„Kaunas Jazz“ pirmąsyk koncertuos „Grammy“ laimėtojas J. Lorberis | Diena.lt

„KAUNAS JAZZ“ PIRMĄSYK KONCERTUOS „GRAMMY“ LAIMĖTOJAS J. LORBERIS

  • 0

Prieš pat Kalėdas – dar viena puiki žinia džiazo gerbėjams.

Festivalis „Kaunas Jazz“, pavasarį vyksiantis jau 29-ąjį kartą, toliau pildo savo žvaigždžių sąrašą. Šiandien atskleista, kad 2019 metų balandžio 27 dieną jame pasirodys garsus JAV pianistas, neseniai prestižine „Grammy“ statulėle apdovanotas Jeffas Lorberis.

Neseniai karjeros keturiasdešimtmetį paminėjusi JAV džiazo žvaigždė koncertuos Kauno Vytauto Didžiojo universiteto didžiojoje salėje.

J. Lorberis taps vienu ryškiausių „Kaunas Jazz“ 2019 metų sezono vardų. Kaip jau skelbta anksčiau, toje pačioje salėje balandžio 26-ąją pasirodys garsus JAV saksofonininkas Joshua Redmanas, o balandžio 28-ąją Kauno „Žalgirio“ arenoje koncertuos net 10 „Grammy“ apdovanojimų savininkas, JAV džiazo vokalo legenda Bobby McFerrinas.

Įspūdingą JAV džiazo didmeistrių desantą priviliojęs „Kaunas Jazz“ J. Lorberio pasirodymą savo publikai pristatys pirmą sykį.

Dar 1977-aisiais pirmąjį savo grupės „Jeff Lorber Fusion“ albumą išleidusio J. Lorberio vardas džiazo pasaulyje dažnai minimas greta tokių grandų kaip Herbie Hancockas, Joe Sample'as ir 2018-aisiais „Kaunas Jazz“ grojusio Bobo Jameso.

Net septynis kartus muzikos apdovanojimams „Grammy“ nominuotas atlikėjas 2018-ųjų pradžioje pagaliau laikė rankose muzikantų taip trokštamą statulėlę – jo įrašas „Prototype“ pripažintas metų geriausiu šiuolaikinės instrumentinės muzikos albumu.

Šį pianistą, kompozitorių, prodiuserį kritikai vadina vienu išradingiausių džiazo pasaulio mąstytojų, o jo kūryba – gaivališka gamtos jėga, kupina įtraukiančių ritmų ir virtuoziškų soluočių.

Groti pianinu Jeffas pradėjo būdamas ketverių, jau paauglystėje muzikavo įvairiose ritmenbliuzo grupėse, o meile džiazui užsikrėtė, pradėjęs lankyti garsų Berklio muzikos koledžą.

Studijų metais susidraugavęs ir pradėjęs groti su garsiu gitaristu, „Kaunas Jazz“ taip pat viešėjusiu Johnu Scofieldu, vėliau Jeffas vis dėlto pradėjo studijuoti chemiją, nebūdamas įsitikinęs, ar muzika taps jo pagrindiniu užsiėmimu.

Vis dėlto aistra džiazui nugalėjo. Įkvėptas tokių atlikėjų kaip „Tower Of Power“ ir „Earth. Wind & Fire“, 1977 metais subūręs savo grupę, jau pirmaisiais keliais jos albumais J.Lorberis pelnė publikos ir džiazo specialistų dėmesį. Beje, šiuose įrašuose kaip svečias dalyvavo ir garsus džiazo pianistas Chickas Corea, o grupės nariu kurį laiką buvo tada dar mažai kam žinomas saksofonininkas Kenny G, vėliau tapęs pasauline žvaigžde.

Nuo džiazroko iki popmuzikos ir r'n'b – aštuntajame ir devintajame dešimtmetyje J. Lorberis daug eksperimentavo, įrašė muzikos su vokalistais, jo kūriniai su dainininkėmis Anita Pointer ir Karyn White pasiekė JAV populiariausių dainų keturiasdešimtuką.

Jo muzika dažnai skamba TV laidose, jo, kaip prodiuserio, paslaugomis naudojasi daugybė garsių pasaulio muzikantų. Tačiau pagrindinį dėmesį J. Lorberis ir toliau skiria savo kūrybai. Po kone trijų solinės karjeros dešimtmečių 2010-aisiais jis į sceną sugrąžino grupę „Jeff Lorber Fusion“, kurioje groja ir „Kaunas Jazz“ publikai gerai žinomas buvęs grupės „Yellowjackets“ bosistas Jimmy Haslipas.

Sugrįžusi grupė, su kuria J. Lorberis pasirodys ir Kaune, jau išleido šešis sėkmingus albumus, iš kurių naujausias yra įkvėptas garsiojo rašytojo J.R.R.Tolkieno kūrinių ir pavadintas „Impact“ pasirodė 2018-aisiais.

Keliaudamas per pasaulį, muzikantas taip pat skleidžia žinią apie retą inkstų ligą, dėl kurios prieš 14 metų jam prireikė inksto persodinimo operacijos. Donore tapo Jeffo Lorberio žmona.

Kaip įprasta, prieš užsienio žvaigždės pasirodymą pirmojoje koncerto VDU salėje dalyje gros Lietuvos muzikantai.

Šįkart į sceną žengs Daiva Starinskaitė – buvusi grupės „Saulės kliošas“, šiuo metu – kolektyvo „Keymono“ vokalistė, gerai žinoma Lietuvos džiazo gerbėjams.

Bene ryškiausia Lietuvos „r'n'b“ dainininkė, šiuo metu gyvenanti Londone, festivalyje pristatys naująjį savo projektą „Alchemy of 11“.

Pasirodyme, kuriame susilies gyvi ir elektroniniai garsai, Daiva koncertuos su žinomais jaunosios kartos Lietuvos muzikantais - „Keymono“ nariu Alvydu Mačiulsku, Giedriumi Naku, Jonu Gliaudeliu ir Domu Aleksa.

Daugiau festivalio „Kaunas Jazz“ dalyvių bus atskleista 2019-ųjų pradžioje.

GALERIJA

  • „Kaunas Jazz“ pirmąsyk koncertuos „Grammy“ laimėtojas J. Lorberis
  • Daiva Starinskaitė
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS