Kaunas ruošiasi ne tik linksmam, bet ir intelektualiam „Fluxus“ festivaliui | Diena.lt

KAUNAS RUOŠIASI NE TIK LINKSMAM, BET IR INTELEKTUALIAM „FLUXUS“ FESTIVALIUI

  • 7

Jau šį šeštadienį, rugsėjo 11 d., Kauną spalvins bendruomeninis „Fluxus“ festivalis, kurio kulminacija – išradingasis fluxiškas kopimas į Parodos kalną. Ketvirti metai rengiamas festivalis šiemet atspindės anonsą į 2022-uosius metus, kai Kaunas bus Europos kultūros sostinė. Todėl Kauno ir Kauno rajono bendruomenės įvairiomis formomis ir priemonėmis kvies paminėti visas metų šventes – nuo Kalėdų iki Žemės dienos, nuo Rasų šventės iki tarptautinės sportinių kelnių dienos.

„Džiaugiuosi, kad mano sugalvota fluxiško lipimo į kalną idėja kauniečiams patiko. Aš manau, kad mūsų miestas tikrai yra nusipelnęs karnavalo. Ir štai Kaunas turi savo festivalį, kuris ne tik linksmas, bet ir intelektualus!“ – teigė „Kaunas 2022“ kuratorius Rytis Zemkauskas. Anot „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos „Fluxus Labas!“ koordinatorės ir „Fluxus“ festivalio organizatorės Simonos Savickaitės, šis festivalis pasižymi fantazijos nestokojančia bendrakūryba – festivalio dalyviai patys kuria ir dekoruoja savo kostiumus bei netikėčiausias transporto priemones ir fluxiškai kopia į kalną. „Bendruomeniškesnio įvykio turbūt negalima nė įsivaizduoti – visos veiklos yra kuriamos Kauno miesto ir Kauno rajono gyventojų, ir kiekviena iš veiklų kviečia renginio dalyvius dalyvauti bendrakūryboje“, – pasakojo Simona.

Tradicinį gyvenimą paverčia fluxišku

Pirmaisiais festivalio metais į Parodos kalną kopė apie 500 dalyvių. 2019 m. buvo sumanyta didįjį kopimą surengti naktį, kad renginys būtų mistiškesnis, ir jo dalyviai laisviau jaustųsi. „Išnaudojome šviesas, kurios kūrė ypatingą atmosferą. Šiame naktiniame renginyje dalyvavo apie trisdešimt Kauno miesto ir rajono bendruomenių. Ir kopiančiųjų jau buvo apie 1 500. Na, o pernai festivalis dėl pandemijos buvo mažesnis, turėjome labai atsakingai reguliuoti srautus. Tačiau, nepaisant apribojimų, vis tiek buvo žavu matyti, kaip tradicinis gyvenimas paverčiamas į fluxišką“, – sakė festivalio organizatorė Simona.

Organizatorių nuotr.

Įtrauks į festivalius festivalyje

Šiemet festivalio dalyviai tradiciškai susitiks „Fluxus“ judėjimo pradininko Jurgio Mačiūno skvere, o kopdami į kalną įsitrauks į (ne)tikėtą ir (ne)paprastą meninį Kauno miesto ir rajono bendruomenių veiksmą. Festivalio komanda šiais metais pristatys naujieną – užlipusieji ant Parodos kalno galės keliauti į dvi dalis padalintą Vytauto parką. Čia Kauno miesto bendruomenės pristatys savo veiklas, kurioms ruošiasi kitais metais. Parke vyks įvairiausios bendruomenių šventės – bus surengti įtraukiantys festivaliai festivalyje.

„Mane labai žavi, kaip žmonės pasiruošia šiam festivaliui. Bendruomenės ruošiasi net kelias savaites, gamina įvairiausius akcentus. Tai sukuria dalyvių bendrystę ir atsiperka su kaupu pažintimis, kurios be galo praturtina“, – džiaugėsi dalyvių drąsa ir išmone Simona.

Organizatorių nuotr.

Šių metų „Fluxus“ festivalį išskirtinai lydės būgnų ir kitų mušamųjų (net ir netradicinių!) garsai. Renginį atidarys kibirų orkestras su kojūkininke priešakyje, o finalinius pasirodymu taps tarpdisciplininio meno kūrėjo Simono Nekrošiaus performansas.

„Fluxus“ festivalį aktorius Artūras Murauskas reporterio vaidmenyje tiesiogiai transliuos į „Kaunas 2022“ socialinę platformą „Facebook“ @kaunas2022.

Visa „Fluxus festivalio programa:

14–16 val. Diskusija apie bendruomenes ir jų veiklas „Kūryba ir dialogas: pokyčiai bendruomenėse” („O kodėl ne?”, Perkūno al. 4, Kaunas). Baigiamasis „Kaunas 2022“ bendruomenių programos „Fluxus Labas!“ organizuojamo paskaitų ir diskusijų ciklo „Kūryba ir dialogas: pokyčiai bendruomenėse“ renginys.

17–21.30 val. „Fluxus“ kostiumų dirbtuvės – pasiruošimas kopimui į Parodos kalną (Kauno paveikslų galerijos kiemas, K. Donelaičio g. 16, Kaunas). Organizatoriai kviečia pasigaminti fluxus kostiumą. Reikiamomis priemonėmis bus pasirūpinta, tačiau galima atsinešti ir savo.

17–21.30 val. „Fluxus“ makiažo ir šukuosenų dirbtuvės – pasiruošimas kopimui į Parodos kalną (Vaikų literatūros muziejus, K. Donelaičio g. 13, Kaunas). Organizatoriai kviečia susikurti fluxus šukuoseną bei makiažą. Reikiamomis priemonėmis bus pasirūpinta, tačiau galima atsinešti ir savo.

Organizatorių nuotr.

17–21.30 val. „Fluxus“ transporto priemonių (paspirtukų, dviračių, riedlenčių ir t. t.) dekoravimo dirbtuvės – pasiruošimas kopimui į Parodos kalną (KTU universiteto kiemas, K. Donelaičio 20, Kaunas). Organizatoriai kviečia dekoruoti savo transporto priemones. Dekoravimo priemonėmis bus pasirūpinta, tačiau galima atsinešti ir savo.

21.45–00 val. „Fluxus“ festivalis – kopimas į Parodos kalną (J. Mačiūno aikštė, K. Donelaičio g. 2, Kaunas).

Europos kultūros sostinės metais Kaune ir Kauno rajone renginių numatoma daugiau nei metuose yra dienų: daugiau kaip 40 festivalių, per 60 parodų, daugiau kaip 250 scenos meno renginių, iš kurių daugiau nei 50 premjerų, daugiau nei 250 koncertų. Ilgai kartu su daugybe partnerių brandintą Europos kultūros sostinės metų programą „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ atskleis jau šio mėnesio pabaigoje. Rugsėjo 22 d. vyksiančioje tarptautinėje spaudos konferencijoje bus pristatomos „Kauno 2022“ bei kitų Europos kultūros sostinių – „Esch 2022“ ir „Novi Sad 2022“ – programų detalės tarptautinei ir nacionalinei žurnalistų publikai. Rugsėjo 23–24 d. „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ pakvies į jau ketvirtą kartą rengiamą Europos kultūros sostinės forumą, kuris šiemet bus dedikuotas išsamiai „Kaunas 2022“ programos apžvalgai ir įvertinimui.

GALERIJA

  • Kaunas ruošiasi ne tik linksmam, bet ir intelektualiam „Fluxus“ festivaliui
  • Kaunas ruošiasi ne tik linksmam, bet ir intelektualiam „Fluxus“ festivaliui
  • Kaunas ruošiasi ne tik linksmam, bet ir intelektualiam „Fluxus“ festivaliui
  • Kaunas ruošiasi ne tik linksmam, bet ir intelektualiam „Fluxus“ festivaliui
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anonimas

Pirma isiskaitykite kas per šventė poto komentuokite.

pederastu LGBT parada , keicia

y gatves iseje NARKOMANAI... veliau nusimato lansbirkiniu tvarto Ozkapi.......siu kolektyvo uzslaptintu KGBstukaciu milicninku eisena...

pederastizmo propoganda po

Pydar fluxus veliavom --KUO DURNIAU TUO GRAZIAU ... siuos pidera asilus reikia durnanamy laikyt ,kad nuormaliems zmonems gyvent netrugdytu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS