J. Basanavičiaus premija skirta muziejininkui E. J. Morkūnui | Diena.lt

J. BASANAVIČIAUS PREMIJA SKIRTA MUZIEJININKUI E. J. MORKŪNUI

  • 3

Nacionalinės Jono Basanavičiaus premijos komisija 2021 metų premiją nusprendė skirti muziejininkui, etninės kultūros tyrinėtojui humanitarinių mokslų daktarui Eligijui Juvencijui Morkūnui.

Kaip trečiadienį pranešė Kultūros ministerija, premija jam paskirta už reikšmingą indėlį į Lietuvos tradicinės architektūros ir amatų tyrimus, išsaugojimą, populiarinimą ir kūrybingą muziejinę veiklą puoselėjant etninės kultūros gyvybingumą.

Penkis dešimtmečius Lietuvos liaudies buities muziejui paskyręs buvęs ilgametis direktoriaus pavaduotojas informacijai ir muziejininkystei dr. E. J. Morkūnas, šiuo metu einantis vyriausiojo muziejininko pareigas, pasak komisijos, daug nuveikė įvairiose muziejinio darbo, formuojančio tautinę savimonę ir reprezentuojančio krašto istoriją, etninę kultūrą ir paveldą, srityse.

E. J. Morkūnas dalyvavo daugybėje etnografinių ekspedicijų, fiksavo, žymėjo tradicinės architektūros pastatus, rinko medžiagą apie įvairius amatus, liaudies techniką (kalves, malūnus, aliejines ir pan.), įgijo apie 30 tūkst. eksponatų, atspindinčių regionų etninę kultūrą, rengė ar kuravo daugiau nei 30 muziejaus ekspozicijų ir parodų.

Jis taip pat kuravo muziejinių rinkinių tyrimus, prisidėjo formuojant muziejaus ekspozicijas, parenkant tradicinius pastatus, vadovavo jų perkėlimui į Lietuvos liaudies buities muziejaus teritoriją, prižiūrėjo atstatymo procesą ir tolesnį pritaikymą.

Premijos laureatas yra apgynęs humanitarinių mokslų daktaro disertaciją „Lietuvos vėjo malūnai XIX a.–XX a. pr.“. Jis yra dešimčių mokslinių publikacijų autorius, apie dešimties knygų autorius ar bendraautoris.

Muziejininkas rengė ir kitus projektus, susijusius su muziejininkyste ir etnokultūros sklaida, nuo 1991 metų Lietuvos liaudies buities muziejuje organizavo didelio susidomėjimo sulaukusias amatininkų dienas, rengė masiškiausias šalyje Užgavėnes, Žirginio sporto šventes ir kt., buvo daugelio ekspedicijų dalyvis – jo rūpesčiu buvo surasta ar išsaugota ne viena kultūros vertybė, pavyzdžiui, dievdirbio Vinco Svirskio kapas.

Kultūros ministerijos iniciatyva Jono Basanavičiaus valstybinę premiją Vyriausybė įsteigė 1992 metais, 2017-aisiais ji įgijo nacionalinės premijos statusą. Pagal premijos nuostatus ji išmokama ne vėliau kaip vasario 16 dieną, premijos dydis – 32 tūkst. eurų (800 BSI).

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

laikas

ten darbo vieta matyt jau laikosi kad laikytusi, koks darbas 76 metu bunant

Pranas Morkūnas

Sveikiname. Nusipelnė labiau nei galėjo.

Gražina

Sveikiname ir džiaugiames, Valio!!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS