liepos 2 d. 18 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS