Fotografijos – baisios praeities metraštis | Diena.lt

FOTOGRAFIJOS – BAISIOS PRAEITIES METRAŠTIS

  • 1

Kauno įvairių tautų kultūrų centras kviečia aplankyti fotomenininkės Irenos Giedraitienės parodą "Prisiminimų aidai".

Parodos pristatymas vyks gegužės 3 d., antradienį, 17.30 val. Kauno įvairių tautų kultūrų centre (Šv. Gertrūdos g. 58). Paroda skirta Buvusių geto ir koncentracijos stovyklų kalinių sąjungos narių pagerbimui ir įamžinimui. Vakaro metu bus suteikta unikali galimybė ne tik susipažinti su paroda, bet ir išgirsti gyvas dramatiškų išgyvenimų istorijas.

Anot menotyrininkės Laimos Kreivytės, holokaustą išgyvenusių Lietuvos žydų portretai – tai neištrinamos praeities metraštis ir dokumentas. Portretus dažnai papildo simboliniai vaizdai ar ženklai: fotografijos, skulptūros, traukinio vagonas. Pasak autorės, šie darbai nepretenduoja į istorinį dokumentinį Holokausto tyrimą – tai bandymas betarpiškai prisiliesti prie skaudžios temos. Ne visi išgyvenusieji norėjo fotografuotis ir dar kartą prisiminti karo metų siaubą. Tačiau kiekvienas susitikimas I. Giedraitienei buvo kaip likimo dovana.

„Fotografuojant žavėjo žmonių nuoširdumas, draugiškumas, betarpiškumas, geranoriškumas, energingumas – nepaisant garbaus amžiaus ir skaudžių patirčių“, – sakė fotomenininkė.

I. Giedraitienė surengė per 40 personalinių parodų bei dalyvavo apie 100 grupinių parodų visame pasaulyje. Gavo apie 38 apdovanojimus. Iš jų svarbiausias – „Worldpress Photo" prizas „Aukso akis“, gautas 1975 m. Amsterdame už fotografiją „Vestuvės“ (1974 m.). Jos darbas „Katytė“ (1970 m.) įtrauktas į Tarptautinio fotografijos centro fotografijos enciklopediją, 1984 m. išleistą Niujorke. 2006 m. įtrauktas į enciklopediją „Allgemeines Künstlerlexikon“.

Kūrėjos darbai saugomi Amsterdamo „Canon“ galerijoje; Tarptautiniame fotografijos centre, Niujorke; Prancūzijos fotografijos muziejuje, Paryžiuje; Šiaulių fotografijos muziejuje; Tarptautiniame fotografijos muziejuje, Katalonijoje, Ispanijoje.

Paroda jau eksponuojama ir ją galima apžiūrėti Kauno įvairių tautų kultūrų centre nuo balandžio 18 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Izidorius

ACIU JUMS IRENA UZ TAI , KAD JUS VIENA IS NEDAUGELIU AKCENTUOJATE IR RODOTE TUOA BAISIUS LAIKUS KAIP HOLOKAUSTAS NORS TA TEMA NERA MEGIAMA LIETUVOJE...SU PAGARBA (Yitzhak.Shador@kcc.com)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS