Gatvės muzikantai: mes neelgetaujame | Diena.lt

GATVĖS MUZIKANTAI: MES NEELGETAUJAME

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Devyniolikmetė Skaistė ir penkiolikmetė Justina vasarą leidžia muzikuodamos Kauno gatvėse. Viena brazdina gitara, kita virkdo kankles ir dainuoja.

Kaunietės pasakojo, kad tai joms galimybė ir užsidirbti, ir įdomiai praleisti laiką. Tiesa, Justinai prireikia daug ištvermės – ir per karščius groja apsirengusi tautiniu kostiumu ilgomis rankovėmis.

Penkiolikmetė taip atostogas leidžia jau trečius metus. Pernai už dalį praeivių suaukotų pinigų ji įsigijo drabužių, tarp jų ir uniformą. Šiemet norėtų susitaupyti telefonui.

Skaistė skaičiavo, kad gitarai reikėtų naujų stygų, o gal net ir naujos gitaros ar fotoaparato. Gatvėje muzikuoja jos draugai, tad vieną kartą šiaip ne taip išdrįso ir pati. "Nesu iš drąsiųjų, bet paėmiau ir sugrojau gatvėje", – prisiminė mergina.

Justinos darbo vieta – Senamiestyje, prie Arkikatedros. Ji stengiasi groti beveik kasdien. Skaistę sutikome Laisvės al. Jos darbo grafike užimti penktadienių ir šeštadienių vakarai. Tuomet praeiviai būna labiausiai atsipalaidavę, mažiau skuba ir būna dosnesni.

Jaunosios gatvės muzikantės pasakojo sulaukiančios įvairios praeivių reakcijos. "Nusibodai", "Kaimietė tu gal?" – replikas citavo Justina. Kaip reaguoja išgirdusi tokius žodžius? "Skaudu, bet stengiuosi nekreipti dėmesio", – nesureikšmino kaunietė, juolab kad kur kas dažniau sulaukia finansinio paskatinimo ir pagyrų.

"Groju tiems, kurie supranta", – kalbėjo Skaistė. Praeivių raginimus eiti ieškotis tikro darbo ji praleidžia pro ausis. "Atseit aš čia elgetauju! Su tuo nesutinku, groju toliau, ir viskas. Nepradėsiu juk teisintis, įrodinėti savo nuomonės", – truktelėjo pečiais būsima pirmakursė.

Muzikos mokyklą lankanti Justina gatvėje dažniausiai kankliuoja liūdnas dainas. "Minorinės man – pačios gražiausios. Groju, dainuoju ir seniai išmoktus kūrinius, čia mokausi ir naujų. Kartais improvizuoju", – pasakojo mokinė.

Viešosios tvarkos sergėtojams gatvės muzikantai retai kada užkliūva. Pagal taisykles, pastariesiems niekas nedraudžia groti, dainuoti ir rinkti pinigus, tačiau nevalia atvirai praeivių prašinėti paramos.

Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojas Rimas Sidera sakė, kad pats ne kartą yra dėl to įspėjęs kai kuriuos muzikantus.
Gyventojų skundų dėl gatvės muzikantų skyrius, jo atstovo teigimu, nėra sulaukęs.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

aciu

gatves muzikantams.malonu girdeti gyva grojima ir tai tikrai nera elgetavimas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS