Į Babtus atskris orkestro „Algupys“ pelnyta „Aukso paukštė“ | Diena.lt

Į BABTUS ATSKRIS ORKESTRO „ALGUPYS“ PELNYTA „AUKSO PAUKŠTĖ“

Aukščiausią Lietuvoje mėgėjų meno apdovanojimą – nuo 1999-ųjų kasmet įteikiamą Lietuvos nacionalinio kultūros centro ir Pasaulio lietuvių dainų šventės fondo įsteigtą nominaciją „Aukso paukštė“ šiemet pelnė daugiau nei pusšimtį metų Babtuose gyvuojantis orkestras „Algupys“, vadovaujamas Jono Girniaus.

Apie tai paskelbusi Kauno rajono savivaldybė didžiuojasi ir sveikina šįmet pučiamųjų instrumentų orkestrų kategorijoje apdovanojimą pelniusį Babtų kultūros centro orkestrą bei jo vadovą J. Girnių. Pernai šis orkestras atšventė 50-uosius veiklos metus, o 2021 metai muzikantams atnešė aukščiausią apdovanojimą.

Prisimenant ištakas, dera paminėti, kad Babtų krašte pučiamųjų orkestras buvo žinomas nuo praeito amžiaus pradžios, kai Algupio kaime muzikantus pradėjo burti Justinas Čižinauskas. Vėliau orkestro vadovu tapo Antanas Palavinskas, iš kurio šias pareigas paskui perėmė jo sūnus Edvardas. Būtent jis savo namuose išmokė groti pučiamaisiais beveik visus Kaniūkų kaimo vaikus, o pirmieji orkestro pasirodymai įvyko 1970-aisiais.

Orkestras grodavo įvairiose iškilmėse, šventėse, Šv. Velykų rytą – Babtų ir Panevėžiuko bažnyčiose. E. Palavinskas jam vadovavo beveik iki pat mirties (mirė 1985 m.), vėliau vadovai keitėsi. Kartais, anot orkestro senbuvių, tų vadovų visai nebuvo, tačiau muzikantai veiklos nenutraukė.

1991-aisiais vadovauti „Algupio“ orkestrui buvo paskirtas jo muzikantas J. Girnius. Išsaugojęs branduolį, Babtų pučiamųjų orkestras pasipildė naujais nariais, augina sau pamainą. Jis groja įvairiuose renginiuose, dažnai – ir už Kauno rajono ribų. Koncertavo Latvijoje, Italijoje, yra pelnęs aukštų apdovanojimų Lietuvos pučiamųjų instrumentų orkestrų čempionatuose. „Algupys“ – dažnas ir dainų švenčių dalyvis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

A

Šaunuoliai

T

Smagu turėti tokį puikų savo miestelio orkestrą. Šaunuoliai!!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS