Kaune atidaryta žymiausių impresionistų kūrybą pristatanti paroda | Diena.lt

KAUNE ATIDARYTA ŽYMIAUSIŲ IMPRESIONISTŲ KŪRYBĄ PRISTATANTI PARODA

  • 12

Spalio 12 dieną Kaune lankytojams atidaryta žymiausių impresionistų kūrybą pristatanti paroda „Pasaulio dailės lobynai: nuo Monė iki van Gogo“.

Tai pirmasis VšĮ „Art Central“ projektas, kurios misija – prisidėti prie visuomenės tobulėjimo, ugdymo, atvirumo ir pažangos, suteikiant laisvę tyrinėti meno ir kultūros pasaulį.

Parodos kolekcijoje pristatoma dešimties žymiausių impresionistų kūryba. Tai – net 21 sertifikuotas, originalaus dydžio ir originalia technika (aliejumi ant drobės) dailininkų pertapytas kūrinys. Parodai atrinkti kūriniai, kurie yra įėję į meno istoriją, o jų originalai kabo didžiausiose pasaulio meno galerijose.

„Impresionizmo judėjimo atsiradimas vertinamas kaip vienas svarbiausių įvykių meno istorijoje. Jis atvėrė kelią moderniajam menui, eksperimentams, menininko laisvei. Įsivaizduokite, kokie maištininkai buvo impresionistai, kai meno pasaulis ir visuomenė reikalavo nepriekaištingai išbaigtų paveikslų, nutapytų tradiciniu, renesanso laikotarpio įkvėptu stiliumi, o jie pradėjo tapyti neįpareigojančiai, potėpiai tapo matomi, pradėtos naudoti ryškios spalvos“, – pristatydama parodą kalbėjo VšĮ „Art Central“ projektų vadovė Agnė Norkutė.

Organizatorių nuotr.

Eksponuojamų darbų įspūdį sustiprina unikali parodos atmosfera – organizatoriai kviečia panirti visu įspūdžiu – vaizduotę žadina kvapo, garso ir šviesos instaliacijos. Pravėrus duris patenkama į tam tikrą impresionistinį vaizdinį – žaliuojančią gamtos oazę, kurią taip dažnai savo darbuose vaizdavo impresionistai. Ši paroda – tarsi kelionė po vis skirtingas paveikslų įkvėptas aplinkas: ankstyvą rytą gamtos apsuptyje, Paryžiaus kavinių ir miesto šurmulį ar muzikos ir šokio sūkurį. Parodoje lankytojas leidžiasi į kelionę po skirtingus etapus, kuriuos lydi vaizdai, garsai ir išskirtinai šiai parodai sukurti kvapai. Paroda patiriama pasitelkus savo pojūčius.

Kaip teigia A. Norkutė, parodos tikslas – parodyti vieną maištingiausių meno judėjimų, turint omenyje, kokio pasipriešinimo anksčiau jis sulaukė iš visuomenės. Nepaisant anuomet kilusio pasipriešinimo, parodoje pristatomų kūrėjų darbai šiandien yra vieni brangiausių ir žinomiausių meno istorijoje. Ji priduria, kad norint pamatyti parodoje eksponuojamų paveikslų originalus, tektų aplankyti net penkiolika didžiųjų pasaulio galerijų, o kai kurie jų priklauso privačioms kolekcijoms.

Organizatorių nuotr.

„Iš impresionizmo yra ko pasimokyti. Mes skubame, lekiame, pasiduodame didžiuliam gyvenimo tempui, o šie meno kūriniai mus trumpam sustabdo ir atgręžia į esamos akimirkos svarbą, kviečia įspūdžiui. Juk didžiausia impresionistų siekiamybė ir buvo savo darbuose atskleisti čia ir dabar esančią akimirką. Tai kūryba, kuri nepalieka abejingų. Tikimės, kad apsilankiusieji mūsų parodoje vėliau atras laiko ir finansinių galimybių aplankyti kūrinių originalus, išsibarsčiusius visame pasaulyje“, – sakė A. Norkutė.

Paroda įsikūrusi Kaune, greta Kauno „Akropolio“, „Magnum“ verslo centre, adresu Karaliaus Mindaugo pr. 38, Kaunas.

GALERIJA

  • Kaune atidaryta žymiausių impresionistų kūrybą pristatanti paroda
  • Kaune atidaryta žymiausių impresionistų kūrybą pristatanti paroda
  • Kaune atidaryta žymiausių impresionistų kūrybą pristatanti paroda
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Regina Grazina

Labai domėjausi, ar reikia, ar noriu aplankyti. Teko anksčiau Vilniuje Litexpoo rūmuose matyti prie modernesnių paveikslų organizuotas muzikines instaliacijas, tai supratau, kad tokia išraiškos priemonių perkrova neteikia gerų pojūčių. Dabar dar pasiskaičius komentarus, akivaizdžiai, kad kazhkokios projekto pastangos nepasiteisina. Gaila. Teko girdėti meno vadybininkus (jaunus) pranešant apie save žinią, kad jie tik pelningai parduoda paveikslus, o menas jiems nerūpi. Tada nesuprantu, kokio gero rezultato galima tikėtis..žmonėms, kurie supranta, gilinasi. Aš negirdėjau jaunos kuratorės pasakojimo, bet atsiliepia daug meno vertybių pažinę lankytojai. Tai negi sudėtinga pasigilinti, kas tas impresionizmas, ką duoda mums jo perpaišymas? Tiesa, pandemijos sąlygomis eilei žmonių ir su kvapais problemos. Neradau informacijos, o kas gi ir kaip pertapė juos....

Justas

Yra Art central ir tada yra vaikai kurie skaitosi projektų vadovais? Geriau tegul nedalina interviu neismantys žmonės, nes in general art central Lietuva daro šiokia tokia gėda bendram Art Central :) peace.

Lankytoja

Žavus ir žiemą labai jaukus meno istorijos ir jos ryškiausių vardų priminimas. Patiko, kaip siekiama sukurti įspūdį, kuris neapsiribotų vien paveikslų observacija, įtraukiant muziką, kvapus, dekoracijas, vaizdo įrašus... Suprantama, kad tiems svečiams, kurie išmano kontekstą, domisi menu ir matė originalius dailininkų darbus, renginys gali būti per seklus. Tačiau tuo atveju, jeigu norite susidaryti įspūdį, prisiminti svarbiausius impresionizmo bruožus ir istorijos momentus bei tiesiog maloniai praleisti laiką jaukioje erdvėje, šis renginys yra tai, ko reikia. Ačiū organizatoriams!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS