Per Jonines visi keliai ves į Jonavą: lauks garsūs atlikėjai ir tradicijomis apipinta programa | Diena.lt

PER JONINES VISI KELIAI VES Į JONAVĄ: LAUKS GARSŪS ATLIKĖJAI IR TRADICIJOMIS APIPINTA PROGRAMA

  • 9

Linksmiausios Joninės – tik Jonavoje. Jei netikite ir tuo dar neįsitikinote per ankstesnes Jonines, šventės organizatoriai kviečia tai padaryti šiais metais.

Birželio 23-iąją Jonava tradiciškai taps Jonų Respublika, kurioje visų susirinkusių lauks kaip niekada gausi prekybininkų mugė, pramogomis ir Joninių tradicijomis džiugins Jono kiemas, garsių Lietuvos atlikėjų pasirodymai ir magija alsuojanti misterija.

Atskleista ir jonaviečiams jau žinoma paslaptis: norintys atrasti mitais apipintą paparčio žiedą, tai gali padaryti būtent Jonavoje – skirtingose miesto erdvėse dar iki šventės pražydo jonaviečių rankomis sukurti kūriniai.

Prasidės muge

Šventę organizuojančio Jonavos kultūros centro (JKC) renginių organizatorės – režisierės Monika Zupinskienė ir Danutė Jurgickienė sako, kad Jonines Jonavoje pradės šventinė mugė.

Visi bus ir pamokyti naujų dalykų, ir pavalgydinti, ir pašokdinti.

„Nuo 12 val. prasidės prekybininkų mugė. Šiais metais sulaukėme netikėtai didelio dalyvių registracijos skaičiaus. Dar nežinome, kaip reikės sutalpinti visus norinčius, bet džiaugiamės, kad jonaviečiams ir miesto svečiams galėsime pasiūlyti gausią mugę, kurioje bus galima įsigyti daugybę skirtingų pirkinių – nuo maisto iki aksesuarų ir drabužių“, – teigė M. Zupinskienė.

Nuo burtų iki edukacijų

Vakarėjant, nuo 18 val., vartus atvers Jono kiemas.

„Jame – Janikės vilionės, muzikontų varžytuvės, Jonienės dejonės, kraičio skrynios dėlionės, vaikų zylionės ir kitos kelionės“, – tarmiškai, atspindint Jono kiemo dvasią, apie jį pasakoja D. Jurgickienė.

Pagrindinė Jono kiemo tema – Janikės ištekinimas, tad ypatingas dėmesys teks kraičio skryniai paruošti ir kaldinti. Tai vyks šventės metu.

Šįmet Jonų kiemas bus suskirstytas į kelias skirtingas erdves.

„Jose bus pristatomi senieji tradiciniai tekstilės amatai: verpimas, mezgimas, nėrimas, audimas. Taip pat vyks edukacijos: sviesto mušimas, šakočio kepimas, servetėlių dekoravimas, vaikus kviesime gaminti draugystės apyrankių, iš džiovintų gėlių kurti skirtukų knygoms ir jomis puoštų atvirukų.

Virsime devynių žolelių arbatą. Žiniuonė papasakos, kokį poveikį daro kiekviena žolelė. Pinsime vainikus ir mėtysime juos ant šakos. Žiūrėsime, ar užkibs. Jei užkibs, tais metais vainiką metusi mergina ištekės, jei ne – deja, dar reikės palaukti. Tiesa, norintiems greičiau atrasti antrąją pusę rekomenduojame pasivaišinti ir Jono kieme išvirta meilės arbatėle“, – sakė D. Jurgickienė.

„Visi bus ir pamokyti naujų dalykų, ir pavalgydinti, ir pašokdinti“, – priduria M. Zupinskienė.

Į šventę – švaria širdimi

Nors Jono kiemas veiks iki 22 val., norintys į jį patekti lydimi senųjų Joninių tradicijų, kviečiami ateiti nuo 17.30 iki 18.15 val.

„Kaip ir kiekvienais metais, įrengsime specialius vartus nuo Lakštingalų, Kosmonautų ir Rimkų mikrorajonų pusių. Prie vartų vyks svečių sutikimas, rankų plovimo apeigos, kad žmonės į šventę ateitų švaria širdimi. Šiuo ritualu svečiams linkime sveikatos, laimės ir viso ko geriausio“, – šventės detalėmis dalijosi D. Jurgickienė.

Jonams – išskirtinis kvietimas

Visos Janinos ir Jonai vėl turės galimybę tapti visateisiais Jonų Respublikos piliečiais.

Iškilmės: Joninės Jonavoje – ypač daug dėmesio sulaukianti šventė, nestokojanti malonių staigmenų. A. Reipos nuotr.

„Kaip ir kiekvienais metais, Jonukus ir Janytes kviečiame į Jonų svirną. Jame bus įsikūrusi raštinė, kuri lauks Jonų Respublikoje užsiregistruoti ir į specialų registrą įsirašyti norinčių Jonų. Svarbu paminėti, kad tai padaryti gali tik tie, kurie iki šiol nebuvo įtraukti į registrą. Skaičiuojama, kad iki šiol į jį buvo įtraukti 2 352 Jonai ir Janinos. Tarp jų – ne tik jonaviečiai.

„Kaip rodo turimos registracijos, sulaukėme Jonų iš Širvintų, Vilniaus, Ukmergės, Vilkaviškio, Kaišiadorių, Šakių, Kauno, Kėdainių, Dotnuvos, Panevėžio, Raseinių, Pasvalio, Šiaulių, Alytaus, Kazlų Rūdos, Klaipėdos, Birštono, Prienų, Marijampolės, Druskininkų, Utenos, Mažeikių, Gargždų, Kybartų, Trakų ir, žinoma, Jonavos.

Mūsų Joninėse dalyvauja ir užsienio kolektyvai, kuriuose yra Jonų ir Janinų, todėl sąraše matome ir gyventojų iš Lenkijos, Nyderlandų, Čekijos, Rumunijos, Kroatijos, Portugalijos, Latvijos, Vokietijos, Italijos, Anglijos, Airijos ir Amerikos.

Galime drąsiai sakyti, kad mūsų Jonų Respublikos piliečiai išsibarstę po visą pasaulį“, – džiaugėsi pašnekovės.

Išlydės kolektyvus

Joninių šventėje jonaviečiai išlydės savo rajono kolektyvus į Lietuvos dainų šventę „Kad giria žaliuotų“.

„Mūsų kolektyvai liepos mėnesį dalyvaus dainų, folkloro, teatro, vokalinių ansamblių ir šokių dienose. Palaikydami juos, kartu su jonaviečiais išlydėtuves pradėsime 18.30 val. Graži, mūsų krašto kolektyvų pasirodymais papildyta programa tęsis iki 20 val., kai savo pasirodymą pradės Lietuvos folkroko grupė „Žalvarinis“, – sakė D. Jurgickienė.

Apdovanos sūrininkus

Vėliau scenoje pasirodys grupė „Aisva“ – svečiai iš Čikagos, pristatysiantys savo šokio programą. Juos pakeis Sūrininkų čempionato apdovanojimai.

„Turime užsiregistravusį ne vieną sūrininką. Jie rungsis dėl geriausio titulo, o laimėtoją išrinks speciali komisija“, – sakė M. Zupinskienė.

Ir garsūs atlikėjai, ir specialus šou

Vakarinėje šventės dalyje pasirodys „The Roop“ (21.30 val.) ir Justinas Jarutis (22.30 val.).

„Šventinę programą vainikuos 23.30 val. prasidėsianti ugnies, šviesų ir pirotechnikos misterija „Gyvybės medis“. Ji atspindės senąsias tradicijas, o po jos dangų nušvies šventiniai fejerverkai.

Visų šventės detalių neatskleisime, palikime paslapties. Ateikite, pasižiūrėkite ir švęskite Jonines Jonavoje“, – kviečia JKC renginių organizatorės.

Kviečia atrasti paparčio žiedą

Joninės Jonavoje – ypač daug dėmesio sulaukianti šventė, nestokojanti malonių staigmenų. Praėjusiais metais Joninių išvakarėse Jonavos turizmo informacijos centro kiemelyje buvo atidengtas kalvio Andriaus Šukučio nukaldintas simbolinis jonvabalis. Netrukus pasklido ir jo įkvėpta, jonaviečio Justino Venckaus sukurta legenda, sakanti, kad, sugalvojus norą ir patrynus spindinčią jonvabalio uodegėlę, išsipildys patys slapčiausi troškimai. Tiesa tai ar ne, patvirtinti gali tik savo norus jonvabaliui jau patikėję gyventojai.

Tuo, kad jonaviečių kūrybiškumui nėra ribų, šiais metais galės įsitikinti ir paparčio žiedo ieškotojai – skirtingose miesto erdvėse jau pražydo jų rankomis kurti ir fantazijų įkvėpti kūriniai-instaliacijos. Kur tiksliai galima jų rasti, neatskleidžiama. Teks pasivaikščioti po miestą ir patiems atrasti savo paparčio žiedą.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Kaimo jaupu gėrimo diena

O man dzin ant tos Jonavos ir tų Joninių,nu kokia čia šventė?

Žulikavimas

Jonavą kaip ir kitus Lietuvos miestus miestelius išgražino ne Merai o Europos pinigai Jonavos meras sosel demokratas jau teismo procese už žulikavimą

Jousu vordas

A matei buvusiojai kad meras kažką tvarkytų?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS