Garsas, šokis, žodis kūrė reginį, pradėjusį tarptautinį festivalį „Aura“ | Diena.lt

GARSAS, ŠOKIS, ŽODIS KŪRĖ REGINĮ, PRADĖJUSĮ TARPTAUTINĮ FESTIVALĮ „AURA“

Kūrinio „Missa pro centesimo anno restitutionis Lituaniae”, skirto Lietuvos valstybingumo atkūrimo 100-mečiui, premjera Kaune, Šv. Jurgio bažnyčioje, tapo praėjusį savaitgalį prasidėjusio tarptautinio šokio festivalio „Aura 29” pirmuoju renginiu.

„Auros“ atstovės Editos Grudzinskaitės teigimu, festivalis ,,Aura” (surengtas jau 29 kartą) per visą savo gyvavimo laiką puoselėja dvi gražias tradicijas – padovanoti dovaną Kaunui ir miesto svečiams. Taip pat jis niekuomet neapsieina be netikėtumų.

Festivalio atidarymo vakarą Kauno publikai buvo pristatyta stambios formos, septynių dalių vokalinė-instrumentinė kompozicija, tradiciniais mišių tekstais mišriam chorui, styginių orkestrui, dviem solistėms, skaitovui, fonogramai ir judesiui. Nemokamame festivalio „Aura“ atidarymo koncerte, chorui bei orkestrui atliekant kompozitoriaus, Lietuvos nacionalinės premijos laureato Vaclovo Augustino mišias, reginį kūrė garsas, šokis, žodis ir šviesų žaismė.

ELTA primena, kad Mišių premjera, kurios sumanymas priklauso VšĮ ,,Pax et Bonum”, įvyko pernai sostinės Bernardinų bažnyčioje. Projektui, kurį remia Lietuvos kultūros taryba, buvo sutelktos geriausių šalyje kūrėjų ir atlikėjų pajėgos: Vilniaus savivaldybės kamerinis choras ,,Jauna muzika”, Klaipėdos kamerinis orkestras ir Kauno šokio teatras ,,Aura”.

O gerokai iki tol projekto iniciatoriai, dar tik rengdamiesi Lietuvai svarbaus įvykio minėjimui, kreipėsi į kompozitorių Vaclovą Augustiną su prašymu sukurti mišias. Didingas kūrinys gimė po dvejų metų darbo. Ir nors jis yra proginis, tiesmukai neiliustruoja šimtmečio įvykių ar istorijos.

,,Atsisakiau bet kokių bandymų kūrinį pritempti prie temos. Kūrinys turi intenciją, kuri nelėmė jo formos. Tai greičiau – malda už Tėvynę. Tikiuosi, kad mano kūrinys klausytojams ir ateityje leis patirti ne tik gilų estetinį išgyvenimą, bet ir sutelks juos maldai už Tėvynę“, – sakė kompozitorius V. Augustinas.

Festivalio „Aura 29“ atidarymo vakarą susirinkusi publika turėjo unikalią galimybę ne tik išgirsti, bet ir pamatyti, pajusti, išgyventi muziką. Kauno šokio teatro „Aura” šokėjai iš Belgijos, Brazilijos, Japonijos, JAV, Norvegijos, Prancūzijos, Pietų Korėjos, Škotijos ir Lietuvos, kūnais „atausdami“ muzikinę faktūrą, tačiau ne iliustruodami muziką, kūrė istorinį naratyvą ir gyvuosius paveikslus.

,,Šios Vaclovo Augustino kūrinio versijos neįsivaizduoju teatre ar koncertinėje salėje. Jei tas kūrinys būtų pristatomas ne bažnyčioje, žinoma, jis būtų visiškai kitoks ir choreografiniais sprendimais. Žodžiu, festivalio pradžia buvo iškilminga, su nuostabia muzika ir vaizdais“, – teigė „Auros“ šokio teatro įkūrėja ir ilgametė vadovė, festivalio organizatorė, choreografė Birutė Letukaitė.

Jos pastebėjimu, labai gražiai sutapo ir tai, kad tarptautinis šokio festivalis „Aura 29“ vyksta Baltijos kelio jubiliejiniais metais, o jame, greta trupių iš Izraelio, Slovėnijos, Čekijos bei kitų valstybių, dalyvauja ir Baltijos šalių – Estijos, Latvijos, žinoma, ir Lietuvos trupės.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Su pagarba Birute ,bet tokia mano nuomone,

Manau Birutei reiketu pasitrumpinti plaukus.Tokio amziaus moteris turi susitvarkyti o ne lygiuotis i jaunima.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS