Kaune – bendruomenes vienijantis festivalis su „Fluxus“ ženklu | Diena.lt

KAUNE – BENDRUOMENES VIENIJANTIS FESTIVALIS SU „FLUXUS“ ŽENKLU

  • 3

Pernai vasarą vykęs pirmasis "Fluxus" stiliumi kopimas į eismui uždarytą Parodos kalną Kauno centre tapo vienu ryškiausių metų akcentų. Šiemet projekto "Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022" inicijuotas įvykis kraustosi į rudens pradžią ir taps "Fluxus" festivalio kulminacija.

Naktinis kopimas

Rugsėjo 6–7 d. vyksiantis bendruomenių festivalis savo įvykių geografiją išplės net iki Rokų gyvenvietės.

"Fluxus" – tai niekada nesibaigiantis judėjimas ir noras kilti, kopti, keistis. Taigi ir simbolinis Parodos kalno užkariavimas šiemet vyks kiek kitaip – jau sutemus, naktį iš rugsėjo 6-osios į 7-ąją.

Bet tai – tik viena margaspalvės dviejų dienų programos dalis. "Iš laikinumo – į šiuolaikiškumą. Iš centro – į necentrą. Iš kasdienybės – į netikėtumus. Iš aikštės, į kurią negalima patekti, – į spektaklį, kurio negalima matyti", – taip į "Fluxus" festivalį kviečiami visi susidomėję.

"Kaunas 2022" Bendruomenių programos "Visi kaip vienas" kuratorė Greta Minkštimienė teigia, kad šiemet į festivalį ir kopimą į Parodos kalną siekiama įtraukti kuo daugiau Kauno miesto ir Kauno rajono gyventojų ir jų bendruomenių, kurios yra miesto varomoji jėga. "Visus kviečiame dalyvauti ne tik vidurnakčio lipime, bet ir pasirodyti po jo vyksiančiame renginyje Ąžuolyne – sąraše jau turime daugiau nei 30 įvairių bendruomenių ir bendruomenių atstovų, visų jų pasirodymai festivalyje bus kitokie, netikėti, nekasdieniški, išvirkšti ir taip toliau", – sakė ji.

Simbolinis Parodos kalno užkariavimas šiemet vyks kiek kitaip – jau sutemus, naktį iš rugsėjo 6-osios į 7-ąją.

Akcentas – Rokai

Dar iki penktadienio vidurnakčio "Kaunas 2022" bendruomenių programa "Visi kaip vienas" tądien pavers tikra visų kauniečių ir Kauno rajono gyventojų susibūrimo bei draugystės švente. Pirmasis bendruomenių forumas rugsėjo 6 d. vyks Rokų gyvenvietėje ir sukvies įvairias bendruomenes, menininkus, kūrybininkus, fasilitatorius ir kuratorius iš visos Europos.

"Rokus forumui pasirinkome neatsitiktinai, tam yra net kelios priežastys – ši gyvenvietė dar 1992 m. padalyta dviem savivaldybėms – Kauno miesto ir Kauno rajono – ir, būdama ant ribos, simbolizuoja mūsų programos siekį – kultūros decentralizaciją. Be to, Rokų laisvalaikio salė ir jos aplinka pritaikytos asmenims, turintiems judėjimo negalią, o į Rokus patogu atvažiuoti viešuoju transportu", – paprastai kultūros žemėlapyje neminimiems Rokams komplimentų negaili G.Minkštimienė.

Klaipėdietė Inga Urbonaitė-Vadoklienė bendruomenių forume skaitys pranešimą tema "Kaip pakviesti žmones norėti pokyčių? Poreikių analizė per patirties dizaino prizmę". Kaune jau viešėjusi lenkė Iza Rutkowska forume dalysis asmenine patirtimi, kaip sukurti erdves įtraukiant jos naudotojus ir atsižvelgiant į gyventojų poreikius.

Lietuvoje gyvenantis socialinio verslo konsultantas iš Didžiosis Britanijos Philas Tulba dėstys, kaip identifikuoti poreikius ir sustiprinti resursus, kurie egzistuoja bendruomenėse. Dar vienas forumo dalyvis iš Lietuvos – Ramūnas Navickas, pristatysiantis Lietuvos vietos bendruomenių organizacijų patirtį ir veiklos perspektyvas. Popiet forume vyks praktinis užsiėmimas "Pokyčių matavimas bendruomenėse".

Kostiumų dirbtuvės

Kol bendruomenių atstovai dalysis patirtimi Rokuose, Lietuvos dailininkų sąjunga pakvies į "Meno pikniką". Jis penktadienį nuo vidurdienio vyks Pelėdų kalne – parke prie Kauno kolegijos Menų ir ugdymo fakulteto. Čia vyks skulptūros, stiklo meno, tekstilės, mozaikos, linoraižinių ir kt. kūrybinės dirbtuvės, liesis poezija, skambės muzika.

Nuo 16 val. "Fluxus Labas!" bendruomenių laboratorijos kvies visas pikniką aplankiusias Kauno miesto ir rajono šeimas pasigaminti fliuksiškiausius kostiumus mieste – jie pravers vidurnaktį kopiant į Parodos kalną. Pasistengti verta – kūrybiškiausio festivalio kostiumo autorius laimės du kelialapius į Kroatiją, į "Rijeka – Europos kultūros sostinė 2020" atidarymo renginį – karnavalą.

Taip pat penktadienį, pakeliui į Jurgio Mačiūno aikštę, kurioje startuos vidurnakčio kopimas, visi kviečiami užsukti į atnaujinto "Fluxus" kabineto Kauno paveikslų galerijoje atidarymą. Čia nuo 19 val. bus galima susipažinti su Pašto menu, išbandyti "Fluxus" menininko iš Japonijos Ayo-O pirštų žaidimą ir pasimatuoti apie vieną paskutiniųjų Kaune gimusio menininko J.Mačiūno darbų – prijuostę "Milo Venera" (1973).

Tąvakar įėjimas į "Fluxus" kabinetą simboliškai kainuos vieną konservų dėžutę – tai aliuzija į 1960 m. J.Mačiūnui į galvą šovusį verslo planą. Tuomet menininkas Europos konservų gamintojų paprašė atsiųsti jam konservų pavyzdžių – žinoma, maisto gaminių importu į JAV kaunietis taip niekuomet ir neužsiėmė, bet konservai jam ir bičiuliams tikrai pravertė.

Neįžengiama, nematoma, bet jau trečius metus Parodos ir K.Donelaičio gatvių ir Vytauto prospekto sankryžoje esanti J.Mačiūno aikštė taps susibūrimo vieta visiems, kopsiantiems į Parodos kalną. Čia puikus metas dar kartą priminti, kad kopiama bus "Fluxus" stiliumi – vadinasi, kuo keistesniu būdu. Pavyzdžiui, atbulomis ar ant rankų, nešant dėdę ar auksinę žuvelę, su riedučiais, ar su banglente – įmanoma viskas, ką leidžia fantazija.

"Fluxus" festivalis tęsis ir šeštadienį. Į Pelėdų kalną vėl vilios "Meno piknikas", o kitoje Neries pusėje lauks "Kita Neries pusė" – taip pavadintos keramikos dirbtuvės, įsikūrusios Vilijampolėje, Jurbarko g. 2.

GALERIJA

  • Kaune – bendruomenes vienijantis festivalis su „Fluxus“ ženklu
  • Kaune – bendruomenes vienijantis festivalis su „Fluxus“ ženklu
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Kažkoks dykaduonių durniavimas ir tiek.

NUOTRAUKA

Kažkokie ricinos prisiriję...

anais

...ne taip tolimais laikais gyveno tokia vieniša mama Olga V., kaip žemaičiai sakydavo, linksmo priekio moteriškė.O kadangi jos klientai ne visada susimokėdavo, tai būdavo dienų, kai neturėjo kuo vaiką pamaitinti (nehorizontalaus darbo jai kažkaip pavykdavo išvengti). Vienas klientas, pasirodo, sugalvojo pajuokauti: sako, duosiu kailinius, jei tu Olga, vieną stotelę autobusu nuoga pavažiuosi. Ji sutiko. Įlipo kailiniuota, tuoj pat kailinius nusimetė, o kitoj stotelėj išlipo vėl apsivilkusi. Šokiruoti keleiviai grasino miliciją pašaukti, bet kažkas Olgą nusivežė moskvičiuku. Tai dabar gal tai irgi būtų tas fluxus?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS